Flera hundar ska avlivas – för att skydda befolkningen
2023 05 17
I måndags mottog Länsstyrelsen i Norrbotten en anmälan om att flera smuggelhundar och hästar förts in i Sverige.
Hela 80 hundar har först in över den svenska gränsen.
Nu kommer samtliga att avlivas.
Det har Jordbruksverket beslutat, rapporterar SVT Nyheter.
Risk för sjukdomar
Myndigheten har bedömt situationen som så pass allvarlig att samtliga hundar måste avlivas med omedelbar verkan.
Det snabba beslutet har fattats eftersom djuren riskerar att föra in smittor och sjukdomar i Sverige, erfar SVT.
– Detta är ett av de största omhändertaganden vi gjort någonsin på en och samma gång. Ärendet ligger nu hos Jordbruksverket som också verkställer besluten, säger Anna Modig chef på djurskyddsenheten, till tv-kanalen.
Jordbruksverket utreder samtidigt situationen med de tre hästarna.
Djuren har isolerats i väntan på ett beslut.
Stort tillslag
Länsstyrelsen i Norrbotten omhändertog djuren i måndags, vilket P4 Norrbotten rapporterade om.
Hundarna och hästarna smugglades från Finland till Sverige. Det är dock inte fastställt var djuren ursprungligen kommer ifrån.
Vid tillslaget fick länsstyrelsen hjälp av polisen.
Djuren beslagtogs i en by i Tornedalen.
– De boende på adressen där djuren påträffades är inte misstänkta för något brott, uppger radiokanalen.
Hemska förhållanden
Hundar som smugglas in i Sverige har ofta levt under hemska förhållanden, uppger Jordbruksverket på sin hemsida.
Risken för att hundarna bär på farliga smittor är stor.
– En av de sjukdomar som smuggelhundar riskerar att föra in är rabies. Det är en dödlig sjukdom som är obotlig om behandling inte sätts in i tid, skriver myndigheten.
Att tänka på
För att undvika att köpa en insmugglad valp bör du tänka på följande, enligt Jordbruksverket:
- Ta reda på varifrån hunden kommer, oavsett om du köper den i Sverige eller utomlands.
- Om hunden förts in från utlandet, begär att få se införselhandlingarna. Det finns krav på att hunden bland annat ska vara id‑märkt med mikrochip och rabiesvaccinerad. Övriga krav som gäller för att ta in hundar från ett annat land hittar du via länk längre ner på sidan.
- Begär att få träffa valpens mamma i hemmet. Många smugglade hundar säljs via mellanhänder och utan att du får se hunden i hemmiljön.
- Om valpen är född i Sverige så ska mamman vara registrerad i det centrala hundregistret. Begär att få se registreringen av mamman som bevis.
- Begär att få en köpehandling där säljarens namn, adress och telefonnummer finns. Acceptera inte bara mobilnummer. Många mellanhänder anger bara mobilnummer till ett kontantkort, och ett förnamn. När köpet är genomfört går det inte att spåra säljaren.
- Begär att hunden är grundvaccinerad och har ett högst 7 dagar gammalt besiktningsintyg från veterinär. Många smugglade hundar säljs ovaccinerade och insjuknar snabbt efter köpet. Andra har diarré redan vid leveransen. Köp inte en hund som inte är helt frisk!
- Köp ingen valp som är under 8 veckors ålder.
- Från alla länder förutom Norge måste ett djur vara minst 15 veckor gammalt för att kunna föras in lagligt. Detta eftersom en rabiesvaccination tidigast kan ges vid 12 veckors ålder och det måste ha gått en väntetid på 21 dagar från länder med de lägsta kraven.
- Om djuret är från ett annat land och är lagligt infört i Sverige ska du begära att få se alla dokument för införsel. Dessa dokument ska även följa med djuret när du tar över ansvaret för djuret.
- Om säljaren säger att hunden har en stamtavla men att du ska få den senare, så finns det sällan varken en kennel eller någon stamtavla. Begär att få stamtavlan samtidigt som du får hunden.
- Det är förbjudet att kupera öron och svans på hundar i Sverige. En öron- eller svanskuperad hund är inte född i Sverige.
- Hundar över 4 månader ska vara id-märkta. Om hunden anges vara chipmärkt ska intyg om märkningen följa med vid köpet. Chipnumret ska framgå av besiktningsintyget.
- Det är ofta små och dyra hundar som bichon frisé, malteser, pomeranian och bulldogg som smugglas till Sverige och säljs över internet. Var extra vaksam om du funderar på att köpa en sådan hund.
- Ta inte emot hunden på exempelvis en parkeringsplats. Köp den i dess hem.
Arkivfoto: A. Chafik
Text: Redaktionen