Flera nya länder sänder vapen till Ukraina – Så gör Sverige

2022 03 01

Ukraina vädjar desperat om vapen för att kunna försvara sig mot Rysslands fortsatta bombningar.

Landet har vid flera tillfällen de senaste dagarna betonat för Väst att de behöver mer vapen för att kunna stå emot Putinregimens allt våldsammare anfall.

Stort skifte i Tyskland

Och nu säger Nederländerna, Belgien och Tyskland ja till att skicka stora vapenleveranser och bränsle till Ukraina.

Särskilt uppmärksammat är Tysklands besked eftersom Tyskland sedan andra världskriget alltid legat mycket lågt i krigssammanhang.

Svänger om helt

Tyskland var tidigare tydliga med att de inte sände några vapen och fick då utstå kritik från bland annat grannlandet Polen som var upprört över att Tyskland bara valde att sända hjälmar och ett fältsjukhus.

Men nu svänger Tyskland om helt.

En vändpunkt

– Den ryska invasionen av Ukraina innebär en vändpunkt Den hotar hela vår säkerhetsordning efter kriget, säger Tysklands nyvalda förbundskansler Olaf Scholz, Socialdemokraterna, uppger NBC News.

Tyskland sänder nu 1 000 pansarvapen och 500 luftvärnsrobotar i form av stinger-missiler till president Zelensky och Ukraina.

Vår plikt

– Så snart som möjligt, är förbundskanslerns besked om när vapenleveransen ska sändas.

– I denna situation är det vår plikt att hjälpa Ukraina att försvara sig mot Vladimir Putins invaderande armé, framhåller kansler Scholz.

Miljöpartiets besked

Miljöpartiet De Gröna i Tyskland anser också att Tyskland ska sända vapen till Ukraina och Miljöpartiets utrikesminister tillika partiledare Annalena Baerbock har gått ut med en motivering till att Tyskland nu gör ett historiskt skifte och sänder vapen.

Måste kunna försvara sig

– Efter Rysslands skamlösa attack så måste Ukraina ges möjlighet att försvara sig, framför partiledaren för Miljöpartiet i Tyskland som ingår i den styrande S-MP-Liberal-regeringen som vann valet i fjol.

Miljöpartiet i Tyskland är kända för att vara mycket kritiska till Putinregimen.

Nederländerna,  Estland och Belgien

Tyskland säger även ja till att Nederländerna sänder 400 tyskproducerade raketgevär och ja till att Estland sänder 9 D-30 Howitz artilleripjäser.

Belgien sänder 2 000 automatvapen och nästan 4 000 ton bränsle till Ukraina.

Sverige gör annorlunda

Sverige deltog i det stora mötet med 26 andra länder på lördagen där man diskuterade vapenleveranser till Ukraina men Sveriges besked är fortfarande att man tittar på frågan.

Sverige tillhör med andra ord den allt mindre skaran länder som fortfarande inte fattat ett ja-beslut när det gäller att sända vapen till Ukraina. Detta trots att Ukraina är i ett akut och desperat behov av vapen omgående.

Tre partier trycker på

Moderaterna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna vill att Sverige omgående sänder vapen till Ukraina men statsminister Magdalena Andersson och Socialdemokraterna säger fortsatt inte ja till Ukrainas vädjan.

Vädjar om svenska vapen

Sverige är en av världens ledande vapentillverkare och Ukraina vädjar nu om svenska vapen.

– Det avgörande för våra soldater som förstör ryska stridsfordon är den amerikanska raketen Javelin och den brittisk-svenska NLAW. Ett signifikant antal av de ryska stridsfordonen som förstörts de senaste 72 timmarna beror på er assistans. Snälla, öka er assistans, vädjar Ukrainas tidigare president Petro Poroshenko i Sky News.

Inget ja från Sverige

Men Sverige har valt att ännu inte fatta något ja-beslut.

USA, Storbritannien och Frankrike tillhör de länder som sänt mest vapen till Ukraina.

Foto: Anders Åberg, Försvarsmakten

Text: Redaktionen


Kontantlarm i Sverige – flera problem

2023 12 02

Hallands länsstyrelse larmar nu om att det blir allt svårare att klara sig med kontanter.

Det råder fortsatt stor debatt i Sverige angående de olika betalningssätten.

Vissa menar att vi borde anpassa samhället mer ut efter digitala betalmetoder, medan andra menar att det är viktigt att värna om kontanternas roll.

Nu slår länsstyrelsen i Halland larm om att det blir allt svårare att överhuvudtaget klara sig med kontanter.

Det rapporterar Sveriges Radio.

Flera problem

Det är i en årlig rapport som länsstyrelsen lyfter fram situationen.

Uttagningsautomater tas bort, eller placeras i gallerior med begränsade öppettider.

Samtidigt lyfter man fram Falkenberg som ett exempel, där ingen bank längre hanterar fysiska pengar.

“Det skapar problem”

I rapporten nämner man att den som inte har tillgång till digitala betaltjänster som Swish och BankID kommer att få det svårt.

– Utvecklingen mot en mer digital betalningsmarknad skapar problem för personer som av olika skäl inte har möjlighet att använda digitala betalningssätt. För att kunna göra en betalning via Swish krävs det tillgång till ett betalkonto och BankID, vilket många inte har idag, framhåller länsstyrelsen Halland.

Vardagen blir svårare

Ingvor Johansson, som leder bevakningen av grundläggande betaltjänster i länet, är orolig.

– Personer som inte har tillgång till dessa tjänster får svårare att hantera sin vardag. Det kan handla om att man får svårt att göra en räkningsbetalning, viktiga inköp, resa kollektivt eller betala för parkering. säger hon.

Även i Sundsvall

Hon fortsätter med att förklara att vissa grupper lätt kan hamna i utanförskap på grund av den rådande situationen.

– De som inte vill eller kan använda digitala betalningar, kanske för att de är rädda och ovana vid tekniken, har dålig uppkoppling eller har olika funktionsnedsättningar som försämrad syn och motorik, menar hon.

– De hamnar i ett utanförskap och förlorar delaktighet i samhället.

Foto: Riksbanken

Text: Redaktionen


Godissort pekas ut – har oväntade hälsoeffekter

2023 12 03

Experter lyfter nu fram surt godis som ett oväntat hjälpmedel.

Godis är som bekant mycket populärt i Sverige och vanligt förekommande i många hushåll på helgerna.

Många försöker dra ner på konsumtionen och välja nyttigare alternativ.

Nu pekar dock experter ut en särskild godissort som har speciella egenskaper.

Det rapporterar USA Today.

Oväntade hälsoeffekter

I en video som cirkulerar på sociala medier förklarar en kvinna att hon fått råd av sin psykolog att äta surt godis när hon känner att en ångestattack kan vara på gång.

Det har debatterats kraftigt och nu uttalar sig Catherine del Toro, som är expert på mental ohälsa, om saken.

– Det finns definitivt sanning och vetenskap bakom att äta surt eller starkt godis för att lindra ångest och panikattacker, säger hon.

Fokuserar på nuet

Del Toro förklarar att när vi äter väldigt surt godis så lättar det på ångest eftersom det distraherar hjärnan och ger oss någonting annat att fokusera på.

– När du äter något surt eller starkt, främjar du en teknik som uppmuntrar dig att fokusera på nuet, stoppar spiralen av rädsla och kommunicerar till din hjärna att du inte är i verklig fara, vilket gör att panikattacken saktar ner i intensitet och slutligen kan upphöra, säger hon.

Inte allt

Vidare förklaras dock att surt godis förstås inte är något fullständigt svar på ångestattacker, utan ett “terapitrick” som kan fungera vid enskilda tillfällen.

Vid långvariga och ihållande ångestproblem som påverkar vardagen handlar rekommendationen istället om att uppsöka hjälp.

Finns olika behandlingar

Vid sådana problem finns det olika behandlingar som kan hjälpa, däribland psykologisk behandling eller med hjälp av läkemedel.

– Det som fungerar för en person kanske inte funkar för en annan. Därför är det viktigt att du får hjälp som är anpassad efter vad du behöver, framhåller Vårdguiden 1177.

– Den du träffar kan hjälpa dig vidare till annan hjälp om ni tillsammans kommer överens om att det behövs.

Foto: A. Jostelius

Text: Redaktionen