JUST NU: Oroväckande uppgifter från Israel

2023 04 07

Efter att spänningarna mellan Israel och Palestina återigen ökat varnar FN för att konflikten riskerar att eskalera.

Under morgonen har två israeliska kvinnor skjutits till döds vid en attack i Hamra, på norra Västbanken, rapporterar The Times of Israel.  

Flera attacker under morgonen  

I dag, fredag, ska även den israeliska militären genomfört flera attacker runt om i Libanon.  

Attackerna ska ha varit ett svar på den omfattande raketbeskjutningen som kom från Libanons territorium. Det är antingen islamistgruppen Hamas eller den palestinska gruppen Islamiska Jihad som ligger bakom anfallen, skriver Expressen. 

Sammanlagt har 30 raketer skjutits mot Israel.  

Allvarligaste läget sedan 2006 

FN:s fredsbevarande styrkor manar nu till lugn för att det inte ska ske en upptrappning av konflikten.

Läget beskrivs som det allvarligaste vid gränsen sedan 2006.  

Vill inte starta krig 

Enligt FN:s interimsstyrka (UNIFIL) har både Libanon och Israel sagt att de inte vill starta krig med varandra.  

– Ingen vill ha en eskalering just nu. Alla pratar med alla. Det finns många meddelanden som går genom politiska sfärer för att försöka trappa ner det, säger Israels försvarsstyrkor internationell talesman, överstelöjtnant Richard Hecht till CNN.  

 Stormning av moské

Spänningarna ökade i onsdags efter att israelisk polis stormade AL Aqsa-Moskén i Jerusalem under högtidsmånaden Ramadan. Närmare 350 personer greps.  

Enligt palestinska Röda korset ska sju palestinier ha skadats av gummikulor under sammandrabbningarna med polisen.  

– Jag ska medge att jag inte förstår logiken med att förflytta hundratals muslimer när berget kommer att öppnas igen för bön bara om några timmar, skrev Haaretz reporter på plats, Nir Hasson, på Twitter. 

Efter stormningen svarade Hamas med att skicka totalt 16 raketer mot Israel under onsdagsmorgonen.

Aktionen beskrivs som en hämndaktion för stormningen av al Aqsa-Moskén.  

Internationella ledare oroade  

Norges utrikesminister Anniken Huitfeldt är förfärad över raketattackerna mot Israel.  

– Jag är bestört över de massiva raketattackerna mot Israel i går. Attacker mot civila är alltid oacceptabla och måste upphöra omedelbart. Alla åtgärder som kan bidra till att eskalera situationen måste undvikas. Jag ger också mitt fulla stöd till FN:s insatser, säger Huitfeldt till NTB.  

Foto: T. Brandon

Text: Redaktionen


Storkedja i konkurs – över 50 butiker i Sverige

2024 03 01

Krisen blir allt djupare för ett av de större bolagen inom den globala detaljhandeln.

Flera butiker i Sverige har redan gått förlorade.

Och nu är det sannolikt bara en tidsfråga innan ännu fler sällar sig till samma skara.

Detta efter ett nytt konkursbesked från en populär butikskedja inom hälso- och skönhetsbranschen med totalt 30 miljoner kunder i hela världen.

Det handlar om The Body Shop som nu går i konkurs i Danmark och stänger igen 15 butiker, rapporterar norska affärstidningen E24.

– Det här kommer från att de har gått i konkurs i Storbritannien, säger förvaltaren Anders Hoffman Køningsfeldt.

Flera butiker stänger i Sverige

I just Storbritannien väntas 2 000 personer sägas upp och 100 butiker kan slå igen. För Danmark handlar det om 90 personer och 15 butiker.

Men även i Sverige har The Body Shops butiker börjat stänga.

Så sent som för några dagar sedan kastade kedjans butik i Stenungsund in handduken. Innan dess hade motsvarande butik i Mölndal reat ut hela sitt sortiment, även det efter ett konkursbesked.

Bara en vecka innan dess stängde även The Body Shop på Kungsmässan i Kungsbacka av samma anledning – och i januari en butik i Växjö.

Det har inte funkat helt enkelt. The Body Shop har valt att avveckla butiker på andra ställen i Sverige med tror jag, säger Mats Jäderberg, chef på köpcentret Grand Samarkand, till Smålandsposten.

Över 50 butiker

The Body Shop har funnit i Sverige sedan 1979 och har haft 57 aktiva butiker i landet.

Under förra året sålde bolagets Sverigeavdelning för 213 miljoner kronor – en minskning med 15 procent jämfört med året innan.

Samtidigt har ungefär tio av kedjans butiker stängt portarna för gott under drygt ett års tid.

Framtiden för kedjan, som enligt sin egen hemsida har 22 000 anställda och 3 000 butiker i över 60 länder, ser med andra ord minst sagt dyster ut.

– The Body Shop har stått inför en längre period av finansiella utmaningar under tidigare ägare, vilket sammanfaller med en svår handelsmiljö för den bredare detaljhandeln, framhåller The Body Shop i ett uttalande.

LÄS MER: Klädkedja i konkurs – allt säljs ut på rea

LÄS MER: Butikskedja i konkurs – 35 butiker tvingas slå igen

Foto: Väla

Text: Redaktionen


Sensationellt besked från Finland: “Bomba Ryssland”

2024 03 01

Finland går nu tvärsemot flera Natoländer – inklusive USA.

Det står klart efter ett i sammanhanget mycket uppseendeväckande besked från Helsingfors.

Sveriges grannland ger nämligen Ukraina grönt ljus att använda finska vapen för att slå till mot Ryssland – på rysk mark.

Det finns inga restriktioner för vad den ukrainska militären får lov att göra med deras vapen, klargör både Finlands försvarsminister Antti Häkkänen och Jukka Kopra, ordförande för finska parlamentets försvarsutskott.

– Om nödvändigt bör Ukraina också slå mot militära mål på den ryska sidan. Det är en helt legitim försvarsstrid som Ukraina för. FN-stadgan tillåter att militära mål attackeras över landsgränserna, säger Jukka Kopra till Yle.

Går emot USA

Finland överväger “på allvar” också att skicka Taurus – kryssningsmissiler avsedda för långdistansmål – för att hjälpa Kyiv.

Beskedet är raka motsatsen till flera andra Natoländers hållning i frågan. Exempelvis har USA uppmanat den ukrainska militären att inte använda USA-tillhandahållna vapen för att utföra attacker på ryskt territorium.

– Vi har bett ukrainarna att inte använda USA-levererad utrustning för direkta attacker mot Ryssland, sade armégeneralen Mark Milley till Reuters förra året.

Uppmanar Tyskland

Tyskland är ett annat land med samma inställning.

Landets förbundskansler Olaf Scholz har hållit inne på leveranser av Taurus, just med anledning av att Natolandet fruktar att vapnen kommer att användas för att slå mot mål djupt inne i Ryssland och därmed dra in Tyskland i ett krig med Vladimir Putin.

Men Finland uppmanar tyskarna att ändra sig.

– Jag uppmuntrar Tyskland att seriöst överväga det. Den tyska regeringen vet att det skulle vara av stor betydelse, säger Antti Häkkänen till Yle.

Putinregimen varnar för "tredje världskrig"

Ryssland har tidigare utfärdat skarpa varningar, mot bland annat Tyskland, om väst börjar förse Ukraina med just Taurus.

Det skulle göra länderna till “legitima mål”, har Kreml uppgett och talat om en "röd linje" som inte får passeras.

– Dessa idioter driver oss aktivt mot tredje världskriget, sade den tidigare ryska presidenten Dmitrij Medvedev, numera vice ordförande i Rysslands säkerhetsråd, i höstas.

Även Dmitrij Peskov, talesperson för Kreml, har varnat för samma scenario.

– Det här är ett helt annat vapen som kommer att leda till, låt oss säga, ytterligare en omgång av eskalerade spänningar, sade han enligt Reuters i somras.

Foto: President of Ukraine Office

Text: Redaktionen