Flera banker sänker räntan
2025 01 31
Efter Riksbankens beslut att sänka styrräntan till 2,25 procent justerar flera banker nu sina bolåneräntor.
SBAB sänker den rörliga bolåneräntan med 0,20 procentenheter till en ny listränta på 3,42 procent. Det meddelas i ett pressmeddelande på förmiddagen.
– Förändringen träder i kraft fredagen den 31 januari, framhåller banken och tillägger:
– SBAB:s ambition är att agera transparent i räntesättningen och ha en följsamhet mellan bolåneräntor och upplåningskostnader och samtidigt ta hänsyn till konkurrenssituationen på marknaden.
Handelsbanken väljer samtidigt att sänka med 0,25 procentenheter, vilket ger en ny listränta på 4,29 procent. Även Nordea sänker idag räntan med lika mycket.
Tidigare i veckan har även Swedbank, SEB och Danske Bank sänkt sina rörliga räntor med 0,25 procentenheter i linje med Riksbankens justering.
Speglar inte alltid kundernas faktiska ränta
Listräntan, som bankerna redovisar, är ett riktmärke och används som utgångspunkt för räntesättning.
I verkligheten betalar många låntagare en lägre ränta, eftersom bankerna ger individuella rabatter beroende på lånets storlek, bostadens belåningsgrad och kundens förhandlingsutrymme.
Bankerna är enligt lag skyldiga att redovisa de genomsnittliga räntorna som deras kunder faktiskt betalar.
Dessa siffror finns tillgängliga på respektive banks hemsida och kan ofta ligga betydligt lägre än listräntorna.
Så påverkas din ekonomi
För bolånetagare innebär de sänkta räntorna en viss minskning av boendekostnaderna, men effekten varierar beroende på lånets storlek och individuella villkor.
Trots att flera banker har sänkt sina räntor är det fortfarande viktigt för låntagare att jämföra erbjudanden och förhandla om bästa möjliga villkor.
Riksbankens räntesänkning har snabbt fått banker att sänka sina bolåneräntor, vilket visar att marknaden reagerar direkt på ekonomiska förändringar.
Det är dock osäkert om fler banker gör samma sak och om räntorna fortsätter att sjunka framöver.
– Prognosen för styrräntan från december bedöms i allt väsentligt stå sig, men direktionen har beredskap att agera om inflations- och konjunkturutsikterna förändras, uppgav Riksbanken tidigare i veckan.
Foto: MarcusOscarsson.se
Text: Redaktionen