Finland börjar använda fruktat vapen
2025 04 01
Finland kommer att lämna det så kallade Ottawafördraget som förbjuder användning av personminor i krig.
Det meddelar statsminister Petteri Orpo i dag, tisdag. Beslutet motiveras med att Ryssland utgör ett långvarigt säkerhetshot mot Finland och hela Europa, rapporterar Yle.
– Jag vill betona att Finland och finländarna inte är i nöd. Det är tryggt i Finland. Med de här besluten försäkrar vi att Finlands försvar är i skick också under de kommande åren, säger Orpo enligt kanalen.
Samtidigt meddelar statsministern att Finland kommer höja försvarsanslagen till 3 procent av BNP senast 2029.
Östra gränsen
Personminor kan utplaceras vid Finlands östra gräns mot Ryssland, enligt flera experter.
Henrique Garbino är forskare vid Försvarshögskolan och har jobbat med minröjning i östra Ukraina.
Han förklarar att personminorna kan behövas om Ryssland attackerar Finland på bred front.
– Det hot som kanske oroar er regering är att ett stort antal soldater skulle ta sig över gränsen in på finskt territorium och att det här inte kommer att aktivera de minsystem som ni i nuläget har, eller planerar att ta i bruk vid gränsen, säger han till Yle.
Sverige kan följa efter
Militärexperten Joakim Paasikivi tror att diskussionen om personminor kommer att intensifieras i Sverige med anledning av säkerhetsläget och utvecklingen i Finland.
– Vi borde överväga hur vi ska utforma vårt försvar och vilka vapen vi har. Då måste vi se om det vi har är ändamålsenligt och tillräckligt, har Paasikivi sagt till SvD
Omstritt vapen
Personminor, eller landminor, är i dag förbjudet att använda i över 160 länder.
Förbudet har utfärdats eftersom minornas stora spridning gör det svårt att kontrollera vad och vilka som kommer att träffas. Användning av vapnet leder oftast till mängder av civila dödsfall.
– Minan känner inte av vem det är som är i närheten utan kan detonera oavsett om det är en soldat eller ett barn som kommer i kontakt med den. Minor kan vara aktiva i decennier efter det att de har blivit utplacerade, skriver svenska FN-förbundet om det omstridda vapnet.
Foto: Nato
Text: Redaktionen