Flyglarm även i västra Ukraina – Ryssland bombar sönder allt mer av landet

2022 03 13

Rysslands armé har gått över till en destruktiv strategi som går ut på att bomba sönder Ukraina. Och nu på söndagsmorgonen drabbas även västra delarna av landet.

I stad efter stad över det stora landet Ukraina, som är Europas näst största land till ytan efter Ryssland, rapporteras om kraftigt ryskt bombardemang.

Bombas sönder och samman

I såväl miljonstäder som Kharkiv med en och en halv miljoner invånare som i småstäder som Volnovakha med 20 000 invånare använder sig den ryska armén av samma grymma strategi – att bomba staden sönder och samman.

Förvandlas till grus

Allt större delar av de drabbade städerna har helt enkelt förvandlats till grus.

Kharkiv, Mariupol, Mykolaiv, Dnipro, Chernihiv och Sumy är några av de städer som nu bombas mer eller mindre kontinuerligt av Putinregimen, rapporterar CNN.

Såväl sjukhus som bostäder

Till slut är det bara stora högar av grus och sten kvar av det som tidigare var skolor, sjukhus, livsmedelsbutiker, hyreshus, bensinstationer, myndighetsbyggnader, kontor, bostadsvillor och flygplatser.

Existerar inte längre

Det görs ingen skillnad på de olika byggnaderna av de ryska styrkorna som i flera dagar har öst in bomber över Ukrainas städer.

– En del mindre städer existerar helt enkelt inte längre. De är bortraderade, konstaterar Ukrainas president Volodymyr Zelensky.

Etnisk rensning

– Vi är katastroffasen, uppger Läkare utan gränser.

Effekten blir att en stor del av staden invånare tvingas fly och när ryssarna rullar in har de facto en etnisk rensning ägt rum.

Allt mer även i västra Ukraina

De ryska flygangreppen och raketattackerna har tidigare koncentrerats till östra och södra Ukraina men på lördagen och söndagen har den ryska offensiven även brett ut sig allt mer över västra delarna av landet.

Åtta missiler

På söndagsmorgonen bombades det Internationella Fredsbevarings- och Säkerhetscentret utanför staden Lviv i västra Ukraina.

Centret används av Ukrainas fredsbevarande styrkor som sänds ut på internationella uppdrag.

Ryska styrkor har skjutit inte mindre än åtta missiler mot Lvivområdet  enligt regionala myndigheter.

Flera explosioner

Flera explosioner hördes strax före klockan 06 på söndagsmorgonen, rapporterar CNN:s korrespondentteam på plats i Lviv.

Även staden Ivano-Frankivsk har bombats av Putinregimen på söndagsmorgonen. Flygplatsen blev totalt sönderbombad uppger stadens borgmästare Ruslan Martsinkiv  till den ukrainska TV-kanalen Rada. 

Foto: Ministry of Defence of the Russian Federation

Text: Redaktionen


Ny lag börjar gälla i dag lördag – påverkar elbilsägare

2024 04 13

Från och med i dag förenklas betalningen vid laddstationer.

EU-parlamentet fattade beslut om den nya lagen redan sommaren 2023, och på lördagen börjar den gälla.

Nu ska betalningen vid laddstationer förenklas.

Detta genom att införa krav på att erbjuda kortbetalning vid alla nya laddplatser.

Det rapporterar Teknikens värld.

Blir mer tillgängligt

Syftet med lagförändringen är att göra laddning för elbilar mer tillgängligt för alla.

Det hela innebär att det inte längre kommer ställas krav på registrering, brickor eller speciella kort.

Från och med den 13 april måste alla nyinstallerade laddstationer erbjuda alternativet kortbetalning.

Har ställts krav

Under en längre tid har konsumenter ställt krav på att förenkla elbilsägande på olika sätt för att skynda på utvecklingen vad gäller elektrifieringen av fordonsflottan.

Just laddningen är en av de saker som man har menat varit underprioriterat.

De som har elbil vill i högre utsträckning se att tillgängligheten vad gäller laddstationer över hela landet måste förbättras.

Detta som en delåtgärd i arbetet med elektrifieringen av samhället.

Elektrifieringen viktig

Regeringen vill satsa på utbyggnaden av laddinfrastrukuren.

– Elektrifieringen av transportsektorn är central för att Sveriges klimatmål och åtaganden inom EU ska nås, framhöll regeringen i höstas.

– Därför satsar regeringen nu på laddinfrastruktur för både lätta och tunga fordon för att skapa förutsättningar för elektrifierade vägtransporter.

– En omfattande och snabb elektrifiering av vägtransporterna krävs för att transportsektorn ska kunna nå i princip noll utsläpp av växthusgaser. 

– För elbilar behöver det finnas tillgång till publik och icke-publik laddning i hela landet, för invånare i allt från gles- och landsbygd till städer.

“Av yttersta vikt”

Ebba Busch är en som har tryckt på vikten av utbyggnaden.

– Vi behöver ersätta fossila transporter och minska hushållens transportkostnader, det är av yttersta vikt för Sveriges konkurrenskraft och den gröna omställningen, har hon sagt.

Foto: My Energy

Text: Redaktionen


Rusning till Sverige – ”köper allt”

2024 04 14

Den svenska kronan har försvagats ytterligare.

I onsdags åkte den svenska valutan på ett nytt bakslag.

Nya inflationssiffror från USA ledde till att kronan tappade rejält mot både dollarn och euron.   

Den svaga kronan gör att det blir extra dyrt att semestra utomlands för svenska resenärer. Det omvända gäller för många utländska turister som åker till Sverige. Med en starkare utländsk valuta blir det betydligt billigare att semestra och shoppa i Sverige.

Det är något som inte minst den danska befolkningen har uppmärksammat.     

Flera svenska städer uppger att danska turister fortsätter att strömma in i landet – till exempel har antalet skidsemestrande danskar ökat med 82 procent sedan coronapandemin, rapporterar P4 Kalmar.     

– De känner att de har mer pengar i plånboken när de kommer till oss, säger Louise Söderlund, ansvarig på skidanläggningen Isaberg i nordvästra Småland, till radiokanalen.

Hon uppger att tre av fyra skidåkare som kommer till Isaberg är från Danmark och att skidanläggningen har sålt rekordmånga skidpassdagar i år.

– De köper allt man behöver ha. De går på restauranger och köper alkohol, säger Louise Söderlund om de danska turisterna.

Störst ökning i tre områden

I Skåne, västra Götaland  och Kalmar län ökar antalet besök av danska turister mest i landet.

I Kalmar län nyttjades nästan 90 000 gästnätter av turister från grannlandet – en ökning på hela 63 procent jämfört med 2022.

– Det är glädjande att vår internationella marknadsföring ger resultat. Vi fortsätter att samarbeta med aktörerna i länets besöksnäring för att fler ska besöka oss. Det är en viktig pusselbit i länets regionala utveckling, säger Stine Breum Appelquist, samordnare besöksnäring på Region Kalmar län, i ett uttalande.

Kalmar län har anpassat turistnäringen efter den stora anstormningen från Danmark. Numera går det till exempel att få guidade turer på danska vid besök på det medeltida Kalmar Slott.

LÄS MER HÄR:

Kraftig förändring för svenska kronan

Foto: L. Mimietz

Text: Redaktionen