Flera hundar ska avlivas – för att skydda befolkningen

2023 05 17

I måndags mottog Länsstyrelsen i Norrbotten en anmälan om att flera smuggelhundar och hästar förts in i Sverige.

Hela 80 hundar har först in över den svenska gränsen.

Nu kommer samtliga att avlivas.

Det har Jordbruksverket beslutat, rapporterar SVT Nyheter.

Risk för sjukdomar

Myndigheten har bedömt situationen som så pass allvarlig att samtliga hundar måste avlivas med omedelbar verkan.

Det snabba beslutet har fattats eftersom djuren riskerar att föra in smittor och sjukdomar i Sverige, erfar SVT.

– Detta är ett av de största omhändertaganden vi gjort någonsin på en och samma gång. Ärendet ligger nu hos Jordbruksverket som också verkställer besluten, säger Anna Modig chef på djurskyddsenheten, till tv-kanalen.

Jordbruksverket utreder samtidigt situationen med de tre hästarna.

Djuren har isolerats i väntan på ett beslut.

Stort tillslag 

Länsstyrelsen i Norrbotten omhändertog djuren i måndags, vilket P4 Norrbotten rapporterade om.

Hundarna och hästarna smugglades från Finland till Sverige. Det är dock inte fastställt var djuren ursprungligen kommer ifrån.

Vid tillslaget fick länsstyrelsen hjälp av polisen.

Djuren beslagtogs i en by i Tornedalen.

– De boende på adressen där djuren påträffades är inte misstänkta för något brott, uppger radiokanalen.

Hemska förhållanden

Hundar som smugglas in i Sverige har ofta levt under hemska förhållanden, uppger Jordbruksverket på sin hemsida.

Risken för att hundarna bär på farliga smittor är stor.

– En av de sjukdomar som smuggelhundar riskerar att föra in är rabies. Det är en dödlig sjukdom som är obotlig om behandling inte sätts in i tid, skriver myndigheten.

Att tänka på

För att undvika att köpa en insmugglad valp bör du tänka på följande, enligt Jordbruksverket:

- Ta reda på varifrån hunden kommer, oavsett om du köper den i Sverige eller utomlands.

- Om hunden förts in från utlandet, begär att få se införselhandlingarna. Det finns krav på att hunden bland annat ska vara id‑märkt med mikrochip och rabiesvaccinerad. Övriga krav som gäller för att ta in hundar från ett annat land hittar du via länk längre ner på sidan.

- Begär att få träffa valpens mamma i hemmet. Många smugglade hundar säljs via mellanhänder och utan att du får se hunden i hemmiljön.

- Om valpen är född i Sverige så ska mamman vara registrerad i det centrala hundregistret. Begär att få se registreringen av mamman som bevis.

- Begär att få en köpehandling där säljarens namn, adress och telefonnummer finns. Acceptera inte bara mobilnummer. Många mellanhänder anger bara mobilnummer till ett kontantkort, och ett förnamn. När köpet är genomfört går det inte att spåra säljaren.

- Begär att hunden är grundvaccinerad och har ett högst 7 dagar gammalt besiktningsintyg från veterinär. Många smugglade hundar säljs ovaccinerade och insjuknar snabbt efter köpet. Andra har diarré redan vid leveransen. Köp inte en hund som inte är helt frisk!

- Köp ingen valp som är under 8 veckors ålder.

- Från alla länder förutom Norge måste ett djur vara minst 15 veckor gammalt för att kunna föras in lagligt. Detta eftersom en rabies­vaccination tidigast kan ges vid 12 veckors ålder och det måste ha gått en väntetid på 21 dagar från länder med de lägsta kraven.

- Om djuret är från ett annat land och är lagligt infört i Sverige ska du begära att få se alla dokument för införsel. Dessa dokument ska även följa med djuret när du tar över ansvaret för djuret.

- Om säljaren säger att hunden har en stamtavla men att du ska få den senare, så finns det sällan varken en kennel eller någon stamtavla. Begär att få stamtavlan samtidigt som du får hunden.

- Det är förbjudet att kupera öron och svans på hundar i Sverige. En öron- eller svanskuperad hund är inte född i Sverige.

- Hundar över 4 månader ska vara id-märkta. Om hunden anges vara chipmärkt ska intyg om märkningen följa med vid köpet. Chipnumret ska framgå av besiktningsintyget.

- Det är ofta små och dyra hundar som bichon frisé, malteser, pomeranian och bulldogg som smugglas till Sverige och säljs över internet. Var extra vaksam om du funderar på att köpa en sådan hund.

- Ta inte emot hunden på exempelvis en parkeringsplats. Köp den i dess hem.

Arkivfoto: A. Chafik

Text: Redaktionen


Danmark har läxat upp USA

2025 05 10

Enligt uppgifter till The Wall Street Journal avser USA att öka spionaget mot Grönland, som tillhör det danska kungariket.

Uppgifterna har väckt starka reaktioner i Danmark. Den danska underrättelsetjänsten, PET, har konstaterat att det föreligger ett ökat hot om spionage efter att artikeln publicerats.

Nu har Danmark kontaktat USA.

Det bekräftar statsminister Mette Frederiksen.

– Det här är rykten i en internationell tidning, och som ni vet har vår utrikesminister redan haft ett samtal med USA. Självklart kan man inte spionera på en allierad, säger hon enligt nyhetsbyrån Ritzau.  

Danmarks utrikesminister Lars Løkke Rasmussen betonar att den danska regeringen har varit mycket tydlig i sin kommunikation.

– Det avgörande är att vi signalerat mycket tydligt till amerikanerna att kungarikets interna angelägenheter är kungarikets interna angelägenheter. Vi betraktar oss inte bara som en nära allierad till USA, vi är en nära allierad. Och därför kan vi naturligtvis inte tolerera om folk börjar spionera på varandra, säger han enligt TV2.

Utrikesministern betonar att det danska budskapet förmedlats till  den tillförordnade amerikanska ambassadören i Danmark, Jennifer Hall Godfrey, och att detta budskap nu sprids vidare i Washington.

Hotbild kvarstår

USA:s president Donald Trump har vid flera tillfällen framhållit att han vill se Grönland som en del av USA. Presidenten har dessutom vägrat att utesluta användning av militärt våld för att ta kontroll över världens största ö.

– För den nationella säkerhetens skull och för friheten i hela världen anser USA att ägande och kontroll av Grönland är av största vikt, har Trump utryckt på sin sociala medieplattform Truth Social.

USA har i dag en stor militär närvaro på Grönland. År 1951 ingicks ett försvarsavtal med Danmark som gav USA en betydande roll i försvaret av territoriet, inklusive rätten att bygga och upprätthålla militärbaser.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet Official White House Photo by Shealah Craighead

Text: Redaktionen


TYSKLAND HÄVDAR: Stort genombrott i Ukraina – inom två dagar

2025 05 09

Tysklands nya förbundskansler Friedrich Merz tror att en vapenvila i Ukraina kan träda i kraft inom två dagar.

Det rapporterar den tyska Bild.  

– Jag har stort hopp om att det kommer att nås en överenskommelse om eldupphör i Ukraina i helgen, säger Merz enligt tidningen.

– Med tanke på den tre dagar långa vapenvilan som Ryssland utlyst finns det stor chans att den kommer att förlängas till 30 dagar och att förhandlingar om ett fredsavtal sedan kan inledas, fortsätter förbundskanslern.

Vidare meddelar Merz att han skrivit under ett förslag om eldupphör tillsammans med Frankrikes president Emmanuel Macron, Polens premiärminister Donald Tusk och den brittiske premiärministern Keir Starmer.

– Det är i stort sett identiskt med det amerikanska förslaget. Vi hoppas verkligen att detta också kommer att accepteras av den ryska sidan, säger förbundskanslern och tillägger:

– Bollen ligger helt och hållet hos Moskva.

Zelenskyj ger besked om toppmötet

Samtidigt meddelar Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj att Ukraina ska anordna ett toppmöte med flera europeiska ledare på lördag.

– Vi förbereder oss för att träffa ledarna i ”Koalitionen av villiga länder”, säger Zelenskyj i ett uttalande.

Koalitionen består av ett 30-tal länder som arbetar för en hållbar fred i Ukraina. Sverige är ett av flera Natoländer i gruppen. USA tillhör inte koalitionen.

Foto: President of Ukraine

Text: Redaktionen