JUST NU: Fasansfulla utspelet – hävdar att massgravarna är fejk

2022 04 04

Efter att bilder kablats ut på en 14 meter lång massgrav i Butja kommer en talesperson från ryska utrikesdepartementet med ett minst sagt makabert påstående.

– Vem är provokatörernas mästare? Naturligtvis USA och Nato, säger talespersonen för ryska utrikesdepartementet Maria Zakharova i en intervju med rysk statlig television, uppger Sky News.

Hundratals kroppar begravda

Intervjun har genomförts i samband med att världen har fått se fruktansvärda och hjärtskärande bilder på en massgrav i ukrainska staden Butja. Enligt lokal polis kan så många som 150 personer ha begravts på platsen. 

Andra myndigheter i Ukraina tror att det rör sig om närmare 300 kroppar.

“Beställt” av USA

Ukrainas president Volodymyr Zelensky anklagade Ryssland för folkmord. När landet själv svarar på anklagelserna kommer Putinregimen med ett makabert uttalande.

Enligt Zakharova har bilderna på döda civila ha blivit “beställda” av USA. Allting som en del av västlig konspiration för att lägga skulden på Ryssland.

Påstående om konspiration

Zakharova fortsatte med påståenden om att de västliga reaktionerna över bilderna på döda civila styrker hennes övertygelse om att Ryssland är utsatt för en komplott.

– I det här fallet verkar det för mig som att dessa uttalanden [om Ryssland] har gjorts de första minuterna efter att de upptäcktes. Det lämnar inget tvivel om vem som har “beställt” den här historien, säger hon.

Noll bevis

Inga bevis finns för Zakharovas anklagelse, framhäver The Guardian. Omvärlden tror inte heller på de ryska lögnerna utan har reagerat med fullständig bestörtning på avslöjandet om den stora massgraven med hundratals döda civila.

Macron ryter till

För Frankrikes president Emmanuel Macron var upptäckten om krigsbrotten i Butja droppen. Presidenten har efter avslöjandet om massgraven gått ut och krävt ett totalt stopp för import av rysk kol och olja – i hela EU.

– Vi kan inte tillåta det. Vi måste ha sanktioner som avskräcker från vad som hände där [i Butja] och vad som händer i Mariupol, säger Macron enligt CNN.

“Ingen fred utan rättvisa”

Macron tillade:

– Vi måste skicka en tydlig signal om att det är vår kollektiva värdighet och våra värderingar vi försvarar. Det finns ingen fred utan rättvisa.

Utreder morden

Frankrike lät även meddela att man kommer att hjälpa Ukraina utreda morden i Butja.

Macron vägrade däremot svara på frågor om ryska presidenten Vladimir Putin borde ställas inför rätta för händelserna, uppger CNN.

Foto: Russian Embassasy UK Twitter

Text: Redaktionen