Flera nya IS-terrorister på väg till Sverige redan i morgon

2021 10 23

Ytterligare tre IS-terrorister uppges nu vara på väg till Sverige. Om de släpps fria och beger sig till de orter de tidigare vistats i så kan de redan inom någon  dag tänkas befinna sig i Västsverige, Stockholm samt en okänd svensk ort.

Det är SVT som rapporterar att ännu en omgång med terrorkvinnor nu utvisas från Syrien och de väntas anlända till Sverige redan i morgon torsdag.

Vill inte veta av terroristerna

Det kurdiska självstyret vill inte veta av terroristerna och har länge legat på för att Sverige ska ta emot dem och det har redan anlänt en rad terrorister till Sverige och flera andra länder i Västeuropa. Kvinnorna har enligt SVT tidigare bott i Västsverige, Stockholm samt en okänd ort någonstans i Sverige och de väntas ankomma till Arlanda i morgon eftermiddag.

Kritik för slapphänthet

Terroristerna ska mötas upp av polisen, socialtjänsten och läkare. Tidigare terroristankomster till Sverige har fått hård kritik för slapphänthet. SVT rapporterade så sent som i september om hur det gick till när tre andra terrorister anlände till Sverige.

Sattes på ett tåg

En av kvinnorna misstänks för folkmord, brott mot mänskligheten och krigsbrott.

– Själv sattes hon på ett tåg med ett nummer till en socialjour i handen. Det var enligt uppgifter till SVT upp till hennes själv att söka vidare kontakter med myndigheter, uppgav SVT.

En annan av kvinnorna är dömd till rättspsykiatrisk vård efter att ha hotat att döda en skötare på en psykiatrisk avdelning.

– Också hon släpptes helt fri efter förhör hos NOA, enligt uppgifter till SVT. I det fallet kom en släkting och hämtade henne, avslöjade SVT.

Släpptes helt fri

Den tredje terrorkvinnan satte två av sina söner i IS-träningsläger där de dödades i strid 14 och 18 år unga. Hon misstänkt för tvångsgifte och krigsbrott.

– Inte heller hon ska ha mötts upp av socialtjänsten utan släpptes helt fri efter förhör, enligt uppgifter till SVT.

SVT förklarade även att kvinnorna har utgjort ”den sista hårda kärnan” och enligt SVT:s bedömning har kvinnorna sannolikt inte ens velat återvända till Sverige.

– De som kommit tillbaka tidigare har ju velat bort från IS – det har varit lättare att avradikalisera dem för de har ju redan varit till stor del desillusionerade. Den här gruppen är antagligen inte det på samma sätt så det kommer vara en större utmaning, konstaterade SVT:s Sanna Klinghoffer som själv träffat flera av de tidigare kvinnorna som anlände nyligen.

– Hanteringen av de återvändande kan bäst sammanfattas som ett fiasko. Bara tre av 150 har fått någon form av straff. Resten kunde lika gärna ha återvänt från en en semesterresa, sa Peder Hyllengren vid Försvarshögskolan till SvD nyligen.

Utretts för krigsbrott

Samtidigt har flera av terroristerna utretts för krigsbrott sedan ankomsten till Sverige. En 49-årig kvinna som var i Syrien i hela 7 år sitter häktad misstänkt för att ha bidragit till att hennes son varit barnsoldat uppger Expressen.

ANALYS

Att det kurdiska självstyret inte vill veta av IS-terroristerna inser hela världen. Men en sak som skiljer Europas länder åt är hur man hanterar terroristerna när de anländer.  Danmark har till exempel en stramare terrorlagstiftning och där häktas och åtalas terroristerna enligt landets terrorlagstiftning. I regel döms de till 4 - 5 års fängelse uppger SvD.

SVT:s avslöjande skapar givetvis otrygghet och rädsla och frågan är om Sveriges ansvariga myndigheter kommer att hantera de tre nya terroristerna på ett till synes lika slapphänt sätt denna gången.

Det handlar om personer som ingått i en av världens värsta terrorsekter som begått ohyggliga brott mot mänskligheten.

Foto:  Swedavia, D. Aslund resp. Wilson-Center-isis-video-maj-2020

[yop_poll id="782"]

Storbank ändrar regler på Swish – “riktigt värdelöst”

2024 05 30

En av Sveriges storbanker inför nu nya regler för sina kunder som använder Swish.

Från och med 11 juni ändras villkoren för alla som tillfälligt höjer gränsen för hur stor summa som ska gå att swisha.

Det meddelar Handelsbanken i ett utskick till sina kunder.

Förändringen består i att det numera införs en betänketid på flera dagar om man behöver höja maxbeloppet för att kunna genomföra en betalning på minst 10 000 kronor vid ett och samma tillfälle.

Nyheten har fått spridning bland användare på sociala medier och bland annat delats av författaren Arne Kavastu Talving, som av bokbutiken Adlibris beskrivs som “en av Sveriges mest kända aktieprofiler”.

Två dagars framförhållning

“Planera din Swish-höjning”, lyder rubriken i Handelsbankens meddelande.

– Den 11 juni införs en fördröjning på 2 dagar när du tillfälligt höjer din beloppsgräns i Swish. Så om du ska swisha mer än 10 000 kronor vid ett tillfälle behöver du ha 2 dagars framförhållning, står det vidare.

Handelsbanken tillägger:

– Förändringen införs för att ge betänketid och förebygga bedrägerier. Mer information kommer på webb och i app.

"Riktigt värdelöst"

Arne Kavastu Talving är själv positiv till de nya reglerna.

– Det här tycker jag är bra, framhåller han på X.

– Tycker fler finansinstitut ska följa efter. Behöver man en större summa så vet man det i regel några dagar innan.

Andra kunder till Handelsbanken är dock inte lika nöjda. Tvärtom haglar kritiken mot storbanken efter det nya beskedet.

– Tycker det är jättedåligt för att inte säga katastrofalt dålig begränsning, uttrycker en missnöjd person på X.

– Riktigt värdelöst, skriver en annan.

– Att begränsa vuxna människors frihet med sina egna pengar är allt annat än bra.

– Otroligt dåligt beslut. Inget annat än överförmynderi. Swish skall inte ha någon övre gräns eller annan begränsning, precis som vanliga banköverföringar, uttrycker fler upprörda personer.

Alla kommentarer är dock inte negativa. Det finns även de som menar att risken att bli rånad på stora belopp minskar tack vare fördröjningen på två dagar.

Foto: Swish

Text: Redaktionen


EUROPA: Populär turistort förbjuder badkläder

2024 05 29

En uppskattad semesterort i Italien har tröttnat på hur turister klär sig på stan.

Semesterfirarnas beteende i nordöstra Italien har gått för långt.

Efter att lokalbefolkningen under en längre tid klagat på att turister inte byter om från sina badkläder när de lämnar stranden införs nu ett förbud mot bikini och badbyxor på badorten Lignano i Veneto, rapporterar 20 Minuten med hänvisning till lokala medier.

Ingen strandklädsel är numera tillåten utanför stranden.

– En sådan situation orsakar inte bara obehag för lokalbefolkningen, utan kan också ha en negativ inverkan på livskvaliteten, framhåller kommunfullmäktige i beslutet.

– Vi behöver ha respekt för en stad som är inriktad på turism och framför allt respekt för dess medborgare.

Det här gäller

I Veneto, där bland annat turistmagneten Venedig ligger, upplever man att man inte längre har något val än att införa förbudet.

Beteendet att promenera omkring i bikini anses stötande.

– Män måste bära t-shirt med sina badbyxor, medan kvinnor måste bära en passande topp över sin bikini eller baddräkt, framhåller reportern Lulse Faupel till den egna tidningen.

Reglerna gäller även barn från tolv år och uppåt.

Höga böter

Förbudet trädde formellt i kraft den 5 maj i år. Den som bryter mot de nya reglerna riskerar böter på 25 euro. Upprepade brott leder till böter på uppemot motsvarande nästan 6 000 kronor.

Samma regler finns sedan tidigare på flera andra italienska semesterorter. Bland annat har Trieste gjort samma sak och ett förbud diskuteras även i Jesolo.

Dessutom är det inte heller tillåtet att bära bikini eller badbyxor på andra områden än stranden i Barcelona och kroatiska kuststaden Split.

Klagats även i Sverige

Irritation finns inte bara på semesterorterna vid Medelhavet.

Även i Sverige har det klagats på samma sak.

Till exempel fick lanthandlaren Pär Renevall i den småländska turistmagneten Tolg utanför Växjö nog förra året och införde en ny klädkod som alla besökare måste följa.

Man behöver inte ha slips och finkläder på sig men dra på dig en t-shirt innan du går in här, sade han till SVT vid tillfället.

Han pekade på att det framför allt var de svenska turisterna som slarvade med klädseln.

LÄS MER: Klagomål på svenska turister – inför nya regler

Foto: Trend

Text: Redaktionen