Flera partier välkomnar att Tyskland stoppar Nord Stream 2

2022 02 24

Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Centern är mycket positiva till beskedet att det ryska drömprojektet Nord Stream 2 nu stoppas.

Tysklands regering med den nyvalda socialdemokratiska förbundskanslern Olaf Scholz i spetsen har meddelat att den nya gasledningen mellan Ryssland och Tyskland stoppas.

Beroende av rysk gas

Orsaken är Putinregimens allt mer aggressiva agerande mot Ukraina som fått Europa att sjösätta en rad sanktioner mot den ryska diktaturen.

Ett stort problem är dock att EU gjort sig beroende av rysk gas för sin energi och elektricitet och beroendet förvärrades ytterligare i samband med Nord Stream 2, som är färdigbyggd men inte tagen i bruk ännu.

Sänder klar signal

– Nu är det upp till det internationella samfundet att svara på denna orättfärdiga och obegripliga handling av Rysslands president. För att sända en klar signal till Moskva att detta agerande inte kan ske utan konsekvenser, säger Tysklands regeringschef Olaf Scholz.

MP vill stoppa rysk import

I Sverige reagerar flera partiledare positivt på att Nordstream 2 stoppas.

– Bra att Tyskland stoppar Nord Stream 2. Mer beroende av rysk gas är det sista Europa behöver. Dags att stoppa import av rysk olja och uran också, anser Miljöpartiets ledare Per Bolund.

Europas beroende skadligt

Även Vänsterpartiet anser att Tysklands agerande är välkommet.

– Europas beroende av Putins gasleveranser skadar möjligheterna att agera kraftfullt mot Ryssland. Tysklands besked om att stoppa gasledningen Nord Stream 2 är därför välkommet, framhåller Nooshi Dadgostar (V).

Putins aggressioner

– Ukrainas rätt att själva bestämma över sin framtid är ovillkorlig. Putins aggressioner utgör ett flagrant brott mot folkrätten. Därför är utökade sanktioner mot Ryssland helt nödvändiga i detta läge, anser hon.

Liberalerna applåderar

Liberalernas EU-parlamentariker Karin Karlsbro är mycket positiv till Tysklands besked.

– Tyskland stoppar - äntligen - Nordstream2. När Putin angriper Europa ska det kosta honom, rejält. Ingen sanktion mot Ryssland är för tuff, framhåller Karin Karlsbro (L).

Vansinne med rysk olja

Centerns energipolitiska talesperson Rickard Nordin är också positiv.

– Välkommet att Tyskland nu stoppar Nord Stream 2. Det är dumt, onödigt, och säkerhetspolitiskt vansinne att köpa rysk energi oavsett om det är gas, olja eller uran.

Miljöpartiets energipolitiska talesperson Lorentz Tovatt anser att det tyska beskedet är ett stort steg i rätt riktning.

– Väldigt välkommet att Tyskland nu stoppar Nord Stream 2. Befria oss från ryskt energiberoende!

Foto: Agnes Johanson, Miljöpartiet resp, Anna Tärnhuvud, Vänsterpartiet