Flygplansbilden hela världen talar om – Har ett rätt och ett fel

2021 08 18

Vid en enormt dramatisk flygning räddade USA:s Flygvapen 640 panikslagna afghanska kvinnor och män som flytt undan talibanerna.

Ett United States Air Force C-17 Globemaster-plan lyckades evakuera de desperata passagerarna via en flight från Kabul till Qatar, uppger USA:s militär vilket styrks av dessa bilder från Defense One. Till vänster ses en inzoomad bild och till höger ses originalbilden. För att förstå relationen mellan bilderna är en man i turkos tröja inringad med en gul cirkel på båda bilderna. Via mobil kan man zooma in båda bilderna med fingrarna.

Det bedöms vara nära rekordet för hur många som fått rum i ett liknande plan, näst efter räddningen undan en tyfon i Filippinerna 2013 då 670 personer togs med i ett plan, uppger Defense One.

Udda säkerhetsbälte

Metoden kallas ”floor loading” och går ut på att man istället för säkerhetsbälten håller händerna i stora surrband som går från vägg till vägg i planet.

Planet var inte avsett för att ta så många passagerare men de desperata afghanerna klängde sig upp på planets ramp i panik och då tog amerikanerna ett plötsligt beslut.

– Besättningen beslutade sig för att ta med dem, uppger militärkällor till Defense One.

ANALYS

Tala om att andas ut!

Man kan ana den enorma glädjen hos alla kvinnor och män som istället för sin fruktan att torteras och mördas av talibanerna nu kunde räddas undan tack vare USA:s militär. De amerikanska soldaterna fann att det rätta i nödens sekund var att hjälpa sina medmänniskor.

Ett indirekt följdfel med bilden

Samtidigt finns det även ett slags indirekt "följdfel" med bilden – och det är att alla 40 miljoner kvinnor, män och barn i Afghanistan inte kommer att kunna fly undan talibanerna genom att lämna landet utan det finns något annat som är otroligt viktig att få till stånd snarast.

Och det är att omvärlden sätter gigantisk press på talibanerna så att de tvingas att behandla Afghanistans folk på ett mycket värdigare, mänskligare och bättre sätt än vad  såväl afghanerna själva som övriga omvärlden nu fruktar.

Foto: US Air Force/Defense One

[yop_poll id="494"]