JUST NU: Finlands direkta replik till Putin efter nya samarbetet

2022 05 11

Precis som Sverige har även Finland skrivit under en solidaritetsförklaring med Storbritannien.

I Presidentens slott undertecknade Storbritanniens premiärminister Boris Johnson och Finlands president Sauli Niinistö överenskommelsen, rapporterar Svenska Yle.

Militär solidaritet

Den nya solidaritetsförklaringen innebär ett samarbete där länderna kan komma att stötta varandra militärt om den ena parten skulle angripas.

Solidaritetsförklaringen är en motsvarande överenskommelse som den Boris Johnson slöt med Sverige och Magdalena Andersson (S) tidigare under dagen.

Vände sig till Putin

På den efterföljande presskonferensen fick Sauli Niinistö en fråga om hur han upplever riskerna med att även ansluta sig till Nato, apropå de ryska varningarna som duggat tätt mot både Finland och Sverige.

– Du orsakade det här. Kolla i spegeln, svarade den finska presidenten som en direkt respons till Rysslands diktator Vladimir Putin.

Vän med Boris Johnson

Finlands president konstaterade också att han känner sig trygg med att officiellt ha Boris Johnson och Storbritannien på sin sida.

– Jag har lärt mig att man mäter vänskap med hur de beter sig i dåligt väder. Vi har undertecknat ett gemensamt uttalande och vi står sida vid sida stödjer varandra, säger Sauli Niinistö enligt Svenska Yle.

“Hjälper varandra”

Boris Johnson förklarade kort hur det nya samarbetsavtalet ser ut.

– Ifall någotdera landet drabbas av en katastrof eller utsätts för en attack så ställer vi upp och hjälper varandra, inklusive med militärt bistånd. Precis hur det biståndet ser ut beror förstås på vad det andra landet ber om, säger han.

Stöd från nordiska Natoländer

Samtidigt som Storbritannien lovat sitt stöd till Sverige och Finland uppger norska VG att de nordiska Natoländerna Norge, Danmark och Island vill ge de två grannländerna liknande löften.

Det handlar då om ett gemensamt stöd under en potentiellt kommande ansökningsprocess till Nato.

“Högsta politiska nivå”

Överenskommelsen mellan Norge, Danmark, Island samt Sverige och Finland kommer enligt tidningen att bestå av politiskt och militärt stöd. 

– Det är nära kontakt på högsta politiska nivå om detta, uppger en källa till VG.

Foto: Office of the President of the Republic of Finland

Text: Redaktionen