I NATT: Farligt nära katastrof – “som den i Tjernobyl”

2024 04 16

FN varnar för att världen är “farligt nära en kärnkraftsolycka”.

Det skarpa budskapet framhålls av Rafael Mariano Grossi, generaldirektör för FN:s Internationella atomenergiorgan, IAEA.

Han talar om situationen vid Europas största kärnkraftverk i  ukrainska Zaporizhzhia , där det bekräftats tre attacker bara sedan 7 april.

– Dessa hänsynslösa attacker måste upphöra omedelbart, säger Grossi direkt till FN:s säkerhetsråd enligt AP i natt.

Han tillägger:

– Även om det lyckligtvis inte har lett till en radiologisk incident den här gången ökar risken avsevärt, där säkerheten redan är äventyrad.

"Som Tjernobyl"

Kärnkraftverket är ett av de tio största i världen och ligger i en region som ockuperats av Ryssland sedan krigets inledning.

– Striderna i den södra delen av Ukraina där det ligger har väckt rädslan för en potentiell kärnkraftskatastrof som den i Tjernobyl 1986, där en reaktor exploderade och spred dödlig strålning över ett stort område, framhåller nyhetsbyrån.

Enligt IAEA sker majoriteten av attackerna kring kraftverket med fjärrstyrda drönare, vilket gör att organet inte kan bevisa vilken sida som ligger bakom anfallen.

"Ryssland bryr sig inte"

Under gårdagen varnade USA och Ukraina återigen för farorna med att strida i området.

– Ryssland bryr sig inte om dessa risker, säger USA:s vice ambassadör Robert Wood till FN:s säkerhetsråd enligt AP.

– Om de gjorde det, skulle de inte fortsätta att tvångskontrollera anläggningen.

Ryssland å sin sida anklagar Ukraina för att stå för attackerna vid kärnkraftverket och menar att anfallen “intensifierats avsevärt”.

Reaktorerna avstängda

Enligt Sergiy Kyslytsya, FN-ambassadör för Ukraina, utgör attackerna “en välplanerad falsk flagg-operation” av Ryska federationen” med avsikt att distrahera världen från den illegala invasionen av landet.

Sedan Ryssland invaderade Ukraina och ockuperade Zaporizhzhia har säkerheten vid regionens kärnkraftverk återkommande äventyrats.

Anläggningens sex reaktorer har varit avstängda i flera månader, men kräver kraft och kvalificerad personal för att driva helt avgörande kylsystem och andra säkerhetsfunktioner.

Foto: G. Reus

Text: Redaktionen


Skatteverket påminner 500 000 svenskar – måste finnas i deklarationen

2025 04 04

Drygt en halv miljon svenskar får i år inte glömma en viktig redovisning i deklarationen.

Det framhåller Skatteverket som nu går ut med en påminnelse till alla de hundratusentals personer som berörs.

Uppmaningen riktar sig till dem som har sålt eller löst in aktier och andra värdepapper, till exempel fonder och obligationer, under fjolåret.

Dessa försäljningar måste redovisas i deklarationen, understryker Skatteverket i ett nytt utskick.

– Det gäller också för den som sålt, bytt eller betalat med kryptovaluta. 

Rekommendationen: deklarera digitalt

Normalt lämnar banken eller kreditinstitut ut kontrolluppgifter till Skatteverket vid försäljning eller inlösning av värdepapper.

För att ta reda på överskottet eller underskottet av kapital “måste hänsyn tas till de kvittnings- och kvoteringsregler som finns”, skriver Skatteverket.

Och då finns det stora fördelar med att deklarera digitalt.

Väljer du att deklarera i e-tjänsten utförs beräkningen av ditt överskott eller underskott automatiskt, säger Leo Lindersköld från Skatteverket, som är specialist på värdepapper.

Då kan du använda schablonmetod

Känner man inte till inköpspris på sina aktier går det även att använda en så kallad schablonmetod.

– Den innebär att 20 procent av försäljningspriset, efter avdraget för bankavgiften eller courtaget, används som omkostnadsbelopp, förklarar Skatteverket.

Metoden får dock inte användas vid redovisningen av kryptovaluta.

– Förluster vid kryptohandel är avdragsgilla till 70 procent. Eftersom vinster och förluster för kryptovaluta inte får kvittas mot varandra fullt ut behöver du redovisa vinster och förluster var för sig, säger Anna Olofsson, specialist krypto, Skatteverket.

Många undrar

Myndigheten uppmanar också att spara underlag på transaktioner för att kunna visa anskaffningskostnad. Skatteverket har också fått många frågor om vad som gäller när man redovisar siffrorna i e-tjänsten – eftersom det där inte går att skriva decimaler.

Avrunda till närmaste heltal, i många fall noll, och skriv hur stor andel du har sålt under övriga upplysningar, säger Anna Olofsson.

Det här gäller vid ISK

Har du handlat med värdepapper på ett investeringssparkonto, ofta kallat ISK, behöver försäljningarna inte redovisas. En schablonintäkt i deklarationen är redan ifylld på förhand.

Deklarationen ska vara inskickad senast 2 maj.

Foto: Magnus D, Skatteverket

Text: Redaktionen


SVERIGES STÖRSTA KONKURS: Polisen varnar för otäck utveckling

2025 04 04

Batteritillverkaren Northvolts konkurs är den största svenska konkursen i modern tid. 

Konkursen slår hårt mot lokalsamhället och många människor befinner sig i ovisshet.

Nu varnar polisen för att kriminella utnyttjar krisen.

– Konkursen leder såklart till mycket oro och många frågetecken och vi vet att där det finns en ovisshet och pengar att hämta så dras de kriminella dit, säger Lars Wahlberg, biträdande regionpolischef vid polisregion Nord.

– De vill utnyttja den här krisen och tjäna pengar på den. Jag vill understryka att brottsligheten i Skellefteå inte har ökat med anledning av konkursen, däremot vill vi uppmärksamma på ett antal risker som vi ser tillsammans.

Flera risker

Polisen pekar ut flera synliga risker som har uppstått i samband med konkursen.

En betydande risk är att de arbetstagare som förlorar jobben exploateras av oseriösa arbetsgivare som tar chansen att utnyttja arbetskraften, dumpa lönerna och försämra villkor för arbetstagarna.

Kriminella aktörer kan också försöka utnyttja lönegarantisystemet.

– Lönegarantin är ett skydd för anställda som drabbas när arbetsgivaren går i konkurs. Skatteverket arbetar för att utbetalningen av lönegaranti ska gå snabbt, men det är också viktigt att vi kontrollerar att garantin når rätt personer, säger Helena Jangel Stridh, verksamhetsutvecklare inom lönegarantin på Skatteverket.

Samverkar med flera myndigheter

Polisen samarbetar med flera myndigheter för att motverka den organiserade brottsligheten. Samverkan består av både operativa insatser och underrättelser.

– Vi har en god samverkan sedan en lång tid tillbaka och det här är en fråga som kräver en bred uppslutning av myndigheterna då vi kan se det ur flera olika perspektiv utifrån våra kompetensområden, säger Frida Kröger Nygren, underrättelsechef vid polisregion Nord.

– Vi är aktiva i vårt arbete för att förebygga och förhindra de negativa konsekvenser som riskerar att följa.

Foto: Polisen

Text: Redaktionen