FOTBOLL: Fifa aviserar omtvistat förbud

2023 03 29

Fifa har tagit ett nytt beslut om regnbågsfärgade bindlar.  

Det internationella fotbollförbundet har beslutat att förbjuda regnbågsfärgade kaptensbindlar under damernas fotbolls-VM i sommar, rapporterar Tyska tidningen Bild.   

De önskar att alla deltagande nationer bär Fifas kaptensbindel, säger Tysklands landslagschef Maika Fischer. 

Det fanns hopp   

Diskussionen om “One Love”-bindeln fördes redan under vinterns fotbolls-VM för herrar. Flera lagkaptener ville bära den regnbågsfärgade bindeln, men efter hot om sportsligasanktioner från Fifa valde spelare att backa och inte bära den under mästerskapet.   

Det fanns hopp om att ett nytt beslut skulle tas inför nästa mästerskap i Australien och Nya Zeeland.  Det tyska fotbollsförbundet (DFB) vände sig till Fifa med förhoppningarna om ett undantag, men svaret blev nej.   

Beslutet är det samma som under herrarnas fotbolls-VM i Qatar.   

Besked om konsekvenser för eventuella regelbrott finns ännu inte, uppger Bild.   

Svenska landslaget backar inte  

Det svenska damlandslaget har tidigare deklarerat att man inte kommer att avstå från att bära den regnbågsfärgade bindeln, oavsett eventuella konsekvenser.  

– Vi kommer inte att backa, vi är kvinnor, sa Kosovare Asllani, under sommarens EM, till Expressen.  

Fotbollsspelarna menar att det är viktigt att de står enade.  

Alla människor är lika mycket värda och mänskliga rättigheter är något vi måste värna. De (Fifa) kanske tror att det är lättare att styra herrlandslag men vi damer och kvinnor är pionjärer. Vi vill förändra världen och röra den framåt. Om det skulle betyda att vi blir bötfällda, då får vi bli det. Är vi många som gör det kommer det inte se bra ut om alla bötfälls, sa Kosovare Asllani.   

De står enade  

Även landslagsspelaren Magdalena Eriksson vill att de ska kunna bära “One-Love”-bindeln.  

Där är vi synkade. Och det är ganska häftigt att se att man är så pass eniga inom damfotbollen i stort. Att det är en självklarhet, inte bara i Sverige utan även för andra nationer, sa Magdalena Eriksson. 

“Vi är mycket frustrerade”  

Efter beslutet om att förbjuda armbindeln inför VM i Qatar förra året gick flera länder ut med ett gemensamt uttalande. De tänkte bära den regnbågsfärgarade bindeln trots förbudet, men ändrade sig senare.  

– Vi är mycket frustrerade över Fifa-beslutet som vi anser saknar motstycke, sa landslagen i ett gemensamt uttalande.   

Foto: C. Leipelt 

Text: Redaktionen