FN till angrepp mot svenska polisen

2022 11 04

Sverige gör inte tillräckligt för att bekämpa systematisk rasism inom poliskåren.

Den skarpa kritiken kommer direkt från FN, vars råd för mänskliga rättigheter inrättade en expertgrupp 2021 efter mordet på George Floyd i USA, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

FN är särskilt oroade över bristande datainsamling om diskriminering och lyfter fram det som ett specifikt område som den svenska polisen måste förbättra.

– Insamligen, publiceringen och analysen av data uppdelade efte ras eller etniskt ursprung i alla aspekter av livet är en viktig del för att utforma och bedöma reaktioner på systematisk rasism, säger gruppens ordförande Yvonne Mokogro, tidigare domare i Sydafrika, till AFP.

– Sverige behöver samla in och använda denna data för att bekämpa systematisk rasism.

Afrikaner särskilt utsatta

Sverige är det första land som har granskats av FN:s expertgrupp.

Enligt Tracie Keese, en av experterna i gruppen, är det behandlingen av en social kategori av människor som sticker ut extra i granskningen: afrikanska människor eller individer av afrikansk härkomst.

– De har upplevelser som inte känns lika säkra, en känsla av polisarbete som en ockupationsmakt, övervakning och med metoder som är skadliga, säger hon på en presskonferens.

Uppmaning till polisen

Hon uppmanar polisen att lägga fokus på att återställa förtroendet bland de samhällen och hos de människor de tjänar.

Som ett exempel nämner Keesee att polisen borde ha en mer diversifierad polisstyrka som speglar Sveriges mångkulturella samhälle.

FN-experterna har haft möten och genomfört intervjuer i Stockholm, Malmö och Lund mellan 31 oktober och 4 november – det vill säga fram till och med idag.

Det är ännu inte bekräftat vilket land som experterna kommer att granska efter Sverige.

Högt förtroende i Sverige

I våras genomförde Sifo sin årliga mätning av hur förtroendet för den svenska poliskåren ser ut. Den visade att förtroendet ökat jämfört med förra året – från 73 procent till 76 procent.

– Det är glädjande att vi ligger på en stabilt hög nivå när det gäller allmänhetens tilltro till oss, sade rikspolischefen Anders Thornberg till polisens hemsida i samband med att mätningen presenterades.

Förtroendet för polisen har ökat varje år sedan 2017, då 54 procent av urvalet uppgav att man litade på polisen och dess arbete.

Dog efter knä mot nacken

Expertgruppen tillsattes av FN för att granska medlemsländernas polisarbete efter att 46-årige George Floyd dödades av amerikansk polis i Minneapolis 25 maj 2000.

En anställd i en butik hade ringt nödnumret 911 och berättat att Floyd köpt cigaretter med en falsk 20-dollarsedel.

– Sjutton minuter efter att den första truppbilden kom till platsen var Floyd medvetslös och klämd fast under tre poliser, utan att visa några livstecken, skriver New York Times i en längre artikel om händelsen.

Den polis som hade hållit fast Floyd med ett knä på hans nacke, Derek Chauvin, dömdes till 22,5 års fängelse för mord.

Foto: Polisen Malmö

Text: Redaktionen


TYSKLAND HÄVDAR: Stort genombrott i Ukraina – inom två dagar

2025 05 11

Tysklands nya förbundskansler Friedrich Merz tror att en vapenvila i Ukraina kan träda i kraft inom två dagar.

Det rapporterar den tyska Bild.  

– Jag har stort hopp om att det kommer att nås en överenskommelse om eldupphör i Ukraina i helgen, säger Merz enligt tidningen.

– Med tanke på den tre dagar långa vapenvilan som Ryssland utlyst finns det stor chans att den kommer att förlängas till 30 dagar och att förhandlingar om ett fredsavtal sedan kan inledas, fortsätter förbundskanslern.

Vidare meddelar Merz att han skrivit under ett förslag om eldupphör tillsammans med Frankrikes president Emmanuel Macron, Polens premiärminister Donald Tusk och den brittiske premiärministern Keir Starmer.

– Det är i stort sett identiskt med det amerikanska förslaget. Vi hoppas verkligen att detta också kommer att accepteras av den ryska sidan, säger förbundskanslern och tillägger:

– Bollen ligger helt och hållet hos Moskva.

Zelenskyj ger besked om toppmötet

Samtidigt meddelar Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj att Ukraina ska anordna ett toppmöte med flera europeiska ledare på lördag.

– Vi förbereder oss för att träffa ledarna i ”Koalitionen av villiga länder”, säger Zelenskyj i ett uttalande.

Koalitionen består av ett 30-tal länder som arbetar för en hållbar fred i Ukraina. Sverige är ett av flera Natoländer i gruppen. USA tillhör inte koalitionen.

Foto: President of Ukraine

Text: Redaktionen


Danmark har läxat upp USA

2025 05 10

Enligt uppgifter till The Wall Street Journal avser USA att öka spionaget mot Grönland, som tillhör det danska kungariket.

Uppgifterna har väckt starka reaktioner i Danmark. Den danska underrättelsetjänsten, PET, har konstaterat att det föreligger ett ökat hot om spionage efter att artikeln publicerats.

Nu har Danmark kontaktat USA.

Det bekräftar statsminister Mette Frederiksen.

– Det här är rykten i en internationell tidning, och som ni vet har vår utrikesminister redan haft ett samtal med USA. Självklart kan man inte spionera på en allierad, säger hon enligt nyhetsbyrån Ritzau.  

Danmarks utrikesminister Lars Løkke Rasmussen betonar att den danska regeringen har varit mycket tydlig i sin kommunikation.

– Det avgörande är att vi signalerat mycket tydligt till amerikanerna att kungarikets interna angelägenheter är kungarikets interna angelägenheter. Vi betraktar oss inte bara som en nära allierad till USA, vi är en nära allierad. Och därför kan vi naturligtvis inte tolerera om folk börjar spionera på varandra, säger han enligt TV2.

Utrikesministern betonar att det danska budskapet förmedlats till  den tillförordnade amerikanska ambassadören i Danmark, Jennifer Hall Godfrey, och att detta budskap nu sprids vidare i Washington.

Hotbild kvarstår

USA:s president Donald Trump har vid flera tillfällen framhållit att han vill se Grönland som en del av USA. Presidenten har dessutom vägrat att utesluta användning av militärt våld för att ta kontroll över världens största ö.

– För den nationella säkerhetens skull och för friheten i hela världen anser USA att ägande och kontroll av Grönland är av största vikt, har Trump utryckt på sin sociala medieplattform Truth Social.

USA har i dag en stor militär närvaro på Grönland. År 1951 ingicks ett försvarsavtal med Danmark som gav USA en betydande roll i försvaret av territoriet, inklusive rätten att bygga och upprätthålla militärbaser.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet Official White House Photo by Shealah Craighead

Text: Redaktionen