JUST NU: Fem ryska anfall har avvärjts

2022 03 28

Ukrainas Väpnade Styrkor har slagit tillbaka fem ryska anfall mot regionerna Donetsk och Luhansk.

Det uppger Ukrainas försvarsstyrkor i deras dagliga uppdatering, enligt BBC.

Skjutit ner stridsflygplan

– I Donetsk och Luhansk förstörde ukrainska styrkor två stridsvagnar, ett infanterifordon och en bil. Ryska trupper led också stora förluster, uppger Ukrainas militär.

Vidare hävdar Ukrainas Väpnade Styrkor att de har förstört fyra stridsflygplan och en helikopter i striderna

BBC har inte kunnat verifiera påståendena.

Vinner mark

Samtidigt har den ukrainska militären pressat tillbaka ryska trupper kring Kyiv efter lyckade motangrepp.

– Ryska trupper har börjat retirera från huvudstaden efter stora förluster, uppger den ukrainska militärens i sin senaste lägesrapport.  

Håller tillbaka ryska trupper

Vidare skriver militären att de kämpar intensivt för att hålla ställningarna utanför staden och återta viktiga strategiska punkter.

– Ukrainska trupper fortsätter att hålla tillbaka ryska trupper i syfte att få kontroll över viktiga vägar och bosättningar i staden Kyiv.

Låg moral och långsam framfart

En fortsatt låg stridsmoral och intensiva motangrepp från Ukrainas militär har skapat stora svårigheter för den ryska militären. Det skriver det brittiska försvarsdepartementet i sin senaste underrättelserapport.

Det leder i sin tur till att Rysslands logistiska problem i Ukraina har förvärrats ytterligare, rapporterar departementet.

Vunnit mark i söder

I den belägrade hamnstaden Mariupol i södra Ukraina fortsätter dock de ryska trupperna att vinna mark. Hårda strider pågår i staden, när Ryssland försöker ta kontroll över hamnen, uppger departementet.

Har inte gett upp Kyiv

Samtidigt som det rapporteras om ryska tillbakadraganden i Kyiv uppger den amerikanska tankesmedjan Institute for the study of war (ISW) att Rysslands planer för huvudstaden förblir oförändrade.

– Det är högst osannolikt att Kreml har övergett sina ansträngningar att omringa Kyiv, men sannolikt kommer man inte att kunna uppbåda den stridskraft som krävs för att återuppta stora offensiva operationer inom en snar framtid, skriver ISW i en ny rapport.

Foto: Ukraine Ukraine President Office Chandler Cruttenden

Text: Redaktionen