Finländare häktade – tros ha lurat Ukraina

2024 03 19

Två finländare utreds av Centralkriminalpolisen i Finland och ukrainska myndigheter.

Kriget i Ukraina innebär fortsatt kraftiga strider mellan ukrainska och ryska styrkor.

Det ukrainska samarbetet med västvärlden är kritiskt för truppernas förmåga att försvara sig.

Nu har två finländare som varit i kontakt med Ukrainas försvarsdepartement häktats misstänkta för grov förskingring.

Det rapporterar Svenska Yle.

Två miljoner euro

Finländarna tros ha lurat sina ukrainska samarbetspartners genom sitt företag.

Företaget hade tagit emot pengar från Ukraina för att köpa skyddsutrustning till ett krigsområde.

Nu misstänker man att personerna har använt pengarna till andra ändamål, och lurat den ukrainska armén på minst två miljoner euro, drygt 22 miljoner svenska kronor.

Skulder och finansiering

Företaget skulle leverera bland annat skyddsvästar, men bara hälften av det begärda antalet kom fram till den ukrainska staten.

– Enligt förundersökningen använde den finländska företagaren en del av pengarna för att betala av sina skulder och för att finansiera sitt bil- och sommarstugeprojekt, säger utredningsledaren, kriminalöverkommissarie Kaj Björkqvist vid Centralkriminalpolisen.

De misstänkta nekar till skuld.

Stort behov

Enligt en ny bedömning från tankesmedjan Institute for the Study of War är Ukraina i fortsatt enormt behov av stöd från västvärlden.

– Ryska styrkor kan försöka bibehålla tempot i sina offensiva operationer under våren oavsett svåra väder- och terrängförhållanden i ett försök att utnyttja ukrainsk materielbrist innan utlovat västerländskt stöd anländer till Ukraina, förklarar ISW.

Oro hos många

Det råder stor oro kring stödet och Volodymyr Zelenskyj vädjar fortsatt efter militärt och ekonomiskt bistånd.

– Välförsedda ukrainska styrkor har visat att de kan hindra ryska styrkor från att göra även marginella vinster under storskaliga ryska offensiva insatser. Det finns ingen anledning att tvivla på att Ukraina ytterligare skulle kunna stabilisera frontlinjen och förbereda sig för att slå tillbaka den rapporterade ryska offensiva insatsen denna sommar om materielbristen avtog.

Foto: A. Vesakaran resp P. Muscutt

Text: Redaktionen


Konsumentverket varnar Jysk och Mio: sluta omedelbart

2024 06 14

Sex företag har fuskat med rean och riskerar stränga straff.

Det meddelar Konsumentverket efter att ha genomfört en större granskning av hur företagen skötte sig under realisationen i höstas.

På listan finns bland annat möbeljättarna Jysk och Mio.

Nu kräver myndigheten att de utpekade företagen omedelbart upphör med sina metoder. Annars väntar bestraffningar i form av höga vitesbelopp.

Har visat fel pris

Utöver Mio och Jysk finns även två nätbutiker som säljer kläder samt två mindre möbelföretag på Konsumentverkets radar. De fyra resterande företagen nämns inte vid namn.

– Gemensamt för de sex företagen är att de inte har visat rätt pris för de senaste 30 dagarna, det vill säga det pris som ska tala om för konsumenten vad varan brukar kosta, framhåller myndigheten.

– Ofta har företagen i stället använt ett högre pris att jämföra reapriset med, vilket gör att reapriset framstår som mer fördelaktigt. 

LÄS MER: Mio slår tillbaka – “det kommer aldrig att ske”

Lurar kunderna

Enligt Konsumentverket har företagen vid upprepade tillfällen tagit med ett högre pris som egentligen aldrig använts, eller i bästa fall enbart använts under ett par dagars tid.

Utifrån det priset har man sedan räknat ut många procent rea det är.

– Problemet är att man som konsument tror att man gör ett klipp, medan varan i själva verket aldrig kostat så mycket som det står, förklarar Pär Magnusson, processråd vid Konsumentombudsmannen, KO.

Kan tvingas betala 2 miljoner

Konsumentverket understryker allvaret i situationen.

Förbuden kopplas till viten på mellan en halv miljon och två miljoner kronor och kan komma att dömas ut om företaget bryter mot förbudet.

Om företagen överklagar KO:s föreläggande går ärendet vidare till Patent- och marknadsdomstolen för prövning.

Enligt prisinformationslagen ska varans pris de senaste 30 dagarna tydligt redovisas när företaget vill marknadsföra en rea eller kampanj.

Så här skriver Konsumentverket om lagen:

Paragrafen som styr är 7A, och den vilar i sin tur på ett EU-direktiv. Regeln har införts för att säkerställa att prissänkningen är äkta och inte en bluff. EU-kommissionen har i sin vägledning uttryck att lagparagrafen syftar till att förhindra att företag på konstlad väg höjer referenspriser och vilseleder konsumenterna om storleken på rabatten.

Foto: Jysk resp Mio

Text: Redaktionen


Danmark förbjuder populär pasta – säljs i Sverige

2024 06 12

Danmark återkallar flera sorter av populära ramennudlar.

Produkterna kommer från det stora sydkoreanska företaget Samyang vars pastaprodukter även säljs i de flesta svenska livsmedelsaffärer.

Nudlarna som Danmark valt att förbjuda är dock de kryddiga och starkare varianterna, som även de säljs i Sverige men främst via nischade återförsäljare på nätet.

Det handlar om “extremt starka nudlar” som den danska motsvarigheten till Livsmedelsverket menar kan förgifta konsumenterna som nu uppmanas att slänga produkterna.

– Om du har köpt produkterna ska du kassera dem eller lämna tillbaka dem till butiken där de köptes, framhåller myndigheten i ett uttalande.

"Sveda och obehag"

Enligt de danska myndigheterna är det chilin som är problemet. Kapsaicinhalten är så hög att den anses utgöra en hälsorisk. I Tyskland har flera barn lagts in på sjukhus efter att ha blivit förgiftade då de blivit utmanade på sociala medier att äta starka chilichips, lyder argumentet.

– Chili i stora mängder utgör en risk framför allt för barn och sköra vuxna, säger enhetschefen Henrik Dammand Nielsen på Fødevarestyrelsen.

– Möjliga symtom inkluderar sveda och obehag, illamående, kräkningar och högt blodtryck. Därför kräver vi nu att butikerna tar bort produkterna från sina hyllor.

"Danskar tål inte stark mat"

Återkallandet har väckt uppmärksamhet även utanför Danmarks gränser. Bland annat tar brittiska BBC upp saken och pekar på en diskussion som blossat upp där danskar pekas ut som ett folk som inte tål stark mat.

– Jag hade en vän från Danmark som tyckte att smaklösa panerade räkor med lite mald peppar på var för kryddig. Inte förvånad över att de tror att ramennudlarna är gift, lyder en kommentar på forumet Reddit som gillats flera gånger.

Här är nudlarna det gäller

De danska myndigheterna menar dock att giftlarmet ska tas på allvar. DTU Food Institute har dragit slutsatsen att nudelpaketen är skadliga för hälsan.

– Mängden het chili är ännu högre i de undersökta nudlarna än i chilichips, vilket tidigare lett till förgiftningsskador bland barn i Tyskland. Därför är det viktigt att föräldrar är medvetna om de extrema nudelsorterna och undviker dem, säger Henrik Dammand Nielsen.

Smakerna från Samyang som berörs är följande:

- Buldak 3x Spicy & Hot Chicken

- 2x Spicy & Hot Chicken

- Hot Chicken Stew

Foto: S. Singh

Text: Redaktionen