Fem vargvalpar födda i södra Sverige – Möjligt geografiskt rekord

2021 07 29

– Det är väldigt ovanligt att vargar föds så här långt söderut, det kan vara det sydligaste som de har fötts i landet.

Det säger Anita Bergstedt, chef på viltenheten vid länsstyrelsen i Västra Götaland, till Expressen efter den unika upptäckten att en vargtik och en varghane fått fem vargvalpar kring gränstrakterna mellan Småland och Västergötland. Det är med hjälp av en inventeringskamera som upptäckten har gjorts hos det revirmarkerande vargparet.

Möjligt geografiskt rekord

– Det är väldigt ovanligt att vargar föds så här långt söderut, det är det sydligaste som vargar har fötts i Västra Götaland och det betyder att det kan vara det sydligaste som de har fötts i hela landet säger Anita Bergstedt till tidningen.

Har inte attackerat tamdjur

De båda vargarna har inte attackerat några tamdjur i området och tack vare att länsstyrelsen har god kontroll på vargarnas förekomst har djurägare i trakterna informerats.

– Vi har haft flera informationsmöten där vi berättat att vargarna slagit sig ner i området och att det därför är viktigt att ha bra stängsel runt sina tamdjur. Många är oroliga ändå säkert, det är ju en ny djurart på platsen att förhålla och anpassa sig till, säger hon till Expressen. 

Politikernas beslut

Hon förklarar att det är politikerna som beslutat om att vargen ska kunna finnas söderut. Förhoppningen är nu att alla samarbetar. Länsstyrelsen understryker att inte minst fårägare stängslar in ordentligt så att man hindrar vargen från att bryta sig in hos fåren.

Arkivfoto: M Cragaar. Vargarna på bilden är ej de aktuella vargarna.

[yop_poll id="429"]