Finland inne i 5:e coronavåg – Sjukvården pressas allt mer

2021 10 18

Smittspridningen i Finland blir nu allt värre och på flera håll är sjukvården hårt pressad. EU avråder från resor till landet.

Finland har gått från gult till rött på Europeiska Smittskyddsmyndigheten ECDC:s karta för Europas länder och landets sjukvård går allt mer på knäna.

Tvingas skjuta upp annan vård

Helsingforsregionens sjukhus har tvingats skjuta upp en hel del annan vård för att skapa kapacitet att ta hand om alla coronapatienter. Diagnostikdirektör Lasse Lehtonen som verkar vid Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt uppger till finsk media att landet nu har drabbats av en femte coronavåg.

Åbo och Helsingfors

– Vi befinner oss rätt så nära gränsen, och det kommer ofta in fler patienter under veckosluten. Dessvärre kan vi redan tala om epidemins femte våg, säger han till tidningen Ilta-Sanomat rapporterar DN.

Förutom Helsingforsregionen är läget även extra ansträngt i regionen Egentliga Finland där storstaden Åbo ligger.

Har infört coronapass

– Under den gångna veckan har vi tvingats förflytta patienter till andra intensivvårdsenheter. Just nu är läget lite ljusare, men vi är fortsatt oroliga eftersom incidensen inte har börjat sjunka utan tvärtom stigit en aning, säger chefsöverläkaren Mikko Pietilä till Ilta-Sanomat enligt DN.

Stor majoritet röstade ja

I ett led för att minska smittspridningen och rädda liv och hälsa har Finland sagt ja till att införa coronapass och ikraftträdandet ägde rum natten till i dag lördag.

Såväl Socialdemokraterna som Moderaterna röstade ja till coronapassen som fick stöd av 105 röster mot 33 vid omröstningen i Finlands parlament i fredags. Sannfinnländarna och Kristdemokraterna röstade emot men övriga partier var för rapporterar YLE.

Butiker, restauranger och teatrar

Beskedet innebär att butiker, restauranger, museum, gym, teatrar och andra affärsverksamheter och nöjesanläggningar kan avstå från alla regler om coronarestriktioner om de istället kräver att alla besökare visar upp coronapass vilket innebär att man ska vara fullvaccinerad, nyligen har testat negativt eller tillfrisknat från infektion, uppger Yle.

Enligt rapporterna i finska Hufvudstadsbladet var många positiva till coronapasset som en mängd affärsidkare har nappat på.

– Det är supersmidigt. Det känns tryggare så här, när men vet att alla som är inne har fått två doser vaccin. Det är förnuftigt att införa coronapass. Det måste vi om vi ska återgå till det normala, säger Anna Louhisto till Hufvudstadsbladet.

Foto: Region Uppsala

[yop_poll id="779"]