Flyglarm även i västra Ukraina – Ryssland bombar sönder allt mer av landet

2022 03 13

Rysslands armé har gått över till en destruktiv strategi som går ut på att bomba sönder Ukraina. Och nu på söndagsmorgonen drabbas även västra delarna av landet.

I stad efter stad över det stora landet Ukraina, som är Europas näst största land till ytan efter Ryssland, rapporteras om kraftigt ryskt bombardemang.

Bombas sönder och samman

I såväl miljonstäder som Kharkiv med en och en halv miljoner invånare som i småstäder som Volnovakha med 20 000 invånare använder sig den ryska armén av samma grymma strategi – att bomba staden sönder och samman.

Förvandlas till grus

Allt större delar av de drabbade städerna har helt enkelt förvandlats till grus.

Kharkiv, Mariupol, Mykolaiv, Dnipro, Chernihiv och Sumy är några av de städer som nu bombas mer eller mindre kontinuerligt av Putinregimen, rapporterar CNN.

Såväl sjukhus som bostäder

Till slut är det bara stora högar av grus och sten kvar av det som tidigare var skolor, sjukhus, livsmedelsbutiker, hyreshus, bensinstationer, myndighetsbyggnader, kontor, bostadsvillor och flygplatser.

Existerar inte längre

Det görs ingen skillnad på de olika byggnaderna av de ryska styrkorna som i flera dagar har öst in bomber över Ukrainas städer.

– En del mindre städer existerar helt enkelt inte längre. De är bortraderade, konstaterar Ukrainas president Volodymyr Zelensky.

Etnisk rensning

– Vi är katastroffasen, uppger Läkare utan gränser.

Effekten blir att en stor del av staden invånare tvingas fly och när ryssarna rullar in har de facto en etnisk rensning ägt rum.

Allt mer även i västra Ukraina

De ryska flygangreppen och raketattackerna har tidigare koncentrerats till östra och södra Ukraina men på lördagen och söndagen har den ryska offensiven även brett ut sig allt mer över västra delarna av landet.

Åtta missiler

På söndagsmorgonen bombades det Internationella Fredsbevarings- och Säkerhetscentret utanför staden Lviv i västra Ukraina.

Centret används av Ukrainas fredsbevarande styrkor som sänds ut på internationella uppdrag.

Ryska styrkor har skjutit inte mindre än åtta missiler mot Lvivområdet  enligt regionala myndigheter.

Flera explosioner

Flera explosioner hördes strax före klockan 06 på söndagsmorgonen, rapporterar CNN:s korrespondentteam på plats i Lviv.

Även staden Ivano-Frankivsk har bombats av Putinregimen på söndagsmorgonen. Flygplatsen blev totalt sönderbombad uppger stadens borgmästare Ruslan Martsinkiv  till den ukrainska TV-kanalen Rada. 

Foto: Ministry of Defence of the Russian Federation

Text: Redaktionen