Finland sätter deadline – “lämna landet”

2024 03 14

Senast på fredag 15 mars ska alla ha lämnat Finland.

Det beskedet ger nu finska tullverket om de ryskregistrerade bilar som för närvarande befinner sig i landet.

Bilarna ska inte bara lämna Finland – de ska ut ur hela EU.

– Från och med inkommande lördag ska förare av ryskregistrerade bilar som påträffas i trafiken kunna bevisa sin rätt att använda bilen i Finland för tillsynsmyndigheterna, bekräftar Sami Rakshit, direktör för Tullens bevakningsavdelning, i ett pressmeddelande.

Finns undantag

Datumet är satt utifrån tidpunkten då den nationella övergångsperioden på sex månader för ryskregistrerade bilars utförsel ur EU löper ut.

Det var i september förra året gick det finska utrikesministeriet ut med riktlinjer som bekräftade att de ryska bilarna inom ett halvår inte får lov att vara kvar på den finska sidan av gränsen.

Undantag utgörs av bilar som ägs av studeranden och personer som arbetar med ett giltigt, tidsbundet arbetsavtal och som får stanna i Finland under vissa villkor. Undantaget gäller också bilar som finns i Finland med stöd av EU:s sanktionsförordning, framhåller finska Tullen.

Östra gränsen stängd

Tullen påminner också om att bilägare bör notera att det inte är möjligt att lämna Finland över landets östra gräns.

Samtliga gränsövergångar är stängda fram till den 14 april 2024.

Hur bilägarna ska bära sig åt för att få ut sina bilar ur landet är därmed deras problem.

– Myndigheterna ger inga separata anvisningar om de praktiska frågorna kring bortförandet, utan bilägaren ansvarar för lösningarna för sin egen bil, framhåller Tullen.

Riskerar böter

Om en ryskregistrerad bil utan tillstånd påträffas i Finland kommer Tullen att göra en eventuell skattebedömning i ärendet.

Det innebär att bilägaren riskerar böter.

– Påföljden kan vara bl.a. en debitering av tullar och mervärdesskatt och utförsel av bilen från EU:s område, framhåller myndigheten.

Lavrov rasande: "Nazism"

Norge, som inte tillhör EU, har också en gräns till Ryssland.

I höstas satte man dock stopp för kryphålet att ryska bilar skulle kunna korsa den 196 kilometer långa gränsen för att ta sig in i Finland.

Ett beslut som fick Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov och hans talesperson Maria Zakharova att gå i taket och kalla förbudet för “nazism”.

– Jag kan säga att de nämnda EU-ländernas agerande inte kommer att förbli utan en ordentlig reaktion, sade Maria Zakharova vid tillfället.

LÄS MER: Lavrov rasar mot Norge – "det är nazism"

Foto: Finlänska Tull

Text: Redaktionen


OVÄNTAT: Rysk rusning till Norge

2024 06 16

En rysk rusning till Norge har pågått under det senaste året.

Efter Rysslands invasion av Ukraina 2022 har det varit svårt för ryssar att resa till Västeuropa och köpa eftertraktade lyxvaror.

Ett undantag har varit Kirkenes i Norge, som ligger precis på gränsen till Ryssland.

Dit har mängder av ryssar rest, och många av dem är ute efter att hamstra en lyxvara som numera är svår att få tag på i Ryssland.

Hamstrar champagne

Det handlar om champagne, rapporterar VG.

Det är en av de mest eftertraktade lyxprodukterna som sedan krigets början inte längre får exporteras från EU till Ryssland.

I stället har många ryssar rest till Kirkenes för att få tag på de eftertraktade dropparna, rapporterar tidningen.

Ingen norsk spritbutik har sålt fler flaskor av exklusiva champagner som Dom Perignon eller Cristal än Vinmonopolet i Kirkenes.

Och det är framför allt ryssar som har handlat.

– Vissa flaskor har sålts lokalt, men det är på grund av gränshandeln vi har som siffrorna är så höga, säger Anne Sonja Andreassen, som är butikschef för Vinmonopolet i Kirkenes, till tidningen.

– Majoriteten är ryska kunder, tillägger hon.

Får inte sälja för dyra varor

En flaska Dom Perignon kostar 2 500 norska kronor, och en flaska Cristal kostar 3 200. Under årets första fyra månader har det totalt sålts 150 stycken av dessa dyra flaskor i Kirkenes.

Man har dock varit tvungna att sluta sälja de dyraste flaskorna, på grund av sanktioner.

– Sanktionerna i Norge gör att vi inte får sälja enskilda föremål för mer än 300 euro. Vi hade lite champagne i butiken när kriget började, men vi har skickat den till en annan butik för att slippa ha den inne, säger Anne Sonja Andreasson.

Gränsen stängd – nedgång i handeln

Gränsen i närheten av Kirkenes har varit den enda öppna gränsen från Europa till Ryssland sedan kriget i Ukraina inleddes.

Sedan några dagar tillbaka har Norge dock skärpt reglerna och stängt gränsen.

– Jag tycker att det är naturligt att vi ser en nedgång i handeln nu, säger Andreassen.

Det finns dock fortfarande undantag, bland annat för ryssar som har familjemedlemmar i Norge eller arbetar där.

Foto: M Oetelaar

Text: Redaktionen


Värmebesked – kan bli 25 plusgrader

2024 06 17

Efter den senaste tidens regn och rusk kan värmen snart vara tillbaka.

Solen och värmen hade presenterat sig på riktigt mot senvåren, men efter det så har det varit mycket skurar och åska i landet.

Den kommande veckan kommer bli mer av det som har varit.

Regnskurar kommer att ösa ner över landet, men mot mitten av nästa vecka väntas en stabilisering.

På midsommar ser det ut att kunna bli 25 grader varmt på sina håll, rapporterar TV4.

Regn att vänta

SMHI meddelar att söndagen och måndagen inte blir särskilt rolig.

– Vi har ett frontsystem med regn som är på långsam färd norrut över landet samtidigt som det försvagas. Först natt mot måndag når det då lätta, splittrade regnet landets nordligaste delar, framhåller myndigheten.

– Bakom detta frontsystem får södra Sverige en del skurar, tyngdpunkt i de västra landskapen. Samtidigt som det också väntas luckor i molntäcket så skurarna varvas med sol. I de östra landskapen kan det bli glesare mellan molnen med mer sol.

Fortsätter in i veckan

I början av nästa vecka blir det mer av detsamma.

– På måndag lämnar det sista av helgens regn norra Norrland, men det är fortsatt ostadigt väderläge som präglar landet, fortsätter SMHI.

– Flera stråk med skurar väntas passera över Götaland, Svealand och södra Norrland. I samband med detta kan även åska förekomma. Men mellan stråken kan en del sol varvas visa sig.

Vädret stabiliseras

Midsommar väntas dock bli en varm och solig tillställning, och på flera håll i de södra delarna av landet kan det bli 25 grader varmt.

– Från torsdag börjar vädret att stabiliseras något i samband med varmare luft som strömmar in över södra Sverige, säger TV4:s meteorolog Toni Fuentes.

Kan bli 25 grader

I de södra delarna av Sverige väntas mellan 20 och 25 plusgrader medan det tros bli ungefär 15 grader i norr.

– Nu tyder det på att stabiliseringen kan ligga kvar till midsommarafton och möjligen under midsommarhelgen, meddelar SMHI.

– Det verkar bli en dag med sol på många håll i landet, säger TV4:s meteorolog Toni Fuentes.

Foto: H. Goetsch

Text: Redaktionen