Flera nya IS-terrorister på väg till Sverige redan i morgon

2021 10 23

Ytterligare tre IS-terrorister uppges nu vara på väg till Sverige. Om de släpps fria och beger sig till de orter de tidigare vistats i så kan de redan inom någon  dag tänkas befinna sig i Västsverige, Stockholm samt en okänd svensk ort.

Det är SVT som rapporterar att ännu en omgång med terrorkvinnor nu utvisas från Syrien och de väntas anlända till Sverige redan i morgon torsdag.

Vill inte veta av terroristerna

Det kurdiska självstyret vill inte veta av terroristerna och har länge legat på för att Sverige ska ta emot dem och det har redan anlänt en rad terrorister till Sverige och flera andra länder i Västeuropa. Kvinnorna har enligt SVT tidigare bott i Västsverige, Stockholm samt en okänd ort någonstans i Sverige och de väntas ankomma till Arlanda i morgon eftermiddag.

Kritik för slapphänthet

Terroristerna ska mötas upp av polisen, socialtjänsten och läkare. Tidigare terroristankomster till Sverige har fått hård kritik för slapphänthet. SVT rapporterade så sent som i september om hur det gick till när tre andra terrorister anlände till Sverige.

Sattes på ett tåg

En av kvinnorna misstänks för folkmord, brott mot mänskligheten och krigsbrott.

– Själv sattes hon på ett tåg med ett nummer till en socialjour i handen. Det var enligt uppgifter till SVT upp till hennes själv att söka vidare kontakter med myndigheter, uppgav SVT.

En annan av kvinnorna är dömd till rättspsykiatrisk vård efter att ha hotat att döda en skötare på en psykiatrisk avdelning.

– Också hon släpptes helt fri efter förhör hos NOA, enligt uppgifter till SVT. I det fallet kom en släkting och hämtade henne, avslöjade SVT.

Släpptes helt fri

Den tredje terrorkvinnan satte två av sina söner i IS-träningsläger där de dödades i strid 14 och 18 år unga. Hon misstänkt för tvångsgifte och krigsbrott.

– Inte heller hon ska ha mötts upp av socialtjänsten utan släpptes helt fri efter förhör, enligt uppgifter till SVT.

SVT förklarade även att kvinnorna har utgjort ”den sista hårda kärnan” och enligt SVT:s bedömning har kvinnorna sannolikt inte ens velat återvända till Sverige.

– De som kommit tillbaka tidigare har ju velat bort från IS – det har varit lättare att avradikalisera dem för de har ju redan varit till stor del desillusionerade. Den här gruppen är antagligen inte det på samma sätt så det kommer vara en större utmaning, konstaterade SVT:s Sanna Klinghoffer som själv träffat flera av de tidigare kvinnorna som anlände nyligen.

– Hanteringen av de återvändande kan bäst sammanfattas som ett fiasko. Bara tre av 150 har fått någon form av straff. Resten kunde lika gärna ha återvänt från en en semesterresa, sa Peder Hyllengren vid Försvarshögskolan till SvD nyligen.

Utretts för krigsbrott

Samtidigt har flera av terroristerna utretts för krigsbrott sedan ankomsten till Sverige. En 49-årig kvinna som var i Syrien i hela 7 år sitter häktad misstänkt för att ha bidragit till att hennes son varit barnsoldat uppger Expressen.

ANALYS

Att det kurdiska självstyret inte vill veta av IS-terroristerna inser hela världen. Men en sak som skiljer Europas länder åt är hur man hanterar terroristerna när de anländer.  Danmark har till exempel en stramare terrorlagstiftning och där häktas och åtalas terroristerna enligt landets terrorlagstiftning. I regel döms de till 4 - 5 års fängelse uppger SvD.

SVT:s avslöjande skapar givetvis otrygghet och rädsla och frågan är om Sveriges ansvariga myndigheter kommer att hantera de tre nya terroristerna på ett till synes lika slapphänt sätt denna gången.

Det handlar om personer som ingått i en av världens värsta terrorsekter som begått ohyggliga brott mot mänskligheten.

Foto:  Swedavia, D. Aslund resp. Wilson-Center-isis-video-maj-2020

[yop_poll id="782"]