JUST NU: Flera till sjukhus efter olycka

2023 01 19

Fem personer har förts till sjukhus med ambulans efter en olycka i Malmö.

Under eftermiddagen fick polisen ett larm om en krock mellan en minibuss och en bil.

Krocken skedde i korsningen Linnégatan och Geijersgatan i Malmö.

Totalt åtta personer var inblandade i olyckan och fem har nu förts till sjukhus via ambulans.

– Jag vet inte hur olyckan har uppstått. Det är oklart hur pass skadade personerna är, säger Håkan Månsson, vakthavande befäl vid räddningstjänsten enligt Aftonbladet.

Begränsad framkomlighet

Polisen meddelar att skadeläget alltjämt är okänt och att “begränsad framkomlighet råder på platsen och trafikintensiteten beskrivs som hög”.

Bärgare är beställd åt de fordon som varit involverade i olyckan.

Tydlig vision

År 2022 dog 220 personer i vägtrafikolyckor, tio fler än året innan.

1997 fattade riksdagen beslut om den så kallade nollvisionen, som har som målsättning att ingen ska dödas till följd av trafikolyckor i Sverige.

– Beslutet har inneburit en radikal förändring av synsätt, ansvar och säkerhetsfilosofi. Nollvisionen sätter personskadorna i fokus men accepterar att olyckor sker. Detta innebär att trafiksäkerhetsarbetet måste inriktas på att minska personskadorna, menar Transportstyrelsen.

Säkerheten först

För att sätta säkerheten först ute på vägarna finns det ett antal saker som kan vara bra att hålla koll på.

Bland annat handlar det om att hålla hastighetsgränsen, inte köra efter konsumtion av alkohol eller droger och inte köra med mobiltelefon i handen.

– Det kan vara lika farligt att köra för fort som att falla utför ett stup eller från ett högt hus. Men vi uppfattar inte hastigheten som farlig när vi åker bil. Vi inser faran med att falla från en höjd, men inte hur farligt det är att krocka i 90 kilometer i timmen, framhåller Trafikverket.

Körsätt påverkar

Även körsätt har en stor påverkan på säkerheten i trafiken.

– Väglaget, liksom drift och underhåll, kan skilja mellan olika vägar och i olika delar av landet. Men oavsett väglag har ditt körsätt stor betydelse för säkerheten. Det handlar om att hålla rätt hastighet och lämpligt avstånd till bilen framför, menar Trafikverket.

Foto: Västra Götalandsregionen

Text: Redaktionen