Finlands statsminister tvingades fly

2023 08 23

Den finska statsministern Petteri Orpo tvingades fly från ryska attacker.

Massiva ryska anfall mot Ukraina har rapporterats under hela dagen.

Både regionerna Donetsk och Cherson har varit särskilt drabbade, och i den förstnämnda bekräftades sent igår kväll minst tre personer döda i en ny attack.

Idag har även en skola attackerats med fyra civila dödsfall och anfall fortsätter mot ukrainsk spannmålsindustri.

Allt detta skedde samma dag som Finlands statsminister Petteri Orpo besökte Kyiv – ett besök som tog en mycket dramatisk vändning.

Tvingades fly

På onsdagskvällen skriver finsk media att Petteri Orpo tvingats fly ned under jord vid 17-tiden idag.

Det gällde både statsministern och hela den finska delegationen som även inkluderade tjänstemän från Finlands ambassad i Ukraina, enligt Helsingin Sanomat.

– På grund av missiler avfyrade av Ryssland, rapporterar tidningen.

Flyglarmet gick

Utvecklingen föranleddes av att flyglarmet gick i Kyiv – som under sommaren utsatts för sex drönarattacker enbart i juli månad.

– Det fick mig att förstå att det här landet är i krig, sade Petteri Orpo när den tilltänkta presskonferensen som därmed försenades kunde dra igång strax efter 18 svensk tid.

– Det gav ett starkt intryck av att vi måste fortsätta att stödja Ukraina och att budskapet är tydligt för Putin: Du kan inte vinna.

Nytt försvarspaket

Petteri Orpo ger också besked om ett artonde paket försvarsmaterielbistånd till Volodmyr Zelenskys Ukraina.

– Finland har från första början kraftfullt fördömt Rysslands olagliga anfallskrig mot Ukraina. Finland fortsätter att ihärdigt stödja Ukraina, dess suveränitet, självständighet och territoriella integritet, säger statsministern i en kommentar.

Även Ulf Kristersson fick fly

Även Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M) tvingades söka skydd när han besökte Ukraina i februari tidigare i år.

Den gången skedde det när statsministern passerade Lviv med tåg i västra delen av landet. Tåget stannade och samtliga passagerare fick kliva ur för att gå ned under jorden.

–  Det var andra människor som satt där också. Då kunde man se på deras appar att det var ganska omfattande varningar för robotar som gick i västlig riktning, berättade Kristersson för Expressen.

Foto: Finnish Government

Text: Redaktionen