Var femte svensk bär på parasit – ”Tar sig in i hjärnan”
En liten parasit kan ta sig in i den mänskliga hjärnan så att man blir svårt sjuk, och nu vet forskare hur det går till.
En liten parasit kan ta sig in i den mänskliga hjärnan, vilket länge har varit en gåta för forskningen.
Men nu vet forskare vid Stockholms universitet hur det går till.
Det handlar om parasiten Toxoplasma gondii.
Man uppskattar att cirka 15-20 procent av Sveriges befolkning är bärare av parasiten, som bland annat sprids via kattavföring och otillagat kött.
”Tar sig in i hjärnan”
De flesta som smittas av Toxoplasma får inga symptom, men personer med nedsatt immunförsvar kan drabbas av en livsfarlig hjärninfektion. Dessutom är parasiten farlig för foster.
Parasiten Toxoplasma ”tar sig in i hjärnan”, uppger forskare vid Stockholms universitet i ett uttalande.
Och nu vet de dessutom hur det går till, vilket tidigare har varit en gåta.
Parasiten kan manipulera infekterade immunceller och klibba fast i hjärnans kärlväggar, visar forskarna i en ny studie som publicerats i Nature Communications.
På så vis tar det bara några timmar för parasiten att ta sig in i den mänskliga hjärnan.
– Det som möjliggjorde fynden är att vi har utvecklat en ny metod för att spruta in och spåra parasiter i hjärnan hos möss, säger forskaren Matias Rodriguez, som är en av dem som ligger bakom studien.
”Manipulerar immunceller”
Man har tidigare inte vetat hur parasiten kan ta sig igenom blod-hjärnbarriären, som finns till just för att skydda hjärnan.
Men nu vet man att det sker med hjälp av molekylerna ICAM-1 och CD18, som beskrivs som ”klisterliknande”.
– Det är en mycket fiffig strategi av parasiten att manipulera immunceller så att de klibbar fast i hjärnans blodkärl och på så sätt enkelt kunna nå hjärnvävnaden, säger professorn Antonio Barragan, som även han är verksam vid Stockholms universitet och är en av forskarna bakom studien.
Forskarna hoppas att de nya rönen ska bidra till att utveckla preventiva behandlingar och förebygga den globalt sett vanligaste parasitinfektionen hos människor.
Cirka var femte svensk, upp till 20 procent, tros vara bärare av parasiten, men för de flesta är det alltså ofarligt. För personer med nedsatt immunförsvar kan den dock orsaka livshotande sjukdom.
Enligt Livsmedelsverket kan man minska risken att bli sjuk bland annat genom att hetta upp helt kött från lamm, gris, nöt och vilt till minst 60-65 grader.
Torkat, gravat eller kallrökt kött kan man frysa in i minst tre dygn.
Man bör också skölja bort synliga jordrester från grönsaker, frukt och bär.
Foto: M. Fakurian
Text: Redaktionen