JUST NU: Finland ger besked om koranbränningar

2023 01 30

Inga koranbränningar kommer att ske i Finland.

Att bränna koranen räknas som brott mot trosfrid.

Det uppger den finska Polismyndigheten för nyhetsbyrån STT.

Att bränna eller på annat sätt vanhelga skrifter som är heliga för trossamfund i Finland är därmed inte tillåtet.

– Om en grupp demonstranter planerar att bränna koranen skulle de genast få informationen att de inte får tillstånd från polisen att göra det, säger Vesa Pihajoki, överinspektör vid Polisstyrelsen, enligt Svenska Yle och tillägger:

– Om demonstranter mot förmodan skulle bränna koranen och polisen fick vetskap om det skulle polisen ingripa.

Skillnad mot Sverige

Några mil västerut, i Sverige, är det däremot tillåtet att bränna koranen.

Frågan om koranbränning kan utgöra hets mot folkgrupp har prövats flera gånger – första gången 2020.  

–  Då prövade för första gången en åklagare en anmälan om hets mot folkgrupp för koranbränning, men förundersökningen lades ner för att det inte gick att styrka brott, säger Hans-Olof Sandén, rättschef vid Polismyndigheten region Väst, till Nordstedts Juridik.

– I det sammanhanget säger åklagaren klart och tydligt att bara brännandet av koranen i sig inte kan betecknas som hets mot folkgrupp. Så det vi har haft är endast bedömningar av åklagare, inte av domstolar, fortsätter Hans-Olof Sandén, som är en en av Sveriges främsta experter på just hets mot folkgrupp.

Finland förbereder sig

Högerextreme Rasmus Paludans koranbränning utanför den turkiska ambassaden i Stockholm har lett till omfattande protester mot Sverige i Turkiet och stora delar av arabvärlden.

Händelsen har ytterligare försämrat Sveriges möjlighet att få sin Natoansökan godkänd av regimen i Ankara. President Erdogan har officiellt klargjort att Sverige ”inte kan räkna med stöd från Turkiet”.

Rasmus Paludan har fortsatt att bränna koranen i Danmark och Sverige.

Den finska skyddspolisen Skypo räknar med att svensk-dansken har inspirerat flera finländare.

– Skypo konstaterar, precis som Polisstyrelsen, att man inte kan utesluta att någon testar på koranbränning också i Finland. Polisen befarar att speciellt de som är kritiska mot Turkiet eller Finlands Natoansökan kan inspireras, rapporterar STT.

Foto: Stram Kurs 

Text: Redaktionen


Populärt livsmedel återkallas – säljs på Willys och Hemköp

2024 02 22

En produkt som funnits till försäljning i många av Axfoods butikskedjor återkallas.

Axfoods butiker inkluderar både Hemköp och Willys.

Nu går Axfood ut med information om att man återkallar ett populärt livsmedel.

Plastbitar i förpackningen

Produkten återkallas efter att man har hittat plastbitar i vissa förpackningar.

– Efter att leverantören vid en kontroll upptäckt plastbitar i vissa förpackningar på produktionsanläggningen väljer Axfood av säkerhetsskäl att återkalla, skriver Axfood i ett pressmeddelande.

Livsmedlet det avser är Garant tropisk juice utan fruktkött, 1 liter, med bäst före-datum 19.04.2024.

Spärrad för försäljning

Juicen har funnits till försäljning i flertalet av Axfoods butikskedjor, men är nu spärrad för försäljning och går inte att köpa.

– Det finns en risk att vissa av förpackningarna som redan hunnit gå ut i butik kan innehålla mörka plastbitar, uppger Axfood.

Inga kundreaktioner uppges ha rapporterats.

Uppmaning till konsumenterna

 Axfood går nu ut med en uppmaning till personer som har köpt produkten.

– Alla konsumenter som köpt den aktuella produkten uppmanas att i första hand återlämna den till butiken där den är köpt för ersättning.

Företaget uppger att de beklagar det inträffade och utreder tillsammans med leverantören hur detta kunnat ske för att säkerställa att det inte inträffar igen.

Inte första gången

Så sent som i förra veckan återkallades ännu ett livsmedel.

Då återkallade Coop kakor som kan kunde innehålla metallbitar.

– Leverantören av kakorna har vid en rutinkontroll upptäckt metallbitar i vissa produktförpackningar, uppgav Coop i samband med upptäckten.

Av säkerhetsskäl återkallades därför kakorna.

Fakta Axfood 

- Sveriges tredje största livsmedelskedja efter Ica och Coop. 

- Består av en familj av varumärken, bland annat butikskedjorna Willys och Hemköp, liksom Tempo, Handlar’n och Matöppet. 

- I Axfood ingår även Middagsfrid och Urban Deli samt delägda Apohem, Eurocash, City Gross och Mathem. Huvudägare är Axel Johnson AB med 50,1 procent av aktierna.

- Har fler än 13 000 medarbetare över hela Sverige. Nettoomsättnignen för 2022 landade på 73 474 miljoner kronor. 

Foto: Axfood

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Putin sätter deadline – tre veckor

2024 02 23

Rysslands diktator Vladimir Putin har gett order till sina väpnade styrkor om en skarp deadline.

Det uppger GUR, den ukrainska underrättelsetjänsten.

Ordern ska vara specifikt kopplad till tidpunkten för det ryska valet i mitten av mars och har både strategisk och symbolisk betydelse, säger Vadym Skibitsky, biträdande chef vid GUR.

Målet är att, inom en deadline på tre veckor, ta fullständig kontroll över den ukrainska regionen Luhansk.

– Innan valet vill de nå åtminstone de administrativa gränserna i Luhansk, säger Vadym Skibitsky till Interfax-Ukraine enligt Newsweek.

Behöver visa folket

Det ryska presidentvalet äger rum 15-17 mars.

Få tror på något annat scenario än att Putin förlänger sin tid vid makten – i vad som enligt västerländska observatörer är ett riggat val.

Och även om interna ryska opinionsundersökningar påstår att Putin är favorit – till och med mycket populär – har stödet för hans krig i Ukraina börjat sjunka.

– Således skulle segrar som ockupationen av Luhansk kunna ge något att visa sitt folk, framhåller Jon Jackson, biträdande redaktör på den amerikanska tidningen.

Flera städer på listan: "Symboliskt"

Det finns även städer i andra regioner som Vadym Skibitsky menar finns på Rysslands önskelista inför valet, bland annat Kuoyansk, Lyman och Avdiivka.

Städerna ockuperades av Ryssland efter invasionen – men togs sedan tillbaka av ukrainska styrkor.

– Det skulle vara symboliskt. Det är ett element som skulle användas mycket aktivt i informativa och psykologiska operationer.

Skiftar fokus

Enligt den ukrainska underrättelsechefen har det ryska valet fått Putins styrkor att skifta fokus i flera delar av Ukraina.

Bland annat har tre bataljoner ryska soldater nyligen skickats från ockuperade Mariupol till Belgorod, en rysk region som gränsar till Ukraina efter flera attacker mot det aktuella området.

– För att säkerställa säkerheten och genomförandet av valet, framhåller Skibitsky.

Han är samtidigt inställd på att kriget är långt ifrån att ta slut.

– Vi förstår hur viktigt det är för oss att ha reserver, hur viktigt det är att ha stöd från vara partners, att utveckla vår produktion.

– Denna karaktär av Ryska federationens agerande, med ett högljutt rop på “offensiv”, innebär ett utdraget krig. Ett utmattningskrig.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen