Smittspridningen ökar flera hundra procent i två regioner

2021 08 10

I Västerbotten och Gotland ökar smittspridningen med flera hundra procent.

Från Region Västerbotten kommer nu uppgifter om en mycket kraftig ökning av smittspridningen. Antalet nya smittfall har ökat från 52 veckan innan till 288 den senast registrerade veckan till och med i går söndag. Det är en ökning med 454 %.

Riktigt oroväckande

– Vi har inte sett så här höga nivåer i smittspridningen sedan i slutet av maj. Det är riktigt oroväckande med tanke på att fler börjar återgå till skola och arbete, säger biträdande smittskydds- läkare Therese Thunberg till SVT som rapporterar att över 90 % av fallen avser den mycket smittsamma deltavarianten.

Smittan rusar

Även på Gotland rusar smittan. De senaste veckosiffrorna som presenterats för Region Gotland avser vecka 30 och då skedde en ökning från 25 smittade veckan innan till 95 smittade. Det är en ökning med 280 %.

Är allvarligt

– Det är klart att det är allvarligt. Framför allt i åldersgrupperna 18-29 år är det stora ökningar. Efter att restriktionerna lättades när det gäller antal besökare i butik den 15 juli ser man också ett annat beteende. Det är allvarligt, för alla har ett eget ansvar. Man ska hålla avstånd, följa de rekommendationer som finns, säger Region Gotlands regionråd Eva Nypelius (C) till Aftonbladet.

För samma period ökar smittan även med över 150 % i följande regioner enligt Folkhälsomyndighetens statistik uppger Aftonbladet:

⛔ Jämtland-Härjedalen

⛔ Sörmland

⛔ Västmanland

⛔ Dalarna

 

ANALYS

Det är farligt att vifta bort smittökningar med argumentet att det sker från låga nivåer. Ökningarna är så kraftiga att allt pekar på ett negativt trendbrott. Och det är alldeles uppenbart att många nu tror att pandemin är över och att man inte längre behöver hålla distansen i butiker med mera.

Om allmänheten inte klarar av att hantera pandemin på ett ansvarsfullt sätt så kan myndigheterna väntas gripa in. Och det är min prognos om vad som kommer att ske framöver. Stramare tongångar och möjligen även nya restriktioner kan vänta.

Det alla kan göra förutom att hålla distansen och stanna hemma när man är sjuk med mera är att se till att få dos 2 av vaccinet så snart möjlighet ges.

Foto: Region Uppsala

[yop_poll id="464"]