Jättebesked från Finland – vill undvika ett ”Pearl Harbor”
2024 03 25
Finland storsatsar på försvaret och tiodubblar sin produktion av ammunition – för att undvika ett europeiskt Pearl Harbor.
Finland är ett av Rysslands grannländer och är därför av naturliga skäl extra bekymrade över säkerhetsläget i regionen.
Landet storsatsar nu på sitt försvar.
Bland annat gör man en enorm satsning på produktionen av ammunition.
Detta samtidigt som många andra europeiska länder tvekar inför att göra stora satsningar på militären.
– Både i Finland och i Sverige har vi varit på framkant. Vi har femdubblat ammunitionsproduktionen i Finland och med ytterligare satsningar så kommer det att bli en tiodubbling, berättar Anders Gardberg Gardberg från försvarskoncernen Saab Group, enligt Yle.
Uppgifter från Ryssland oroar
Enligt Gardberg har Saab Group fördubblat antalet tillverkade pansarvärnsvapen från 100 000 till 200 000 per år, och 2025 kommer siffran att stiga till 400 000.
Den ökade satsningen på försvaret och vapenproduktionen i Norden är ett svar på den ryska vapenindustrins produktivitet.
– Uppgifter om att den ryska krigsindustrin spottar ur sig flera miljoner granater per år oroar. Ryssland verkar ha förmåga att producera mångdubbelt fler granater än västvärlden, rapporterar Yle.
”Pearl Harbor-händelse”
I Finland, liksom i andra länder i Rysslands närområde, finns det en irritation över att Europa och Västvärlden tvekar inför att göra stora satsningar på militär upprustning och på att hjälpa Ukraina på alla sätt som går.
– Behöver Europa ett eget Pearl Harbor? frågar sig den finska televisionen.
De hänvisar till ett uttalande från Litauens utrikesminister Gabrielius Landsbergis.
Han sade nyligen att det kanske skulle behövas någon form av ”Pearl Harbor-händelse för att Europa ska vakna till liv och börja agera mer bestämt mot Ryssland.
”Militaristisk retorik”
Alla gillar dock inte den retoriken.
– Man behöver inte använda militaristisk retorik för att inse att det nu gäller allvar, säger Europaparlamentarikern Ville Niinistö (De Gröna) i Yles podcast Slaget efter tolv.
Foto: Nato
Text: Redaktionen