NORDEN: Flygplats evakueras

2022 11 04

Flygplatsen i norska Stavanger tvingas evakuera samtliga människor.

Det rapporterar flera norska medier.

– Stavanger flygplats Sola har evakuerats, bekräftar verksamhetsledare Nikolai Austrheim i Sydvästra polisdistriktet för Stavanger Aftenblad.

Flera passagerare som befinner sig på flygplatsen har hört av sig till medierna för att informera om att de måste lämna lokalen.

"Oklar situation" i säkerhetskontrollen

Det är i skrivande stund inte klarlagt vad som har förorsakat evakueringen då polisen inte velat uttala sig mer om ärendet ännu, skriver norska Aftenposten.

Enligt NRK ska det dock handla om en “oklar situation” i säkerhetskontrollen, men Avinors pressinformatör Cathrine Framholdt har gått ut med att det handlar om ett misstänkt fynd.

Vad fyndet är preciseras dock inte.

Stängt två gånger på kort tid

Det här är andra gången på kort tid som myndigheterna behöver agera kring den norska säkerheten i luften.

I mitten av förra månaden tvingades samma flygplats, tillsammans med den i Haugesund, stänga på grund av att drönare observerats i närheten.

Vi stänger omedelbart luftrummet som en säkerhetsåtgärd, tills polis och flygledare tillsammans bedömer att läget är under kontroll. Polisen är nu ute och letar efter drönaren och drönaroperatören, sade Avinors presstalesperson, Harald Kvam, till norska VG vid tillfället.

Då kunde luftrummet öppnas samma kväll.

Flera drönarobservationer i oktober

I oktober greps även två ryska medborgare med drönare i Norge.

En av dem stoppades på Tromsö flygplats och ytterligare observationer har gjorts kring oljeplattformar och kraftanläggningar.

Senast skedde det förra veckan då då drönare observerades över oljeplattformen Johan Sverdrup i Nordsjön.

– Avinor känner till händelsen med eventuella drönarobservationer. Två helikoptrar ombads att vända på grund av eventuella drönarobservationer, sade Ylva Celius Trulsen, kommunikationsansvarig på Avinor till norsk Dagbladet då i samband med händelsen.

Flyger till Sverige

Stavanger flygplats är Norges fjärde största flygplats och ligger i Sola kommun.

Den öppnade för trafik redan 1937 och flyger idag främst till bland annat Danmark, Frankrike, Spanien och Storbritannien.

Det går även SAS-flyg till Stockholm från Stavanger.

Foto: I. Shimko

Text: Redaktionen