Flera länder planerar gemensam aktion mot Ryssland

2025 02 10

Flera europeiska länder planerar att vidta kraftfulla åtgärder mot Ryssland.

Ett flertal europeiska länder överväger nu att ta i med hårdhandskarna mot Rysslands så kallade skuggflotta i Östersjön.

Länderna överväger att genomföra storskaliga beslag av fartyg som exporterar olja för Rysslands räkning.

Det uppger två EU-diplomater och två europeiska regeringstjänstemän, rapporterar Politico.

Vill beslagta fartyg – hemliga diskussioner

Det sker just nu stora diskussioner bakom kulisserna om att slå till hårt mot den ryska skuggflottan, enligt tidningen.

Den ryska skuggflottan syftar till att kringgå sanktioner, och många länder har tröttnat på problemet och vill nu möjliggöra långtgående åtgärder. Dessutom misstänks skuggflottan för flera undervattenssabotage.

Flera länder vill bland annat utarbeta ny, gemensam lagstiftning samt använda sig av internationell lag för att beslagta fartyg i skuggflottan.

Som grund för att beslagta fartygen skulle man bland annat kunna hänvisa till misstänkt piratverksamhet eller miljöbrott, enligt tidningen.

”Kan inte blockera hela havet”

Man vill också göra det lättare att ingripa längre ut till havs, men frågan är om det är möjligt med tanke på den internationella sjörätten.

– Nära 50 procent av den sanktionerade handeln går genom Finska viken. Där finns miljöhoten, där finns attackerna vi har haft mot vår undervattensinfrastruktur, säger Estlands utrikesminister Margus Tsahkna till tidningen.

– Nu är frågan… Vad kan vi göra med dessa fartyg? Vi kan inte blockera hela havet, men vi kan kontrollera mer… Det finns massor av möjligheter, tillägger den estniska utrikesministern.

Stor frustration

Det finns en stor frustration bland EU-länderna över att Ryssland hittar olika sätt att kringgå sanktioner och kan fortsätta att transportera olja, enligt tidningen.

Olja och gas står för ungefär hälften av de ryska intäkterna, och är därmed avgörande för att kunna finansiera Putins krigföring i Ukraina.

Därför vill man nu gemensamt slå till hårt mot den ryska skuggflottan.

Det är dock mycket svårt att förverkliga planerna, bland annat för att det är juridiskt komplicerat och kräver en stor logistik.

– Vi måste samordna, vi måste komma överens om hur vi implementerar dessa konventioner, säger Margus Tsahkna.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


NYA SIFFROR: Kalldusch för Sveriges storbanker

2025 02 19

En ny undersökning visar förtroendet som svenskarna har för bankerna.

Under de senaste åren har många svenskar irriterat sig på storbankernas enorma vinster samtidigt som konsumenternas plånböcker urholkats.

Medieakademin har släppts 2025 års förtroendebarometer - och där framgår att förtroendet för att bankerna sköter sitt arbete ligger på en låg nivå.

Låg nivå

Medieakademin har undersökt svenskarnas förtroende för olika samhälleliga institutioner genom att ställa följande fråga:

– Hur stort förtroende har du för det sätt på vilket följande verksamheter sköter sitt arbete?

Förtroendet för bankerna landade på 30 procent, vilket är lägre än samtliga inkluderade institutioner förutom en - de politiska partierna.

Här är listan

Förtroendet för bankerna och de politiska partierna hamnar bland annat under institutioner som dagspressen, facket, Svenska kyrkan, kungahuset, FN och Riksbanken.

Här är de fem institutioner med högst förtroende i undersökningen:

1 - Polisen: 74 procent

2 - Universitet/högskolor: 67 procent

3 - Sjukvården: 64 procent

4 - Domstolarna: 63 procent

5 - Nato: 57 procent

I botten återfinns alltså bankerna som får 30 procent och de politiska partierna som får 16 procent.

Rekordstort

Så här kommenterar Medieakademin resultatet:

– Svenska försvars- och säkerhetsmyndigheter når rekordstort förtroende. När NATO och FN mäts för första gången placerar de sig långt före både riksdag och regering, framhåller Medieakademin.

– Mest ökar Riksbanken och Miljöpartiet. Bland internationella opinionsbildare rasar förtroendet för Greta Thunberg och Elon Musk hamnar i botten. Donald Trumps förtroende ökar, om än från låga nivåer.

“Märks tydligt”

Medieakademin fortsätter.

– Det oroliga läget i världen och Sverige märks tydligt i årets Förtroendebarometer, som gjordes innan skolskjutningen i Örebro. Polisen ökar (+2) och når sin näst högsta notering någonsin (74 procent).

– I en specialfråga undrar vi vem som har förtroende att lösa kriminaliteten i samhället: Färre har förtroende för politiken (-3) och civilsamhället (-5), medan något fler tror på näringslivet (+2). 

Foto: Swedbank/Nordea/SEB/Handelsbanken

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Nordkoreanerna tror inte bara att de slåss mot ukrainare

2025 02 19

Nu kommer nya uppgifter från fängslade nordkoreaner.

Nordkoreanska soldater fortsätter att hjälpa Ryssland i krigföringen mot Ukraina.

Flera soldater har fängslats av ukrainska styrkor i Kursk - och vissa har meddelat vad de har fått för information från högre led.

Nu menar en tillfångatagen nordkoreansk soldat att de har fått information om att de inte bara slåss mot ukrainare.

Det rapporterar Kyiv Independent.

Får information

Nordkoreas säkerhetstjänst säger till sina trupper som är stationerade i ryska Kursk att de slåss mot både Ukrainas och Sydkoreas militär.

Två nordkoreanska krigsfångar, som tillfångatogs av ukrainska styrkor förra månaden, talade exklusivt med den sydkoreanska tidningen Chosun Daily i ett krigsfångeläger i Ukraina.

En av de tillfångatagna soldaterna medgav att han och hans medsoldater trodde att de stred mot sydkoreanska trupper, vilket höjde deras moral och aggressivitet.

LÄS MER: Donald Trump rasar mot Zelenskyj

Bland annat drönare

De ska ha informerat sina soldater om att exempelvis de ukrainska drönaroperatörerna var sydkoreansk militär personal.

Seoul har inte gett militärt stöd till Kiev sedan början av Rysslands fullskaliga invasion.

Upp till 12 000 nordkoreanska trupper skickades till Kursk Oblast förra hösten för att stödja ryska styrkor i att motverka ett ukrainskt intrång som inleddes i augusti 2024.

LÄS MER: Ulf Kristersson går emot Donald Trump

Så går det i Kursk

Ryssarna fortsätter att försöka trycka ut ukrainska soldater från Kursk - men det går långsamt.

Ryska styrkor fortsatte markattackerna nordväst om Sudzha nära Sverdlikovo och Pogrebki, öster om Sudzha nära Cherkasskaya Konopelka och söder om Sudzha nära Kurilovka.

Ryska källor hävdade att ukrainska styrkor fortsatte motattackerna i Kursk oblast.

Det uppger tankesmedjan Institute for the Study of War.

Inga nämnvärda framgångar

ISW förklarar.

– De ryska styrkorna fortsatte sina offensiva operationer i den ukrainska framskjutna delen av Kursk oblast den 18 februari, men gjorde inga bekräftade framryckningar.

Foto: K. Schmid

Text: Redaktionen