JUST NU: Folkhälsomyndigheten bekräftar ytterligare fall av apkoppor

2022 05 25

Ännu ett fall av apkoppor i Sverige har bekräftats av Folkhälsomyndigheten.

Sverige har fått sitt andra fall av apkoppor. Efter att en första person bekräftats bära smittan i Stockholm har nu ytterligare en person boende i Västra Götaland drabbats av viruset.

Det konstaterar Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande.

“Ny smittväg”

Myndigheten meddelar att viruset tycks ha hittat en ny väg för att ta sig fram, men går inte in på detaljer exakt hur det går till.

– Det nu aktuella utbrottet uppvisar vad som verkar vara en ny smittväg vilket gör att vi nu bygger ny kunskap, säger Sara Byfors, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten.

Nya rekommendationer

Enligt Folkhälsomyndigheten kommer man att gå ut med nya rekommendationer när myndigheten har lyckats ta reda på mer om hur de nya smittvägarna ser ut.

– Rekommendationerna kommer därför att uppdateras i samband med att mer information tillkommer, säger Sara Byfors.

Följer utvecklingen

Myndigheten följer nu utvecklingen noga för att ligga steget före. Bland annat har man försett sjukvården med dokument och riktlinjer om testning och hur hälso- och sjukvårdspersonal kan skydda sig i samband med att patienter behandlas, framhävs i pressmeddelandet.

Vanligaste symptomen

Totalt har 188 fall hittills konstaterats i EU. De vanligaste symptomen bland de bekräftade fallen inkluderar blåsor kring könsorgan, ändtarmsöppning eller munnen. 

Enligt Folkhälsomyndigheten kan symtomen tolkas som att smittan har överförts på sexuell väg. ECDC uppger att det framför allt har skett då män har haft sex med andra män.

Anmälningsplikt sedan förra veckan

Det första fallet av apokoppor i Sverige konstaterades i torsdags. Dagen efter agerade regeringen och klassade sjukdomen som allmänfarlig, vilket bland annat innebär anmälningsplikt enligt lagen för den som blivit smittad.

Trots klassificeringen har regeringen lovat att inte införa restriktioner och varnar för att jämföra apkoppor med covid-19.

Regeringen lovar noll restriktioner

– Det finns ingen anledning att koppla ihop apkoppor med covid-19 och allt vad det väcker hos människor när det gäller oro för sjukdomen och samhällsåtgärder. Det blir inga inskränkningar med restriktioner av hur vi lever på grund av apkoppor. Det finns inga sådana planer, sade socialminister Lena Hallengren (S) till Svenska Dagbladet så sent som för två dagar sedan.

Foto: Folkhälsomyndigheten

Text: Redaktionen