Flygplan från Belarus landade i Stockholm trots EU-beskedet

2021 05 25

Trots att EU igår meddelade att alla flygplan från Belarus stoppas från att flyga in i EU:s luftrum landade ett flygplan från Minsk idag på Arlanda.

Detta trots att Stefan Löfven efter EU-mötet igår konstaterade att snabba beslut var mycket viktigt efter att diktatorn tvingade ett Ryanairplan att nödlanda i Minsk för att gripa en demokratiaktivist .

- Det här var ett oacceptabelt agerande från Belarus sida och det är viktigt att ett sådant möts med kraftfulla och omedelbara konsekvenser, sa statsministern.

Orsaken till att planet ändå tilläts landa är att EU-beslutet ännu inte har formaliserats ännu rapporterar TT enligt GP. Beslutet om att stoppa diktaturens flygbolag kommer att bli ett hårt ekonomiskt slag mot regimen uppger BBC News. EU inledde sina sanktioner mot Belarus redan 2004 och sedan dess har de trappats upp ytterligare, inte minst i samband med regimens våldsamheter mot befolkningen och demokratiaktivister vid och efter valfusket.

ANALYS

Det är oerhört viktigt att EU:s signaler når fram med kraft och snabbhet och därför är det inte bra att regimens flygplan fortfarande tillåts flyga in i Sverige och EU. Förbudet behöver införas snarast.

[yop_poll id="96"]