Finland uppger – Turkiet kan ha bestämt sig om Sverige

2023 12 19

Ett svenskt medlemskap i Nato kan vara betydligt närmare än vad som befarats.

I ett och ett halvt år har Turkiet och Ungern förhalat Sveriges ansökan om att gå med i försvarsalliansen Nato, antingen på grund av krav på den svenska regeringen eller för att de båda länderna helt enkelt undgått att placera ratificeringen på respektive parlaments dagordning.

Men nu kommer nya uppgifter om Sveriges ansökningsprocess – och de kommer från Finland.

Enligt landets utrikesminister Elina Valtonen finns det flera tecken på att knutarna med Turkiet är mycket nära att lösas upp – vilket innebär att landet i så fall till slut bestämt sig för att säga ja.

– Det finns signaler som tyder på att det kan vara möjligt kanske redan före jul eller före årsskiftet, säger Elina Valtonen enligt Svenska Yle och talar om det svenska medlemskapet.

Kontaktat turkisk kollega

Utrikesministerns uttalande kommer kort efter ett möte med sin amerikanska motsvarighet Antony Blinken under gårdagen.

Det är nya diskussioner med både Blinken och turkiska kollegor som hennes uppgifter baseras på.

– Jag kan inte berätta mer om det. Men jag har också varit i kontakt med min turkiska kollega och vi alla hoppas att det sker nu, säger Elina Valtonen.

– Det vore väldigt viktigt för Sverige, Finland och hela alliansen att Sverige blir medlem så fort som möjligt.

Presskonferens klockan 10

De finska uppgifterna kommer kort efter att Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan meddelat att han kallat till presskonferens idag tisdag klockan 10.00, vilket Sveriges Radios Studio Ett var först med att rapportera om igår.

Pressträffen ska äga rum efter att Erdoğan rest hem efter från Budapest där han suttit i möte med Ungerns premiärminister Viktor Orbán – som så sent som förra veckan påstod att det svenska medlemskapet inte finns på den ungerska dagordningen.

– Jag har gjort min del som president, men jag har också förväntningar, sade Erdoğan tidigare i december och syftade på de F16-plan han vill köpa från USA.

Pentagon: "Juli 2024"

Uppgifterna om hur nära Turkiet egentligen är att godkänna ett svenskt medlemskap går dock i sär.

För bara några dagar sedan uppgav en källa från Pentagon att Turkiet kan fortsätta förhala beslutet ända  till juli 2024, rapporterade Ekot.

Natochefen Jens Stoltenberg har vid flera tillfällen uppmanat den turkiska presidenten att ge grönt ljus för Sveriges inträde.

– Jag träffade president Erdoğan denna morgon och jag upprepade mitt tidigare budskap om att tiden är mogen att bli klar med processen för ett svenskt medlemskap, sade han till AP tidigare i december.

Foto: Nato

Text: Redaktionen


Nya villkor för självscanning på Coop och Ica

2024 02 28

Stölderna i självscanningen har ökat lavinartat under de senaste åren.

Vid upprepade tillfällen har bland annat Svensk Handel larmat om systematiska stölder där folk tycks ha satt i system att utnyttja självscanningskassorna på exempelvis Coop och Ica för att stjäla livsmedel.

Gärningspersonerna ser ofta ut att scanna in samtliga varor som de lägger i påsen men i själva verket scannar de bara in de billiga varorna, har organisationen tidigare framhållit.

– Alternativt scannar de in alla varor först för att sedan radera de dyrare varorna innan de kommer till kassan.

Nya tuffa villkor

Nu har flera av de stora livsmedelskedjorna tröttnat på stölderna.

Tuffare villkor har implementerats på bland annat Coop, Ica, Hemköp och Willys, rapporterar Sveriges Radio.

Konkret handlar det om elektronisk individuell övervakning som innebär att kassorna lagrar information från kunder som scannat fel.

Misstagen hamnar i ett dataregister och resulterar i att dessa kunder behöver genomgå fler så kallade avstämningar när man ska betala.

– Det är de villkor som Coops säkerhet har tagit fram, säger exempelvis butikschefen Joantan Espnoza från Coop-hallen i Gävle till SR.

Då ökar risken

Avstämningarna sker med andra ord inte bara slumpmässigt. Avvikande köpbeteende, som att man behöver köper en vara, ökar chansen för att bli kontrollerad.

Det finns även så kallade “avstämningsvaror” som också kan innebära förutbestämd avstämning.

Att kunder misstänkliggörs målas upp som en risk, men den risken väljer Coop att tona ned.

– Vi försöker vara snälla och trevliga även mot kunder som vi kanske tror har scannat fel medvetet, säger Jonatan Espnosa.

Byter prislappar

Strategierna för att fuska i självscanningen är många. Tidigare har Ica påtalat att kunder till exempel väger en gullök och sätter prislappen på en dyrare vara, som olivolja.

Svensk Handel har även uppmärksammat att gärningspersoner delar upp varor i två olika kundvagnar – i den ena lägger man billiga varor som man scannar och i den andra dyrare varor som man inte scannar.

– Vid självutcheckningen avvaktar man med att rulla fram den dyra kundvagnen för att se om det blir avstämning. Om så är fallet lämnar man kvar kundvagnen med dyra varor i butiken. Om avstämning däremot inte sker rullar man ut båda vagnarna, framhåller organisationen.

LÄS MER: Allvarliga rapporter gällande självscanning

Foto: ICA-Gruppen, Jessica Gow

Text: Redaktionen


Jätteförändring av elpriset

2024 02 27

Elpriserna är på väg mot en enorm förändring under våren 2024.

Den prognosen ger nu elbolaget Bixia ett rykande färskt besked på tisdagen.

Konkret handlar det om nästan en halvering av priset under mars och april jämfört med motsvarande period förra året.

Det blir billigare än på flera år.

I vår väntas elpriserna falla markant, tack vare milt väder och bättre hydrologi samt svag konjunktur och väldigt låga bränslepriser i Europa. Vårpriserna blir de lägsta av sitt slag sedan 2021 då priserna började sticka i väg, säger Johan Sigvardsson, analytiker på Bixia.

"Krisen helt borta"

Marspriset förväntas landa på ungefär 50 öre per kilowattimme, vilket är en kraftig skillnad från förra årets 91 öre.

I april ser det ut att hamna på 45 öre – ifjol låg motsvarande pris på 88 öre.

Överlag talar Bixia nu om ett klart mer stabilt elpris under våren jämfört med skräckpriserna under förra året.

– Elkrisen är helt borta för stunden. Elpriset har snabbt gått från ett extremläge 2021 - 2022, via en sakta utförslöpa för i fjol, till ett mer normalt läge i år, säger Johan Sigvardsson.

– Den allra största orsaken till utvecklingen är det stora prisfallet i Tyskland, där elpriset toppade på 2,50 kronor i snitt för 2022 men hittills i vinter landat på 75 öre.

Finns en övre gräns

Mildare väder och minskad elförbrukning är andra faktorer som nämns som påverkar den stora prisförändringen.

Även om det skulle bli kallt och vindstilla i Sverige – och vi behöver importera mer el – finns ett maxtak för hur mycket dyrare elen kan bli som en följd av priskopplingen mot Tyskland.

I just Tyskland förväntar man sig inte elpris på högre än runt 60 öre per kilowattimme, vilket kan jämföras med 114 öre förra året.

– Kyla och högre förbrukning borde normalt sett betyda högre elpriser. Men i och med att både bränslepriser och därmed de kontinentala priserna fallit så mycket får vi istället ett betydligt lägre elpris i år, säger Johan Sigvardsson.

Även i februari har systempriset legat lägre än förra året – 45 öre per kilowattimme jämfört med förra årets 91 öre.

Foto: D. MacKay

Text: Redaktionen