JUST NU: Finlands luftrum kränktes – Ryssland misstänks

2022 05 04

Kränkningen uppges ha utförts av en rysk helikopter i östra Finland.

Det var under förmiddagen som en misstänkt rysk helikopter kränkte finskt luftrum, rapporterar Svenska Yle. 

Helikoptern, som är av modellen Mi-17, tog sig över fyra kilometer in i Finland. Kränkningen ägde rum vid Parikkala, nära gränsen till Ryssland som också är det land som misstänks ligga bakom den otillåtna flygningen.

Samband med militärövning

Finlands försvarsminister Antti Kaikkonen utesluter inte att kränkningen kan ha ett samband med en internationell militärövning som för närvarande pågår i finska Niinisalo.

I övningen, som går under namnet Arrow 22, deltar även Natoländerna Storbritannien, USA, Lettland och Estland.

Inleder förundersökning

Gränsbevakningsväsendet i Finland har nu dragit igång en förundersökning för att få svar på vem som exakt ligger bakom kränkningen och varför.

Enligt Kaikkonen kommer Finland att diskutera kränkningen med Ryssland och återkomma med svar när utredningen är färdigställd, skriver Svenska Yle.

Andra kränkningen

Dagens kränkning är den andra i finskt luftrum under 2022. Den föregående skedde 8 april utanför Borgå.

Även vid det tillfället misstänks Ryssland ligga bakom kränkningen.

Finland på väg till Nato

Allt pekar på att Finland kommer att ansöka om att gå med i militäralliansen Nato. Finska tidningen Iltalehti uppger att statsminister Sanna Marin kan lämna besked redan i nästa vecka.

Ett beslut som inte uppskattas i Ryssland, varifrån hoten har duggat tätt under den senaste månaden.

Ryska hot mot Norden

I mitten på april meddelade det ryska parlamentets vice ordförande Pyotr Tolstoy att Ryssland står redo mot missiler mot bland annat Norden om Finland och Sverige gör verklighet av potentiella Natoplaner.

– Vi har missiler som vi kommer sätta längs gränsen till Finland, Sverige, Polen och i Kaliningrad, sade han till brittiska ITV.

Sverige kan gå Finlands väg

Det finska Natobeskedet kan spela stor roll för vilket beslut som den svenska regeringen landar i kring samma fråga.

– Om nu Finland, då gäller inte samma sak längre. Då måste vi se, vad kommer det då bli för slutsatser för vår del, säger Ann Linde till TV4 Nyheterna.

Tidigarelagt S-besked om Nato

Socialdemokraterna har tidigare aviserat att deras interna säkerhetsanalys ska vara klar 24 maj, men att ett beslut kan komma tidigare.

Partisekreterare Tobias Baudin meddelar dock idag att partistyrelsen kallat till ett extra möte och inleder sin genomgång redan 15 maj.

Foto: A. Fedenkov

Text: Redaktionen