Flera ekonomiska glädjebesked – tydliga förändringar

2024 04 09

Det ljusnar för Sveriges ekonomi.

Det är huvudbudskapet i Länsförsäkringars senaste rapport om det ekonomiska läget.  

Försäkringsbolaget tillika banken konstaterar att svensk ekonomi fortfarande befinner sig i lågkonjunktur, men att läget börja ljusna.

– På senare tid har vi sett en tydlig förbättring i hur hushåll och företag ser på framtiden. Det bygger på att inflationen har minskat, efterfrågan bottnat och att räntan är på väg ned, säger Alexandra Stråberg, chefekonom på Länsförsäkringar.

Hon pekar på att svensk BNP förväntas växa med  1,1 procent under 2024 och tillväxten blir ännu större under 2025, då uppgången spås landa på 3,0 procent.

Siffrorna kan jämföras med Länsförsäkringars prognos från i december då ekonomin antogs växa med 0,6 procent i år och 2,9 procent 2025.

– Ekonomins motståndskraft under vintern har varit imponerande, och det ser nu ut som att konjunkturen har bottnat. Den främsta anledningen till att läget nu ljusnar är nedgången i inflationen som innebär att hushållens köpkraft ökar i år, kommenterar Alexandra Stråberg.

Räknar med flera räntesänkningar

Länsförsäkringar bedömer att Riksbankens inflationsmål på två procent nås i slutet av sommaren – vilket i sin tur kommer leda till en mindre restriktiv penningpolitik.

– Räntan kommer inte sänkas i samma takt som den steg, men vi räknar i dagsläget med fyra räntesänkningar under 2024. Lägre räntor och lägre inflation innebär att plånböckerna kommer stärkas betänkligt för svenska hushåll i år. Det är mycket välkommet efter de två senaste, magra åren, säger Alexandra Stråberg. 

I rapporten fastslås det även att läget på arbetsmarknaden börjar stabiliseras. Arbetslösheten bedöms ha nått sin topp, men det dröjer till 2025 innan den börjar ticka nedåt ordentligt.

–  På senare tid har vi sett en tydlig förbättring i hur hushåll och företag ser på framtiden. Det bygger på att inflationen har minskat, efterfrågan bottnat och att räntan är på väg ned, säger Alexandra Stråberg, chefekonom på Länsförsäkringar.

Foto: T. Mallorca

Text: Redaktionen


JUST NU: Erdogan slår till i tre städer

2025 07 05

Turkiets president har slagit till mot tre olika städer.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan gör vad han kan för att stärka sin makt över landet.

Nu har Erdogan slagit till mot borgmästare i tre olika turkiska städer.

Tillslaget skedde på lördagsmorgonen.

Tillhör oppositionen

De tre borgmästarna Abdurrahman Tutdere, Zeydan Karalar och Muhittin Böcek har gripits på lördagen, rapporterar Politico.

De är borgmästare för städerna Adiyaman, Adana respektive Antalya.

Alla tre tillhör Turkiets största oppositionsparti, Republikanska folkpartiet (CHP), som beskrivs som socialdemokratiskt och pro-europeiskt.

Det handlar alltså om ännu ett stort tillslag mot den turkiska oppositionen.

Deras gripande kommer fyra månader efter att Istanbuls borgmästare Ekrem Imamoglu fängslades efter anklagelser om korruption.

Har lett till protester

Gripandet av Imamoglu ledde till stora protester och till att han utsågs till sitt partis presidentkandidat.

Men trots det fortsätter Erdogans regim alltså att slå till mot oppositionen.

De tre borgmästarna greps som ett led i utredningar som har inletts av åklagare i Istanbul, enligt tidningen.

Tidigare i veckan har det också skett andra stora tillslag mot oppositionen.

Den tidigare borgmästaren i Turkiets tredje största stad Izmir, greps i veckan tillsammans med 137 tjänstemän. De anklagas för bedrägeri och upphandlingsfusk, enligt AP.

Även borgmästaren i Manavgat har gripits i veckan, tillsammans med 34 andra. Även dessa anklagas av regimen för korruption.

Rasar mot tecknad bild

Erdogan stärker alltså sin makt i Turkiet, samtidigt som han i veckan också har gått ut och rasat mot en satirtidning.

Anledning uppges vara att tidningen publicerat en tecknad bild föreställande två personer som kan uppfattas som profeterna Muhammed och Moses.

– Vi kommer inte att tillåta någon att tala emot våra heliga värderingar, oavsett vad, sade Erdogan, enligt France24.

Foto: Presidency of the Republic of Turkey

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Ryssland på väg att rekrytera från nytt land

2025 07 05

Ukrainas underrättelsetjänst har gjort nya upptäckter.

Det har gått tre år och fyra månader sedan Ryssland inledde sin fullskaliga invasion av Ukraina.

Sedan dess har landet tagit hjälp av Nordkorea för att bedriva sin krigföring.

Nu kommer uppgifter från ukrainsk underrättelsetjänst om att Ryssland är på väg att rekrytera från ett nytt land, rapporterar Kyiv Independent.

Nya uppgifter

Ryssland försöker dra in Laos i sitt krig mot Ukraina under förevändning av humanitärt samarbete.

Moskva organiserar utplaceringen av en kombinerad enhet av militära ingenjörer från Laos som ska placeras i Kursk.

De laotiska myndigheterna har enligt uppgift gått med på att skicka ett antal ingenjörer för att stödja de ryska insatserna. 

Dessutom sägs Laos erbjuda gratis rehabiliteringstjänster till skadade ryska soldater.

“Använder dem”

Så här lyder ett utdrag från rapporten sammanställd av Ukrainas underrättelsetjänst HUR:

– Ryssland försöker under täckmantel av humanitär retorik legalisera närvaron av utländsk militär närvaro på sitt territorium och använder dem i praktiken för att föra krig mot Ukraina.

Läs mer: Trump varnar för Vladimir Putin

Lavrov tackar

Sergej Lavrov har tidigare tackat Laos för deras “balanserade förhållningssätt till Ukraina och dess hjälp med att lösa humanitära frågor”.

– Vi är tacksamma mot våra laotiska vänner för deras objektiva och balanserade förhållningssätt till Ukrainakrisen och för deras hjälp med att lösa humanitära frågor, inklusive rehabiliteringen av våra soldater i Demokratiska folkrepubliken Laos, säger Lavrov enligt den statliga ryska nyhetsbyrån TASS.

– Vi är också tacksamma för deras förståelse för behovet av att eliminera de grundläggande orsakerna till den ukrainska krisen.

Det är Laos

Laos är ett av de fattigaste länderna i Asien, geografiskt beläget mellan Thailand och Vietnam.

Dåliga kommunikationer och brist på såväl kapital som utbildad arbetskraft gör att landets naturrikedomar ännu till stor del förblivit outnyttjade, något som nu dock håller på att ändras. 

En stor majoritet av befolkningen är sysselsatt inom jordbruket, uppger UI.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen