Flera barn allvarligt sjuka – Norge varnar för hamburgare
2023 11 01
Norge har drabbats av ett allvarligt utbrott av tarmbakterien E. coli (EHEC).
I värsta fall kan bakterien orsaka akuta njurskador hos barn, äldre och personer med nedsatt immunförsvar.
Nu bekräftar Folkehelseinstituttet (FHI), norska motsvarigheten till Folkhälsomyndigheten, att smitta har upptäckts hos 24 personer.
Mer än hälften av de smittade är barn under 13 år och av dessa är nio allvarligt sjuka.
Värsta utbrottet någonsin
– Det här är en allvarlig situation och många små barn har blivit väldigt sjuka. Det här är det största EHEC-utbrottet vi har haft i Norge, säger Susanne Hyllestad, enhetschef på FHI.
Utbrottet tog fart efter att bakterien hittats i ett parti hamburgare och köttfärs.
Råvarorna återkallades från butiker, men bakterien hade redan börjat sprida sig.
Nu går FHI ut med en varning till allmänheten.
Myndigheten varnar för att äta hamburgare och köttfärs som inte är ordentligt tillagad.
– Det viktigaste folk själva kan göra för att minska risken att bli sjuk är att ordentligt tillaga hamburgare, köttfärs och andra köttfärsprodukter, säger Sussane Hyllestad.
Hon tillägger:
– E. coli-bakterierna dör i stark värme, men överlever frysning. Därför måste både färska och frysta produkter vara genomstekta. Dessutom är det viktigt att komma ihåg att tvätta händer och utrustning efter hantering av både färskt och fryst kött.
Kräver intensivvård
Nio av de smittade barnen har utvecklat den allvarliga komplikationen hemolytiskt uremiskt syndrom (HUS) – även kallat akut njursvikt.
– HUS kräver ofta intensivvårdsbehandling och dialys, skriver Folkhälsomyndigheten på sin hemsida.
Vidare framhåller myndigheten att människor oftast smittas via råa, otillräckligt tillagade eller opastöriserade livsmedel eller vatten.
– Smittan kan också spridas via kontakt med djur som bär bakterierna eller kontakt med deras gödsel samt bad i med bakterierna förorenat vatten. Smitta mellan personer förekommer, framhåller FHM.
Intensivt smittspårningsarbete
Folkehelseinstituttet arbetar intensivt med att spåra och kartlägga E. coli-utbrottet.
Myndigheten har även gått ut med flera uppmaningar till allmänheten:
- Fritera eller tillaga all fylld mat (inklusive hamburgare, köttbullar, köttfärs och liknande), samt hela bitar av fläsk och fågel.
- Hela köttbitar (nötkött, stek, filé och liknande) ska vara väl tillagade på ytan
- Tvätta händerna väl om du har rört vid kött och köttprodukter, även frysta.
- Håll god kökshygien, även när du grillar utomhus.
- Tvätta använda knivar, skärbrädor och köksutrustning innan du använder utrustningen för annan mat.
- Grönsaker och sallader som ska ätas råa ska sköljas väl och torkas.
- Undvik opastöriserad mjölk och produkter gjorda av opastöriserad mjölk.
- Tvätta händerna efter toalettbesök, efter kontakt med djur och innan du lagar mat och äter.
- Varm mat som ska förvaras och användas senare bör kylas snabbt före förvaring och värmas upp i god tid före användning.
- Undvik icke desinficerat dricksvatten och om du är osäker på dricksvattenkvaliteten bör du använda vatten på flaska.
Foto: S. Dalhuisen
Text: Redaktionen