JUST NU: Flera skadade på skola i Malmö

2022 03 22

Två personer har skadats på gymnasieskolan Malmö Latin.

Det rapporterar SVT Nyheter Skåne. Larmet inkom till polisen klockan 17.12.

En person gripen 

Polisen uppges ha gripit en person. Det är oklart om gripande skedde inne eller utanför skolan.

– Jag har inga uppgifter om att det ska ha varit våldsamheter i samband med gripandet, säger Evelina Olsson, presstalesperson för polisen, enligt Aftonbladet.

Polisen vill inte uttala sig om det rör sig om fler gärningsmän. I nuläget finns det inget som tyder på att det skulle finnas ytterligare gärningsmän, skriver Aftonbladet. 

Läget under kontroll

Rickard Lundqvist, presstalesperson hos polisen, vill inte uppge vad den gripna personen är misstänkt för. Han berättar att polisen har säkrat flera byggnader och att läget är under kontroll.

– En stor del av det vi gör nu är att ta vittnesuppgifter, säger han till SVT.

Tre personer till sjukhus

Två personer har förts till sjukhus enligt polisen. Amiralsgatan i Malmö är nu avspärrad för trafik. Det finns även omfattande avspärrningar runt skolan.

Poliser med vapen

Elever på skolan, som var kvar efter skoltid för att förbereda en musikal, har uppgett för SVT att poliser kom in i byggnaden med dragna vapen.

–Det kom in poliser med vapen dragna och bad om att utrymma skolan. Men vi vet inte vad som har hänt, säger de till SVT.

Rullades ut på bår

– En elev berättar att han sett två personer som har rullat ut på bår och de var blodiga. Sen kom fem poliser med dragna vapen och efter det kom en hundpatrull, säger SVT:s reporter på plats Isak Laurell.

Pågående dödligt våld

Enligt uppgifter till Aftonbladet larmades polisen till skolan på grund av "pågående dödligt våld".  

– Det här är fullkomligt fruktansvärt. Jag vet bara om att det pågår dödligt våld på skolan. Jag önskar att jag visste mer. Jag befinner mig just nu i Göteborg men kommer att ta mig ner till Malmö så fort som möjligt, säger skolans rektor,  Fredrik Hemmensjö, till Aftonbladet.

Grovt brott

Polisen skriver på sin hemsida att man utreder händelsen som grovt brott. Rickard Lundqvist kan inte berätta vad som har hänt, utan hänvisar till SVT att det är en pågående händelse.

Luktar bränt

Enligt uppgifter ska det lukta bränt på platsen, skriver SVT

– Allt tyder på att det skett inne i skolans lokaler men mer information har vi inte nu, säger Rickard Lundqvist enligt Aftonbladet.

Text: Redaktionen


Jättebesked från Lidl – gäller i en månad

2024 03 03

Lidl genomför nu omfattande prissänkningar på Matrikets produkter.

I samband med kostnadskrisen som har varit och den höga inflationen hyllades Lidl då man var tidigt ute med att sänka eller frysa priset på matvaror.

Nu kommer man med ett nytt besked som gynnar kunderna, nämligen att man sänker priserna på 200 varor tillhörande varumärket “Matriket” under hela mars.

Det framhåller Lidl via sociala medier.

“Du läste rätt”

Det rör sig om en omfattande rad prissänkningar som gäller varumärket “Matriket”, vilket är varor från svenska gårdar.

– Det är sant! Du läste rätt, vi gör vår största prissänkning hittills under mars för att ännu fler hushåll ska upptäcka den höga kvaliteten och det breda utbudet av svenska livsmedel, framhåller Lidl via sociala medier.

200 produkter

Livsmedelskedjan framhåller vidare att sänkningarna berör hundratals produkter.

– Vi sänker priset med 20 procent på 200 Matriket-varor under hela mars. Ett år efter lanseringen av vårt varumärke “Matriket” finns det cirka 200 Matriket-produkter i Lidls sortiment, allt från yoghurt och havrekuddar till falukorv och matvete.

Produkter från Sverige

Gemensamt för alla produkter inom varumärket “Matriket” är att de är svenskproducerade.

– Här samlar vi mat från svenska gårdar, producenter och odlare, för en levande landsbygd och goda smaker. Svensk mat är unik och vårt avlånga land med fyra årstider ger förutsättningar för otroliga smakupplevelser, framhåller Lidl angående satsningen.

Ökar igen

Statistiska centralbyrån har meddelat att matpriserna generellt stigit något på sistone, men att det inte rör sig om någon extrem ökning.

– Det följer mönstret från tidigare år. Priserna på kaffe, te och kakao, på oljor och fetter samt på fisk brukar gå upp i januari. Där ingår nämligen många produkter som brukar ingå i olika kampanjer i december, säger Carl Mårtensson, prisstatistiker på SCB.

De genomsnittliga priserna på livsmedel och alkoholfria drycker steg med 0,3 procent i januari jämfört med december.

Foto: Lidl

Text: Redaktionen


NORDEN: Hel stad evakueras

2024 03 02

Ett nytt vulkanutbrott är mycket nära på Island.

Det var inte så länge sedan som rapporter kom in om nära förestående vulkanutbrott på Island.

Nu tycks det vara dags igen, då “intensiv seismisk aktivitet” har observerats av Islands meteorologiska myndighet.

Staden Grindavik, som ligger tre mil från huvudstaden Reykjavik, evakueras nu.

Det rapporterar isländska Rúv.

Även turistområde

Även det populära turistområdet Blå lagunen evakueras i samband med vulkanvarningen.

Invånare har endast tillåtits hämta tillhörigheter innan myndigheter har hjälpt till med att föra dem till säkra platser.

Ett mindre jordskalv har observerats och magma rör sig söderut på fyra kilometers djup.

Så fungerar det

Naturhistoriska riksmuseet förklarar att vulkanutbrott kan vara spektakulära, men farliga fenomen.

– Vulkanutbrott hör till de mest dramatiska och spektakulära men samtidigt destruktiva geologiska fenomen man kan bevittna. Vid ett vulkanutbrott tränger het bergartssmälta, magma,  upp till jordens överyta och rinner ut som lava.

Text: Redaktionen