Flyg från USA har störtat – åtta personer ombord

2023 11 29

Ett flygplan som tillhör den amerikanska armén har störtat i havet.

Det rapporterar bland annat norska TV2 som hämtat informationen från Reuters, som i sin tur hänvisar till den japanska nyhetsbyrån Jiji.

Åtta personer ska ha befunnit sig ombord.

Planet det handlar om uppges vara ett militärflygplan av Osprey-typen.

– En talesperson för den japanska kustbevakningen bekräftar händelsen och att åtta personer var ombord, framhåller TV2 i sin rapportering.

Vill inte ge detaljer

I övrigt lägger Japans kustbevakning locket på.

Om det beror på att man inte vill lämna ifrån sig fler detaljer till allmänheten i nuläget eller om det är för att information helt enkelt inte finns tillgänglig i så tidigt skede framgår inte.

Det gäller bland annat tillståndet för personerna ombord.

Skadeläget är alltså okänt.

Fick ett nödsamtal

Även japanska The Japan Times skriver om kraschen.

Enligt tidningen hade den japanska kustbevakningen fått ett nödsamtal, men bekräftar inte vem som var avsändare.

Nödsamtalet framhöll att Osprey-planet hade störtat utanför för kusten vid den japanska ön Yakushima, den största av öarna bland Osumiöarna i nordvästra Stilla havet som tillhör Japan.

– Enligt kustbevakningen kom samtalet runt klockan 14.45 (lokal tid, red. anm.), skriver The Japan Times.

Japanska myndigheter utreder nu händelsen.

Likadant plan kraschade i Norge

Osprey-flygplan är en typ av blandning mellan en helikopter och ett plan.

Till skillnad från ett traditionellt flyg kan det både lyfta och landa vertikalt eller på en kort bana som en helikopter, men också flyga som ett vanligt propellerflygplan i luften.

Ett amerikanskt flygplan av samma modell störtade i Norge, söder om Bodø, under en militärövning i mars månad tidigare i år.

Fyra amerikaner dog i den olyckan.

Andra olyckan på några veckor

Det är andra gången på blott några veckor som ett militärflyg från USA störtar.

Tidigare i november rapporterades om att ett plan kraschat i de östra delarna av Medelhavet.

Fem personer dog i samband med händelsen, enligt CNN.

Vid tillfället ville armén inte specificera vilken typ av flyg det handlade om.

– Av respekt för de drabbade familjerna kommer vi inte att släppa ytterligare information om den personal som är inblandad just nu, kommunicerade USA i ett uttalande.

Foto: S. Weeks

Text: Redaktionen


Nya villkor för självscanning på Coop och Ica

2024 02 27

Stölderna i självscanningen har ökat lavinartat under de senaste åren.

Vid upprepade tillfällen har bland annat Svensk Handel larmat om systematiska stölder där folk tycks ha satt i system att utnyttja självscanningskassorna på exempelvis Coop och Ica för att stjäla livsmedel.

Gärningspersonerna ser ofta ut att scanna in samtliga varor som de lägger i påsen men i själva verket scannar de bara in de billiga varorna, har organisationen tidigare framhållit.

– Alternativt scannar de in alla varor först för att sedan radera de dyrare varorna innan de kommer till kassan.

Nya tuffa villkor

Nu har flera av de stora livsmedelskedjorna tröttnat på stölderna.

Tuffare villkor har implementerats på bland annat Coop, Ica, Hemköp och Willys, rapporterar Sveriges Radio.

Konkret handlar det om elektronisk individuell övervakning som innebär att kassorna lagrar information från kunder som scannat fel.

Misstagen hamnar i ett dataregister och resulterar i att dessa kunder behöver genomgå fler så kallade avstämningar när man ska betala.

– Det är de villkor som Coops säkerhet har tagit fram, säger exempelvis butikschefen Joantan Espnoza från Coop-hallen i Gävle till SR.

Då ökar risken

Avstämningarna sker med andra ord inte bara slumpmässigt. Avvikande köpbeteende, som att man behöver köper en vara, ökar chansen för att bli kontrollerad.

Det finns även så kallade “avstämningsvaror” som också kan innebära förutbestämd avstämning.

Att kunder misstänkliggörs målas upp som en risk, men den risken väljer Coop att tona ned.

– Vi försöker vara snälla och trevliga även mot kunder som vi kanske tror har scannat fel medvetet, säger Jonatan Espnosa.

Byter prislappar

Strategierna för att fuska i självscanningen är många. Tidigare har Ica påtalat att kunder till exempel väger en gullök och sätter prislappen på en dyrare vara, som olivolja.

Svensk Handel har även uppmärksammat att gärningspersoner delar upp varor i två olika kundvagnar – i den ena lägger man billiga varor som man scannar och i den andra dyrare varor som man inte scannar.

– Vid självutcheckningen avvaktar man med att rulla fram den dyra kundvagnen för att se om det blir avstämning. Om så är fallet lämnar man kvar kundvagnen med dyra varor i butiken. Om avstämning däremot inte sker rullar man ut båda vagnarna, framhåller organisationen.

LÄS MER: Allvarliga rapporter gällande självscanning

Foto: ICA-Gruppen, Jessica Gow

Text: Redaktionen


Swedbank: Stor grupp blivande pensionärer riskerar kalldusch

2024 02 27

En större del av svenskarna riskerar att få en obehaglig överraskning när pensionsåldern börjar närma sig.

Det larmet kommer från Swedbank på måndagen.

Storbanken har uppmärksammat att kunskapen om hur pensionssystemet fungerar är oroväckande låg bland svenska folket – vilket innebär att en stor grupp omedvetet kan begå misstag som blir direkt avgörande för den blivande pensionen.

Hela 60 procent av befolkningen har liten eller ingen kunskap om pensionssystemets innebörd, visar bankens undersökning som beställts från Kantar Medias Sifopanel.

– De som saknar kunskap om pensionssystemet tror i mindre utsträckning än andra att de kommer få en rimlig pension. Utan koll är det svårt att göra medvetna val om sådant som påverkar pensionen, säger Madelén Falkenhäll, Swedbanks hållbarhetsekonom. 

Upptäcker för sent

De flesta får behålla minst 70 procent av sin lön när man går i pension. Men faktorer som många år i deltid eller sent inträde i arbetslivet kan kapa ersättningen rejält – samtidigt som ett par extra år i arbetet kan höja den kraftigt.

Enligt Swedbank är det dock faktorer som många upptäcker för sent.

Istället kommer det som en kalldusch när man väl kommer till insikt om vilka val som hade kunnat göras för att påverka pensionen till det bättre.

– Ju tidigare du vet vad som påverkar pensionen, desto större möjlighet har du att påverka den. Var femte över 55 år önskar att de hade haft koll på sin pension tidigare, säger Madelén Falkenhäll. 

Högre tjänstepension

En väg till högre pension är enligt Swedbank att avsätta mer till tjänstepensionen.

Banken har tidigare uppskattat att bara ett par procent högre tjänstepensionen skulle kunna motsvara drygt 2 000 kronor mer i pension varje månad för vanliga kvinnoyrken – som ofta har lägre lön än mansdominerade yrken.

– En höjd avsättning till tjänstepension skulle innebära en högre pension för många. Det har redan gjorts inom några kollektivavtal, men det skulle kunna tas ytterligare steg och kan vara värt att titta vidare på för arbetsmarknadens parter, säger Madelén Falkenhäll. 

LÄS MER: Swedbank slår larm: blivande pensionärer illa ute

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen