JUST NU: Finland förbereder Natoansökan

2022 04 08

Finland förbereder sig för att ansöka om ett Natomedlemskap.

Sveriges grannland kommer att fatta ett beslut om ett medlemskap inom de närmsta veckorna, rapporterar finska tidningen Iltalehti. Och det mesta tyder på ett rungande ja.

Då tas beslutet

Enligt tidningens källor kommer presidenten Sauli Niinistö och det utrikes- och säkerhetspolitiska ministerutskottet (TP-Utva) att fatta beslut om att ansöka om Natomedlemskap under de två första veckorna i maj - eventuellt redan tidigare.

Processen

Den finska utrikesministern Pekka Haavisto konstaterar att Nato kommer behöva mellan fyra månader och ett år för att behandla en finsk ansökan, erfar Svenska Yle.

Haavisto garanterar samtidigt att han fått besked om säkerhetsgarantier från Nato under ansökningsprocessen.

Inleds med statsministern

Den finska Natoansökan kommer att inledas med att statsminister Sanna Marin och hennes regering publicerar ett förslag till komplettering av den utrikes- och säkerhetspolitiska redogörelsen den 14 april, erfar Iltalehti.

Tillägget förväntas bli kort och utifrån texten framgår det att statsledningen har fattat ett beslut om en Natoansökan, skriver tidningen.

Efter påsk

Riksdagsutskottet kommer att börja behandla tillägget efter påsk. En arbetsgrupp bestående av partiledarna och riksdagsgruppernas ordförande kommer sedan att ta sig an Natofrågan innan presidenten och det utrikes- och säkerhetspolitiska ministerutskottet (TP-Utva) tar över.

Presidenten förväntas sedan, tillsammans med statsministern, att föreslå att Finland ansöker om ett medlemskap i Nato, rapporterar Iltalehti.

Text: Redaktionen