Smittspridningen ökar flera hundra procent i två regioner

2021 08 10

I Västerbotten och Gotland ökar smittspridningen med flera hundra procent.

Från Region Västerbotten kommer nu uppgifter om en mycket kraftig ökning av smittspridningen. Antalet nya smittfall har ökat från 52 veckan innan till 288 den senast registrerade veckan till och med i går söndag. Det är en ökning med 454 %.

Riktigt oroväckande

– Vi har inte sett så här höga nivåer i smittspridningen sedan i slutet av maj. Det är riktigt oroväckande med tanke på att fler börjar återgå till skola och arbete, säger biträdande smittskydds- läkare Therese Thunberg till SVT som rapporterar att över 90 % av fallen avser den mycket smittsamma deltavarianten.

Smittan rusar

Även på Gotland rusar smittan. De senaste veckosiffrorna som presenterats för Region Gotland avser vecka 30 och då skedde en ökning från 25 smittade veckan innan till 95 smittade. Det är en ökning med 280 %.

Är allvarligt

– Det är klart att det är allvarligt. Framför allt i åldersgrupperna 18-29 år är det stora ökningar. Efter att restriktionerna lättades när det gäller antal besökare i butik den 15 juli ser man också ett annat beteende. Det är allvarligt, för alla har ett eget ansvar. Man ska hålla avstånd, följa de rekommendationer som finns, säger Region Gotlands regionråd Eva Nypelius (C) till Aftonbladet.

För samma period ökar smittan även med över 150 % i följande regioner enligt Folkhälsomyndighetens statistik uppger Aftonbladet:

⛔ Jämtland-Härjedalen

⛔ Sörmland

⛔ Västmanland

⛔ Dalarna

 

ANALYS

Det är farligt att vifta bort smittökningar med argumentet att det sker från låga nivåer. Ökningarna är så kraftiga att allt pekar på ett negativt trendbrott. Och det är alldeles uppenbart att många nu tror att pandemin är över och att man inte längre behöver hålla distansen i butiker med mera.

Om allmänheten inte klarar av att hantera pandemin på ett ansvarsfullt sätt så kan myndigheterna väntas gripa in. Och det är min prognos om vad som kommer att ske framöver. Stramare tongångar och möjligen även nya restriktioner kan vänta.

Det alla kan göra förutom att hålla distansen och stanna hemma när man är sjuk med mera är att se till att få dos 2 av vaccinet så snart möjlighet ges.

Foto: Region Uppsala

[yop_poll id="464"]

Populärt livsmedel återkallas – säljs på Willys och Hemköp

2024 02 22

En produkt som funnits till försäljning i många av Axfoods butikskedjor återkallas.

Axfoods butiker inkluderar både Hemköp och Willys.

Nu går Axfood ut med information om att man återkallar ett populärt livsmedel.

Plastbitar i förpackningen

Produkten återkallas efter att man har hittat plastbitar i vissa förpackningar.

– Efter att leverantören vid en kontroll upptäckt plastbitar i vissa förpackningar på produktionsanläggningen väljer Axfood av säkerhetsskäl att återkalla, skriver Axfood i ett pressmeddelande.

Livsmedlet det avser är Garant tropisk juice utan fruktkött, 1 liter, med bäst före-datum 19.04.2024.

Spärrad för försäljning

Juicen har funnits till försäljning i flertalet av Axfoods butikskedjor, men är nu spärrad för försäljning och går inte att köpa.

– Det finns en risk att vissa av förpackningarna som redan hunnit gå ut i butik kan innehålla mörka plastbitar, uppger Axfood.

Inga kundreaktioner uppges ha rapporterats.

Uppmaning till konsumenterna

 Axfood går nu ut med en uppmaning till personer som har köpt produkten.

– Alla konsumenter som köpt den aktuella produkten uppmanas att i första hand återlämna den till butiken där den är köpt för ersättning.

Företaget uppger att de beklagar det inträffade och utreder tillsammans med leverantören hur detta kunnat ske för att säkerställa att det inte inträffar igen.

Inte första gången

Så sent som i förra veckan återkallades ännu ett livsmedel.

Då återkallade Coop kakor som kan kunde innehålla metallbitar.

– Leverantören av kakorna har vid en rutinkontroll upptäckt metallbitar i vissa produktförpackningar, uppgav Coop i samband med upptäckten.

Av säkerhetsskäl återkallades därför kakorna.

Fakta Axfood 

- Sveriges tredje största livsmedelskedja efter Ica och Coop. 

- Består av en familj av varumärken, bland annat butikskedjorna Willys och Hemköp, liksom Tempo, Handlar’n och Matöppet. 

- I Axfood ingår även Middagsfrid och Urban Deli samt delägda Apohem, Eurocash, City Gross och Mathem. Huvudägare är Axel Johnson AB med 50,1 procent av aktierna.

- Har fler än 13 000 medarbetare över hela Sverige. Nettoomsättnignen för 2022 landade på 73 474 miljoner kronor. 

Foto: Axfood

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Putin sätter deadline – tre veckor

2024 02 23

Rysslands diktator Vladimir Putin har gett order till sina väpnade styrkor om en skarp deadline.

Det uppger GUR, den ukrainska underrättelsetjänsten.

Ordern ska vara specifikt kopplad till tidpunkten för det ryska valet i mitten av mars och har både strategisk och symbolisk betydelse, säger Vadym Skibitsky, biträdande chef vid GUR.

Målet är att, inom en deadline på tre veckor, ta fullständig kontroll över den ukrainska regionen Luhansk.

– Innan valet vill de nå åtminstone de administrativa gränserna i Luhansk, säger Vadym Skibitsky till Interfax-Ukraine enligt Newsweek.

Behöver visa folket

Det ryska presidentvalet äger rum 15-17 mars.

Få tror på något annat scenario än att Putin förlänger sin tid vid makten – i vad som enligt västerländska observatörer är ett riggat val.

Och även om interna ryska opinionsundersökningar påstår att Putin är favorit – till och med mycket populär – har stödet för hans krig i Ukraina börjat sjunka.

– Således skulle segrar som ockupationen av Luhansk kunna ge något att visa sitt folk, framhåller Jon Jackson, biträdande redaktör på den amerikanska tidningen.

Flera städer på listan: "Symboliskt"

Det finns även städer i andra regioner som Vadym Skibitsky menar finns på Rysslands önskelista inför valet, bland annat Kuoyansk, Lyman och Avdiivka.

Städerna ockuperades av Ryssland efter invasionen – men togs sedan tillbaka av ukrainska styrkor.

– Det skulle vara symboliskt. Det är ett element som skulle användas mycket aktivt i informativa och psykologiska operationer.

Skiftar fokus

Enligt den ukrainska underrättelsechefen har det ryska valet fått Putins styrkor att skifta fokus i flera delar av Ukraina.

Bland annat har tre bataljoner ryska soldater nyligen skickats från ockuperade Mariupol till Belgorod, en rysk region som gränsar till Ukraina efter flera attacker mot det aktuella området.

– För att säkerställa säkerheten och genomförandet av valet, framhåller Skibitsky.

Han är samtidigt inställd på att kriget är långt ifrån att ta slut.

– Vi förstår hur viktigt det är för oss att ha reserver, hur viktigt det är att ha stöd från vara partners, att utveckla vår produktion.

– Denna karaktär av Ryska federationens agerande, med ett högljutt rop på “offensiv”, innebär ett utdraget krig. Ett utmattningskrig.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen