Flera danska barnfamiljer gräsligt utsatta under EM-matchen

2021 07 09

Otäcka ord, blev spottade på, fick flaskor kastade på sig och blev slagna – det är vad engelska fans utsatte danskar för i publiken under EM-matchen mellan Danmark och England.

Det uppger drabbade barnfamiljer för dansk media.

– Jag har varit på många fotbollsmatcher och jag är van vid att de sjunger slagsånger och ibland med inte så fina texter. Men jag har aldrig varit med om att de ger sig på mig som individ som de gjorde igår, säger danskan Alessandra Helstrup Nørreriis som bott i Manchester i sex år till danska DR Nyheter.

Försökte starta slagsmål

Hon såg bland annat hur engelska fans med fotbollströjor och engelska flaggor fanns i danska publiksektionen och försökte starta slagsmål.

Danska Fotbollsunionen uppger att UEFA och Wembley ansvarar för att engelska fans släpptes in i danska sektionen.

– Mina döttrar på 14 och 11 år vågade inte ta av sig sina övertröjor och visa sina danska fotbollströjor. Vi blev spottade på när vi gick in på stadion och folk skrek skällsord, säger Sigrun Matthiesen Campbell.

– Jag hoppas detta blir anmält, säger hon. Flera danskar drabbades.

Låsa dörren

– Jag ska aldrig på en engelsk fotbollsmatch igen. Jag hade inte tagit med min dotter om jag hade vetat hur de skulle bete sig. Vi var lättade när vi kom hem och kunde låsa dörren, säger Birgitte Lydum. Hon såg bland annat en dansk familj med två små barn som sprang mot polisen utanför stadion efter matchen.

Hon berättar att det handlade inte om några få personer som bär sig åt utan mycket värre än så.

Europeiska Fotbollsförbundet UEFA har startat tre utredningar mot engelska fans som använde laserpenna, buade mot danska nationalsången och använde fyrverkerier.

ANALYS

Detta agerande är fullkomligt gräsligt och bör leda till kraftiga reaktioner. Rejäla åtgärder krävs för att motverka detta. Om man skulle säga nej till alla publik från det land som misskött sig så kunde det ge ökad kritik internt inom det aktuella landet mot landets egna huliganer.

Sänd nota

Men det drabbar tyvärr även de som sköter sig men att barnfamiljer och barn ska drabbas så som de gjorde under EM-matchen mellan Danmark och England är absolut förfärligt och något hela samhället behöver agera kraftigare mot. Varje drabbad person är en för mycket. Ett alternativ kan vara betydligt större bevakning av poliser och vakter och notan kan sändas till det lands fotbollsförbund vars fans missköter sig.

Foto: Herrelandsholdet FB

[yop_poll id="343"]