JUST NU: Flera förhandlare förgiftade – De pekas ut som förövare

2022 03 28

Flera ukrainska fredsförhandlare, samt den ryske oligarken och Chelsea-ägaren Roman Abramovitj, uppges blivit förgiftade under ett besök i Kyiv.

Besöket inträffad tidigare i mars och var en del av de pågående fredsförhandlingarna mellan länderna. Flera av personerna, inklusive oligarken Roman Abramovitj, upplevde symptom efter besöket i den ukrainska huvudstaden, bekräftar flera källor för Wall Street Journal.

Medlarroll

Abramovitj har agerat medlare mellan Ukrainas president Volodymyr Zelensky och den ryska diktatorn Vladimir Putin.

Tillsammans med minst två andra förhandlare från den ukrainska sidan ska oligarken upplevt flera intensiva symptom på förgiftning efter mötet i Kyiv. Röda ögon, konstanta, smärtsamma tårar och flagnande hud i ansiktet, rapporterar Wall Street Journal.

Förlorade synen

Abramovitj ska även ha förlorat synen i flera timmar, enligt en källa till brittiska tidningen The Guardian. Efter symptomen vårdades oligarken på ett sjukhus i Turkiet.

Motivbild oklar

Tidningen uppger att personernas tillstånd har förbättrats och att det inte är klargjort vad som orsakade symptomen, samt vem eller vilka som ligger bakom den påstådda förgiftningen.

Personerna, som drabbats av förgiftningen, skyller på  ryssar som uppges vilja sabotera förhandlingarna. De utpekade ryssarna påstås vilja sabotera samtalen för att avsluta kriget.

En person nära Abramovitj säger att det inte är fastställt vem som ville skada gruppen, uppger WSJ.

Experter har undersökt

Enligt tidningen har västerländska experter undersökt händelsen. Experterna konstaterar att det är svårt att avgöra om symptomen orsakades av ett kemiskt eller biologiskt medel. Ett tredje scenario gör gällande att symptomen kan ha uppstått efter någon form av elektromagnetisk strålningsattack.

Sanktionerad av regeringen

Rapporterna om förgiftningen kommer efter att Roman Abramovitj sanktionerats av den brittiska regeringen. Sanktionerna har slagit hårt mot oligarken och ryssen har listat den brittiska fotbollsklubben Chelsea, som han har ägt sedan 2003, till försäljning.  

Foto: Roman Abramovitj FB

Text: Redaktionen