Folkhälsomyndigheten avskaffar rekommendation

2023 02 10

FHM väljer nu att ta bort en rekommendation myndigheten har haft i drygt ett års tid.

Från och med 15 februari rekommenderas inte längre vårdpersonal att testa sig för covid-19 om man uppvisar symtom.

Det meddelar Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande på fredagen.

Testningen av personal bedöms i nuläget ha begränsad effekt för att minska smittspridningen i dessa miljöer, samtidigt är testningen resurskrävande, framhåller myndigheten.

"Marginell effekt"

Sedan februari 2022 har personal inom vård och omsorg, till exempel på sjukhus eller särskilda boende för äldre, rekommenderats att testa sig om man känner sig förkyld, har feber eller ont i halsen eller uppvisar andra symtom som skulle kunna vara covid-19.

Nu anses inte behovet för en sådan rekommendation finnas längre.

– Under den senaste perioden med hög smittspridning av covid-19 har vi sett att testningen av personal har haft marginell effekt för att begränsa spridningen i de här miljöerna, säger Sara Byfors, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten.

Ska fortsätta stanna hemma

Däremot ligger andra förväntningar på vårdpersonal kvar.

– Det cirkulerar även andra luftvägsvirus som kan orsaka svår sjukdom för personer som tillhör en riskgrupp. För att inte utsätta patienter och boende för smittrisk är det extra viktigt att vård- och omsorgspersonal tänker på att stanna hemma vid sjukdom, säger Sara Byfors.

Dessa ska fortsätta testa sig

Patienter och omsorgstagare med covidsymtom ska dock fortsätta att testa sig, menar Folkhälsomyndigheten.

Anledningen utöver att begränsa smittspridningen är för att personer i känsliga miljöer ska få rätt vård.

– Testning kan också vara aktuellt vid smittspårning, tillägger FHM.

Införde ny rekommendation i veckan

Samma vecka som FHM nu tar bort en rekommendation införde man en ny sådan tidigare i veckan.

Det handlade då om att människor mellan 50 och 64 år bör förstärka sitt skydd mot allvarlig sjukdom i covid-19 med en påfyllnadsdos vaccin.

– Beslutet gäller från den 1 mars 2023 till och med den 29 februari 2024. Myndigheten bedömer att dosen gör störst nytta om den tas under hösten eller till vintern eftersom det sannolikt är störst risk för en omfattande smittspridning under vintersäsongen, meddelade Folkhälsomyndigheten på sin hemsida i tisdags.

Foto: M. Majnun

Text: Redaktionen


Fyra Natoländer tvärvänder – river upp militärt förbud

2025 03 19

Fyra Natomedlemmar meddelar att de lämnar den så kallade Ottawakonventionen.

Avtalet uppdagades 1997 och avser ett förbud mot att använda personminor, ibland kallat landminor, eftersom de anses utgöra stor fara för civila.

Hoppas av på grund av Ryssland

Nu hoppar Polen, Lettland, Litauen och Estland av överenskommelsen.

Skälet är “avsevärd ökning” av det ryska hotet.

– Sedan ratificeringen av Ottawakonventionen har säkerhetsläget i vår region fundamentalt försämrats. Militära hot mot Natomedlemmar som gränsar till Ryssland och Belarus har ökat avsevärt, framhåller de fyra ländernas respektive försvarsministrar i ett gemensamt uttalande.

"Utvärderar alla åtgärder"

Det planerade tillbakadragandet från avtalet görs för att möjliggöra ett effektivt skydd av regionens gränser, understryker Litauens försvarsminister Dovile Sakaliene enligt Sky News.

– I ljuset av denna instabila säkerhetsmiljö orsakad av Rysslands aggression och dess pågående hot mot det euroatlantiska sällskapet är det nödvändigt att utvärdera alla åtgärder för att stärka vårt försvar och vår försvarskapacitet, tillägger ministrarna.

Diskussion i Norden

Finland har relativt nyligen öppnat för att göra samma sak.

I november förra året inleddes en diskussion på högsta politiska nivå om ett återinförande av det kontroversiella vapnet, som Finland avstått sedan 2012.

Även då lyftes säkerhetsläget i Europa som skäl.

– Det måste tas på allvar. Det gör jag, och det kommer också den utrikes- och säkerhetspolitiska ledningen att göra, sade Finlands statsminister Petteri Orpo (Saml) till lIltalehti vid tillfället.

Militärexperten Joakim Paasikivi, överstelöjtnant vid Försvarshögskolan, har flaggat för att en liknande debatt kan uppstå i Sverige.

– Vi borde överväga hur vi ska utforma vårt försvar och vilka vapen vi har. Då måste vi se om det vi har är ändamålsenligt och tillräckligt, sade han till SvD i november.

"Ohyggliga vapen"

Totalt har 164 länder skrivit på Ottawakonventionen. 

Kritiken mot personminor består främst i att en majoritet av dess offer, enligt Svenska Freds 76 procent, består av civila, varav hälften barn.

– Personminor är ohyggliga vapen som inte gör skillnad på soldater och civila. Långt efter att en konflikt lagt sig, ligger minor kvar i marken och drabbar civilbefolkningen i området. En mina kan orsaka att en människa lemlästas eller förlorar sitt liv i ett ögonblick, framhåller organisationen.

USA, Ryssland och Kina tillhör de cirka 40 stater som hittills inte skrivit på fördraget.

I november 2024 gav den dåvarande Bidenregeringen i USA grönt ljus för Ukraina att börja använda personminor.

Foto: President of Russia Office resp Nato

Text: Redaktionen


Rusning som aldrig förr – bokningar till ett turistmål ökar 53 procent

2025 03 18

Svenskarnas favoritresmål “är tillbaka”.

Det basunerar Apollo ut på tisdagen.

Researrangören syftar på turistmagneten Thailand som just nu upplever en kraftigt ökad efterfrågan.

Försäljningen har hittills i år ökat med 53 procent jämfört med förra året – ett nytt rekord.

– Under en lång tid efter pandemin såg vi en tydlig trend mot mer närliggande resmål, och Kanarieöarna fick härja fritt utan konkurrens. 

– Även om de fortfarande toppar vinterlistan ser vi nu också en tydlig ökning av efterfrågan på mer exotiska reseupplevelser – och med de här försäljningssiffrorna är det ingen tvekan om att Thailand är tillbaka, säger Martina Krantz, pressansvarig på Apollo, i en kommentar till statistiken.

"Årets resmål"

Två thailändska turistorter sticker ut mest i Apollos bokningsstatistik: Phuket och Krabi.

Rusningen kommer dock inte som någon överraskning för researrangören.

Thailand har redan utsetts till “Årets resmål” 2025 av flera medier och organisationer.

– Det gästvänliga landet tilldelades bland annat titeln av den välrenommerade tidningen Travel + Leisure – som lyfte fram landets majestätiska natur, rika kulturarv och inte minst kulinariska scen, kommenterar Apollo.

LÄS MER: Flera svenskparadis störtdyker i pris – boka direkt

Inspirerats av tv-serie

Ytterligare ett skäl till att bokningarna ökar så kraftigt bedöms bero på populärkulturens inslag.

Bland annat spelade den hyllade tv-serien The White Lotus in sin senaste säsong i just Thailand och flera av de kritvita stränderna och “glamorösa hotellupplevelserna" som syns i serien har sannolikt bidragit till suget.

 Thailand är en skattkammare av ett semestermål, så oavsett vad som är den främsta orsaken till den kraftiga försäljningsökningen just nu, är det inte svårt att förstå varför landet lockar, säger Martina Krantz.

– Vacker och frodig natur, spännande naturupplevelser, förstklassig gastronomi, milslånga stränder och oslagbar gästfrihet är svårt att motstå, tillägger hon.

LÄS MER: Spansk vädjan till svenska turister – “kom inte hit”

Foto: T. Salas

Text: Redaktionen