FN till angrepp mot svenska polisen
2022 11 04
Sverige gör inte tillräckligt för att bekämpa systematisk rasism inom poliskåren.
Den skarpa kritiken kommer direkt från FN, vars råd för mänskliga rättigheter inrättade en expertgrupp 2021 efter mordet på George Floyd i USA, rapporterar nyhetsbyrån AFP.
FN är särskilt oroade över bristande datainsamling om diskriminering och lyfter fram det som ett specifikt område som den svenska polisen måste förbättra.
– Insamligen, publiceringen och analysen av data uppdelade efte ras eller etniskt ursprung i alla aspekter av livet är en viktig del för att utforma och bedöma reaktioner på systematisk rasism, säger gruppens ordförande Yvonne Mokogro, tidigare domare i Sydafrika, till AFP.
– Sverige behöver samla in och använda denna data för att bekämpa systematisk rasism.
Afrikaner särskilt utsatta
Sverige är det första land som har granskats av FN:s expertgrupp.
Enligt Tracie Keese, en av experterna i gruppen, är det behandlingen av en social kategori av människor som sticker ut extra i granskningen: afrikanska människor eller individer av afrikansk härkomst.
– De har upplevelser som inte känns lika säkra, en känsla av polisarbete som en ockupationsmakt, övervakning och med metoder som är skadliga, säger hon på en presskonferens.
Uppmaning till polisen
Hon uppmanar polisen att lägga fokus på att återställa förtroendet bland de samhällen och hos de människor de tjänar.
Som ett exempel nämner Keesee att polisen borde ha en mer diversifierad polisstyrka som speglar Sveriges mångkulturella samhälle.
FN-experterna har haft möten och genomfört intervjuer i Stockholm, Malmö och Lund mellan 31 oktober och 4 november – det vill säga fram till och med idag.
Det är ännu inte bekräftat vilket land som experterna kommer att granska efter Sverige.
Högt förtroende i Sverige
I våras genomförde Sifo sin årliga mätning av hur förtroendet för den svenska poliskåren ser ut. Den visade att förtroendet ökat jämfört med förra året – från 73 procent till 76 procent.
– Det är glädjande att vi ligger på en stabilt hög nivå när det gäller allmänhetens tilltro till oss, sade rikspolischefen Anders Thornberg till polisens hemsida i samband med att mätningen presenterades.
Förtroendet för polisen har ökat varje år sedan 2017, då 54 procent av urvalet uppgav att man litade på polisen och dess arbete.
Dog efter knä mot nacken
Expertgruppen tillsattes av FN för att granska medlemsländernas polisarbete efter att 46-årige George Floyd dödades av amerikansk polis i Minneapolis 25 maj 2000.
En anställd i en butik hade ringt nödnumret 911 och berättat att Floyd köpt cigaretter med en falsk 20-dollarsedel.
– Sjutton minuter efter att den första truppbilden kom till platsen var Floyd medvetslös och klämd fast under tre poliser, utan att visa några livstecken, skriver New York Times i en längre artikel om händelsen.
Den polis som hade hållit fast Floyd med ett knä på hans nacke, Derek Chauvin, dömdes till 22,5 års fängelse för mord.
Foto: Polisen Malmö
Text: Redaktionen