JUST NU: Finland ger besked om koranbränningar

2023 01 30

Inga koranbränningar kommer att ske i Finland.

Att bränna koranen räknas som brott mot trosfrid.

Det uppger den finska Polismyndigheten för nyhetsbyrån STT.

Att bränna eller på annat sätt vanhelga skrifter som är heliga för trossamfund i Finland är därmed inte tillåtet.

– Om en grupp demonstranter planerar att bränna koranen skulle de genast få informationen att de inte får tillstånd från polisen att göra det, säger Vesa Pihajoki, överinspektör vid Polisstyrelsen, enligt Svenska Yle och tillägger:

– Om demonstranter mot förmodan skulle bränna koranen och polisen fick vetskap om det skulle polisen ingripa.

Skillnad mot Sverige

Några mil västerut, i Sverige, är det däremot tillåtet att bränna koranen.

Frågan om koranbränning kan utgöra hets mot folkgrupp har prövats flera gånger – första gången 2020.  

–  Då prövade för första gången en åklagare en anmälan om hets mot folkgrupp för koranbränning, men förundersökningen lades ner för att det inte gick att styrka brott, säger Hans-Olof Sandén, rättschef vid Polismyndigheten region Väst, till Nordstedts Juridik.

– I det sammanhanget säger åklagaren klart och tydligt att bara brännandet av koranen i sig inte kan betecknas som hets mot folkgrupp. Så det vi har haft är endast bedömningar av åklagare, inte av domstolar, fortsätter Hans-Olof Sandén, som är en en av Sveriges främsta experter på just hets mot folkgrupp.

Finland förbereder sig

Högerextreme Rasmus Paludans koranbränning utanför den turkiska ambassaden i Stockholm har lett till omfattande protester mot Sverige i Turkiet och stora delar av arabvärlden.

Händelsen har ytterligare försämrat Sveriges möjlighet att få sin Natoansökan godkänd av regimen i Ankara. President Erdogan har officiellt klargjort att Sverige ”inte kan räkna med stöd från Turkiet”.

Rasmus Paludan har fortsatt att bränna koranen i Danmark och Sverige.

Den finska skyddspolisen Skypo räknar med att svensk-dansken har inspirerat flera finländare.

– Skypo konstaterar, precis som Polisstyrelsen, att man inte kan utesluta att någon testar på koranbränning också i Finland. Polisen befarar att speciellt de som är kritiska mot Turkiet eller Finlands Natoansökan kan inspireras, rapporterar STT.

Foto: Stram Kurs 

Text: Redaktionen