JUST NU: Finlands luftrum kränktes – Ryssland misstänks

2022 05 04

Kränkningen uppges ha utförts av en rysk helikopter i östra Finland.

Det var under förmiddagen som en misstänkt rysk helikopter kränkte finskt luftrum, rapporterar Svenska Yle. 

Helikoptern, som är av modellen Mi-17, tog sig över fyra kilometer in i Finland. Kränkningen ägde rum vid Parikkala, nära gränsen till Ryssland som också är det land som misstänks ligga bakom den otillåtna flygningen.

Samband med militärövning

Finlands försvarsminister Antti Kaikkonen utesluter inte att kränkningen kan ha ett samband med en internationell militärövning som för närvarande pågår i finska Niinisalo.

I övningen, som går under namnet Arrow 22, deltar även Natoländerna Storbritannien, USA, Lettland och Estland.

Inleder förundersökning

Gränsbevakningsväsendet i Finland har nu dragit igång en förundersökning för att få svar på vem som exakt ligger bakom kränkningen och varför.

Enligt Kaikkonen kommer Finland att diskutera kränkningen med Ryssland och återkomma med svar när utredningen är färdigställd, skriver Svenska Yle.

Andra kränkningen

Dagens kränkning är den andra i finskt luftrum under 2022. Den föregående skedde 8 april utanför Borgå.

Även vid det tillfället misstänks Ryssland ligga bakom kränkningen.

Finland på väg till Nato

Allt pekar på att Finland kommer att ansöka om att gå med i militäralliansen Nato. Finska tidningen Iltalehti uppger att statsminister Sanna Marin kan lämna besked redan i nästa vecka.

Ett beslut som inte uppskattas i Ryssland, varifrån hoten har duggat tätt under den senaste månaden.

Ryska hot mot Norden

I mitten på april meddelade det ryska parlamentets vice ordförande Pyotr Tolstoy att Ryssland står redo mot missiler mot bland annat Norden om Finland och Sverige gör verklighet av potentiella Natoplaner.

– Vi har missiler som vi kommer sätta längs gränsen till Finland, Sverige, Polen och i Kaliningrad, sade han till brittiska ITV.

Sverige kan gå Finlands väg

Det finska Natobeskedet kan spela stor roll för vilket beslut som den svenska regeringen landar i kring samma fråga.

– Om nu Finland, då gäller inte samma sak längre. Då måste vi se, vad kommer det då bli för slutsatser för vår del, säger Ann Linde till TV4 Nyheterna.

Tidigarelagt S-besked om Nato

Socialdemokraterna har tidigare aviserat att deras interna säkerhetsanalys ska vara klar 24 maj, men att ett beslut kan komma tidigare.

Partisekreterare Tobias Baudin meddelar dock idag att partistyrelsen kallat till ett extra möte och inleder sin genomgång redan 15 maj.

Foto: A. Fedenkov

Text: Redaktionen


Råttkaos väntas i svensk stad på torsdag – “Kommer vara påtagligt”

2024 04 14

En kommande strejk kan vara på väg att ställa till det rejält i Skåne.

Det handlar om fackförbundet Kommunals krav på SKR om förbättringar gällande bland annat lönevillkor och regler för dygnsvila.

På torsdag nästa vecka lär medlemmarna gå ut i strejk.

Det handlar om över 5 000 medlemmar på 750 arbetsplatser runt om i landet.

Fruktar kaos

Strejken berör flera olika områden.

Bland annat renhållningsarbetare, där nästan alla renhållningsarbetare i Lund ingår i varslet.

Därför fruktar nu staden råttkaos och överfulla soptunnor i och med strejken.

Det rapporterar TV4.

“Kommer bli påtagligt”

Andra yrkesgrupper som berörs är bland annat lokalvårdare och måltidspersonal.

Just renhållningsarbetarnas deltagande i strejken väntas leda till obehagliga utmaningar.

– Det kommer ju att bli överfulla tunnor. Vi ser råttor varje dag, så det är något som kommer att bli påtagligt om det blir strejk, säger Nicklas Kryger som arbetar med saken i staden, till TV4.

Har krävt ordning

Fackförbundet kommunal framhåller att strejken kommer att utbryta om parterna inte kommer överens.

– Kommunal har i årets avtalsförhandlingar bland annat krävt ordning och reda i löneprocesserna, där Kommunal menar att ett skriftlighetskrav vid lönesättning och utbetalning av ny lön i tid, borde vara rena hygienfaktorer i Sveriges största kollektivavtal. Vilket motparten inte velat tillmötesgå, förklarar fackförbundet.

– Kommunal har även krävt att ett helhetsgrepp tas för att skapa hållbara arbetstider, samt förbättringar i dygnsviloregleringarna för bland annat räddningstjänst och LSS-verksamhet. Villkor som motparten i stället vill försämra.  

“Rimliga krav”

Vidare menar man att det inte rör sig om någonting taget ur luften.

– Medlemmarna i Kommunal kräver inga fantasier. Vi har haft rimliga krav. I en svår ekonomisk tid tar vi ansvar för att få ner inflationen och inte bära in yrkanden som är kostnadsdrivande. SKR och Sobona har ändå inte kunnat gå oss till mötes, säger Malin Ragnegård, ordförande Kommunal.

Foto: J. Cotten

Text: Redaktionen


“På väg mot tredje världskrig” – varnar hela världen

2024 04 15

Sent på söndagskvällen samlades FN:s säkerhetsråd i ett krismöte.

Natten till söndagen gick Iran till attack.

Hundratals drönare och robotar avfyrades mot Israel som ett svar på landets attack mot det iranska konsulatet i Damaskus.

Nu varnar Israel för tredje världskriget.

– Iran måste stoppas innan de driver världen till en punkt utan återvändo, till ett regionalt krig som kan eskalera till ett världskrig, säger den israeliska FN-ambassadören Gillad Erdan till säkerhetsrådet enligt CNN.

"Precis som Adolf Hitler"

FN-ambassadören fortsatte med att varna för att den iranska regimen söker ett världsherravälde genom att “exportera sin radikala revolution över hela världen”.

– Åtgärder måste vidtas nu, inte för Israels skull, inte för regionen skull utan för världens skull. Stoppa Iran idag.

– Igår kväll bevittnade världen en aldrig tidigare skådad eskalering som fungerar som det tydligaste beviset för vad som händer när det inte lyssnas på varningar, säger Gilad Erdan enligt Al Jazeera och tillägger:

– Den islamiska regimen idag skiljer sig inte från Tredje riket, och [Ayatollah] Khamenei skiljer sig inte från Adolf Hitler.

Hävdar självförsvar

Iran själva menar att drönarattacken mot Israel var i linje med den rätt till självförsvar som beskrivs i artikel 51 i FN:s stadgar och som erkänns av internationell lag.

– Slutsatsen drogs att åtgärden var nödvändig och proportionerlig, säger Irans FN:s ambassadör Amir Saeid Iravani och menar att operationen enbart riktade in sig på “militära mål”.

– Iran försöker aldrig bidra till spridning av konflikten i regionen, och inte heller till att eskalera eller sprida spänningen till hela regionen, säger Iravani.

FN: På väg mot "fullskaligt krig"

Redan i fredags varnade USA för att Iran skulle slå till mot Israel i helgen som svar på attacken i Damaskus.

Under anfallet fick Israel hjälp av den amerikanska militären för att skjuta ned de iranska drönarna.

Hur eller om Israel kommer svara är fortfarande oklart.

Iran påstår själva att man “inte har någon avsikt att inleda en konflikt med USA i regionen” men varnar samtidigt för att använda “sin rätt att svara proportionerligt” om USA inleder en militär operation mot “Iran, dess medborgare eller dess säkerhet”.

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres sade under samma möte att Mellanöstern är på väg mot ett “fullskaligt krig”.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen