Finansministerns besked efter budgetpresentationen

2022 11 08

– Vi kommer att stötta hushållen.

Det säger finansminister Elisabeth Svantesson (M) till SVT i samband med att den nya regeringen idag presenterar sin budget.

– Åren framöver kommer att bli tuffa. Inflationen är hög samtidigt som vi går in i en lågkonjunktur vilket Sverige inte varit med om på decennier, svarar hon på frågan om vad hushållen kan förvänta sig av regeringens förslag.

Drivmedel het fråga

Finansministern lovade även fortsatta sänkningar på drivmedel. En fråga som varit hett debatterad både i samband med valrörelsen och när regeringen nyligen presenterade en skattesänkning på en krona – betydligt mindre än vad som hade lovats inför valet.

– Det besked jag ger är att vi kommer prioritera det viktigaste i den här budgeten. Det vi gör nu är att sänka skatt på drivmedel. Det är begränsat utrymme och vi kommer ta ansvar, det jag sagt är att vi ska ha en stram budget, säger Svantesson till SVT.

"Hushållen får vänta"

Budgeten är på 3 000 sidor och bjuder inte på några ögonbrynshöjare enligt Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

– Höstbudgeten ur ett plånboksperspektiv. Återhållsam, lite trist och utan överraskningar. Krutet från politikerna ligger på elprisstödet (även om pengar till det inte tas ur budgeten). Andra stora plånboksreformer får hushållen vänta på, framhåller hon på Twitter.

"Stor pessimism"

Elisabeth Svantesson beskriver säger att regeringspartierna tillsammans med SD tar steg och prioriterar försvar, rättsväsende och hushåll på ett “ansvarsfullt sätt”.

– Läget är svårt och omvärlden är oroande. Osäkerheten är stor, säger hon på en pressträff på morgonen.

Hon upprepar att en lågkonjunktur är att vänta för Sverige nästa år.

– Pessimismen har inte har varit så här stor hos svenska hushåll och företag på väldigt länge. Det är också det mest negativa stämningsläget på väldigt, väldigt länge. Samtidigt väntas arbetslösheten öka.

Kritiserar fokusområden

Tidigare finansminister Mikael Damberg (S) kritiserade i morse de områden som regeringen valt att lägga fokus på i sitt budgetförslag.

– Det är den första budgeten som SD förhandlat fram med regeringen, det är första gången deras inflytande syns på allvar. Det syns kanske framför allt på att miljöpolitiken tar flera steg bakåt, säger han i SVT.

– Jag tror att många väljare kommer bli besvikna, man lovade mycket i valrörelsen, att drivmedelspriserna skulle sänkas kraftigt vid pump. Det är en väldig skillnad mot vad man sa i valrörelsen.

Socialdemokraterna kommer att presentera sin skuggbudget om ett par veckor.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet'

Text: Redaktionen