Femton byggnader höjer säkerheten – anklagar Ulf Kristersson

2023 11 30

I måndags skrev den Muslimska samverkansgruppen i Göteborg ett öppet brev till Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M).           

De uppmanade Kristersson att markera mot SD-ledaren Jimmie Åkessons utspel om moskéer på Sverigedemokraternas landsdagar.

I sitt tal framhöll Åkesson att Sverige på sikt behöver ”konfiskera och riva moskébyggnader där det sprids antidemokratisk, antisvensk, homofob eller antisemitisk propaganda eller allmän desinformation om det svenska samhället”.

Efter SD-ledarens uttalande gick de muslimska organisationerna ut med en direkt uppmaning till statsministern.

– Nu när starka krafter bygger på att underblåsa framtiden som ett hot, måste vi alltid tro på, och sträva mot, en framtid som är bättre. Det gör vi bara tillsammans.

– Här har du, Ulf Kristersson, som Sverige statsminister en oerhört viktig uppgift. Du är statsminister för hela svenska folket. Du har en viktig roll att tydligt och högt stå upp för alla svenskar, att ena nationen, att möta och företräda alla svenskar och ta avstånd från dem som försöker slå in kilar och splittra oss på grund av tro eller ursprung.

Ulf Kristersson svarade

Under gårdagen skickade Ulf Kristersson ett skriftligt svar till den muslimska samverkansgruppen.

– För mig är det viktigt att svenska muslimer känner sig trygga och respekterade i sitt eget land, framhöll statsministern och tillade att den utsatthet som organisationen beskrev i brevet aldrig ska accepteras i Sverige.

I brevet påminde statsministern om den förhöjda hotbilden mot Sverige.

– Jag som statsminister tar mitt ansvar i detta och så gör även regeringen och våra myndigheter. Civilsamhället behöver också hjälpa till. Bara så kan vi tillsammans bygga ett starkt och inkluderande land för alla svenskar, oavsett religiös tillhörighet. Bara så kan vi bygga motståndskraft mot dem som vill oss illa.

Ulf Kristersson påpekade även att svenska folket har ett gemensamt ansvar i att stå upp mot ”våldsbejakande extremism” och att muslimska ledare har en viktig roll i detta genom att utöva gott ledarskap.

”Ännu mer utsatta”

På torsdagen uppger Muslimska samverkansorganisationen att de tagit del av statsministerns brev.

De uppskattar svaret, men är inte nöjda med innehållet, rapporterar SVT.

– Vi känner oss ännu mer utsatta med detta svar som utmålar oss själva som ett problem, framhåller organisationen som består av 15 olika moskéer i Sverige.

Vidare skriver man att de känner sig nödgade att vidta säkerhetsåtgärder efter Ulf Kristerssons svar.

– Vi är tvungna att omvärdera och justera våra kommande aktiviteter för att kunna garantera en förstärkt säkerhet för våra medlemmar i dessa orostider, framhåller organisationen enligt SVT.

Vilka utökade säkerhetsåtgärder som behövs ska diskuteras på ett stort möte om drygt två veckor.  

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen


Ryskt jättefartyg till Sverige

2024 02 28

Drygt två år efter att Ryssland inledde sitt anfallskrig mot Ukraina anländer ett jättefartyg med rysk fossilgas till Sverige.  

Fartyget ankommer till Nynäshamn under morgondagen, rapporterar P4 Stockholm.

Köparen av fossilgasen är det finska statliga energiföretaget Gasum som har ett avtal med den ryska gasjätten Gazprom.

Gasum levererar i sin tur bland annat till Raffinaderiet Nynas AB som tar emot gasen, trots att bolaget sedan mars 2022 bojkottar inköp av ryska råvaror.

Trots bojkotten fortsätter Nynas att använda rysk fossilgas.

I en kommentar till P4 Stockholm uppger bolaget att de ”krävt att Gasum ska sluta leverera rysk gas” och att de är ”besvikna över att det fortsätter”.

– Utan leveranserna av flytande naturgas så skulle 300 personer på anläggningen i Nynäshamn förlora jobbet, uppger Nynas kommunikationsdirektör Höst Öslin i en skriftlig kommentar till radion.

Kraftig kritik

Miljöorganisationen Greenpeace riktar kraftig kritik mot leveranserna av rysk fossilgas till Sverige.

Organisationen uppger att 36 tankfartyg med 128 000 ton flytande fossilgas från Ryssland har ankommit till Sverige sedan starten av den fullskaliga invasionen 2022. En import som motsvarar cirka 1,1 miljarder kronor, enligt Greenpeace.

– Samtidigt som Sverige skickar krigsmateriel till Ukraina med ena handen så bidrar vi till den ryska krigskassan genom fortsatt fossilimport med den andra. Det är inte bara principiellt hyckleri utan något som leder till att fler vapen kan användas i anfallen mot Ukraina.

– Den svenska regeringen borde omgående stoppa detta svenska stöd till ryska terrordåd och krigsförbrytelser, säger Greenpeaces Sverigechef Erika Bjureby i ett uttalande.

Importen fortsätter

I maj 2022 ställde sig näringsutskottet bakom ett  importstopp av rysk olja och gas, till såväl Sverige som EU. Trots detta har importen av rysk gas fortsatt.

Utrikesminister Tobias Billström (M) har öppnat för att Sverige kan införa ett nationellt importstopp efter att EU:s nya gasmarknadsförordning antagits.

– Energimarknadsinspektionen har redan fått i uppdrag att börja titta på genomförande och följdlagstiftning. Frågan om förbud mot import av rysk fossilgas med hänvisning till gasmarknadsförordningen kommer att analyseras i Regeringskansliet. Vi överväger även möjligheterna att agera enskilt, sa Billström i en riksdagsdebatt i februari.

Vidare framhöll ministern att Sverige följer Finlands agerande i frågan.

– Jag har noterat att företrädare för den finska regeringen uttryckt avsikter att utreda huruvida ett nationellt importstopp kan genomföras efter att EU:s nya gasmarknadsförordning antagits. Det är självklart mycket angeläget för regeringen att följa utvecklingen nära, sa Billström.

Arkivfoto: CORAL ENERGY & SMIT SEINE

Text: Redaktionen


BEKRÄFTAT: Ryskt militärplan nära Helsingfors

2024 02 29

Ett ryskt spaningsplan har tagit sig in i närheten av Helsingfors.

Det ryska militärplanet, som är av typen Il-20, ska ha flugit strax sydost om den finska huvudstaden.

Finlands försvarsmakt har lagt locket på om händelsen.

– Ryssarna använder den bästa möjliga teknik som de har till sitt förfogande, säger generalstabens talesperson Henrik Gahmberg till Helsingin Sanomat.

Natoland blixtagerade

Incidenten fick Frankrike, ett annat medlemsland i Nato, att blixtagera.

Ett franskt Mirage-jaktplan skickades upp och jagade bort det ryska planet, bekräftar både franska och tyska försvarsstyrkor på X, tidigare Twitter.

– Igår aktiverades våra stridsflyg i Laage. Ett ryskt plan, Il-20, utan resplan, identifierades sydost om Helsingfors. Operationen avslutades efter visuell kontakt utan några efterföljande incidenter, framhåller det tyska flygvapnet.

Vill inte kommentera

Även om planet befann sig nära Helsingfors ska det inte ha trätt in i finskt luftrum, enligt den finska generalstaben.

Händelsen ska ha ägt rum i måndags, men bekräftats offentligt först under onsdagskvällen.

– Planet flög utan transponder, så det måste identifieras genom en identifieringsflygning. Jag kommer inte kommentera om det finska flygvapnet var inblandat i identifieringen, säger Henrik Gahmberg.

Flyger 685 km/h

Militärplanet Il-20 är ett mycket avancerat spaningsplan som funnits i bruk sedan 1970.

I Natokretsar går planet under kodnamnet “Coot-A” och maxhastigheten uppnår 685 kilometer i timmen.

Enligt Pekka Tover, tidigare underrättelsechef för generalstaben, är flygets närvaro kring Finland inte exceptionellt, men ska tas på allvar.

– I de här lägena ska man av säkerhetsskäl åka upp och se vad de gör, säger han till Ilta-Santomat.

Väcker frågor

Jarno Limnélli, riksdagsledamot tillika docent vid Försvarshögskolan i Finland, menar att liknande incidenter kring Östersjön kan väcka frågor.

– Ryska militärflyg flyger i Östersjöområdet och det kan de göra så länge de vistas utanför statens luftrum, säger han till samma tidning.

– Närhelst speciella flygplan eller fartyg rör sig nära statsgränserna kan det finnas någon form av kraftuppvisning i bakgrunden. De visar att sådan utrustning finns och flygs så här nära.

Foto: J. Kemppainen

Text: Redaktionen