JUST NU: Farligt att säga att Ukraina vinner

2022 05 25

Den ryska offensiven i östra Ukraina fortsätter.

De ryska styrkorna beräknas ha gjort framsteg i öst, men ”vinsterna” är inte tillräckliga för att Ryssland ska nå sitt mål och ta kontroll över Donbas-regionen, rapporterar New York Times.

– Ryska styrkor har sannolikt övergett ansträngningarna för att omringa de ukrainska styrkorna i östra Ukraina. De försöker istället säkra mindre områden – vilket gör det möjligt för dem att stegvis uppmäta små vinster, skriver tankesmedjan Institute for the Study of War i sin senaste underrättelserapport.

Har övertaget

Militäranalytikern Sean Bell säger i en intervju med Sky News att Ryssland just nu har övertaget i striderna. Enligt honom är ett möjligt scenario att de ryska trupperna lyckas erövra Donbas, men han tror att de kommer få svårt att behålla regionen, när Ukraina inleder sina motattacker. 

– De saknar resurserna och förmågan att försvara regionen, säger Bell. 

Stora förluster

Misslyckade flodkorsningar, ett sprängt rysk pansartåg och lika stora förluster som under tio år i Afghanistan.

Vladimir Putins anfallskrig i Ukraina har varit förödande för den ryska armén. Ukrainas Väpnade Styrkor har stått pall och enligt diverse rapporter och militärexperter kan Ukraina snart skaffa sig ett övertag på slagfältet.  

Men trots positiva tongångar är det för tidigt att ”ropa hej”, enligt flera experter.

Farligt att säga att de börjar vinna

– Det är farligt att säga att Ukraina börjar vinna kriget, det är för tidigt. Man ska verkligen vara noggrann med det. I slutändan kommer kriget bli väldigt långvarigt och då är det många andra faktorer som spelar in, säger Ilmari Käihkö, krigsvetare på Förvarshögskolan, till DN och tillägger:

– Även om Ukraina skulle lyckas stoppa ryska offensiver, har man kvar någon kraft att själv gå till offensiv? Om man tittar på Donbassområdet i stort så har Ukraina inte lyckats med några större motoffensiver här. Man har ju inte lyckats stoppa ryssarna än.

Långvarigt krig

Oscar Jonsson, Rysslandsexpert och forskare vid Försvarsskolan tror att kriget kommer att pågå under en lång tid.

–  Ryssland har en lång historia av att sluta eldupphörsavtal och sedan återstarta stridigheterna när man samlat manskap och ammunition och upplever att man har ett bättre läge. Det är därför Minsk 2-avtalet var styrande i östra Ukraina för att man slöt Minsk 1 först, fyllde på och sedan fortsatte offensiven, säger han till DN och varnar för att den ryska armén fortfarande har kapacitet att avancera:

– Det verkar vara många som hoppat till slutsatsen att kriget har vänt och att det bara är en tidsfråga innan det är klart. Men striderna kan fortfarande gå åt alla håll och nu avancerar Ryssland.

Foto: General Staff of the Armed Forces of Ukraine

Text: Redaktionen


Dryck på Systembolaget förbjuds – “det här är helt galet”

2023 12 08

För två år sedan startade produktionen av ett nytt vin utanför Växjö.

Och för knappt ett halvår sedan beslöt Systembolaget att ta in den nya produkten i sitt sortiment så att hela svenska folket skulle få möjlighet att köpa drycken.

Men nu är det stopp.

Livsmedelsverket förbjuder vinprodukten, rapporterar SVT Småland.

– Det här är helt galet. En mardröm. Jag riskerar att bli bankrutt, säger den förtvivlade vintillverkaren Shahram Soltani till tv-kanalen.

Blir vinäger

Produkten det handlar om är ett persiskt vin vars druvor importeras frysta från det traditionella vinområdet Shiraz i Iran.

Shahram Soltani är mitt uppe i tillverkningen när Livsmedelsverket plötsligt sätter totalstopp för planerna – på grund av att druvorna importerats från ett land utanför EU:s gränser.

Vinet får inte ens lov att tillverkas färdigt i väntan på respons på en överklagan, och även om domstolen ger grönt ljus kommer druvorna ha förvandlats till vinäger och Shahram Soltani ha förlorat uppemot fyra miljoner kronor vid det laget.

Stoppar även namnet

När Systembolaget tog in produkten i somras påtalade handläggaren att det formellt inte får lov att kallas “vin”, just eftersom druvorna importerats frysta.

Det fick därför istället namnet "fruktvin" och “alkoholhaltig dryck från druvor” – namn som tillåts enligt EU.

Livsmedelsverket gör dock en annan bedömning och stoppar även namnet. Shahram Soltani får inte göra andra drycker” på “samma sätt som vin” av de druvor han hämtat in från Iran.

– För en alkoholhaltig dryck gjord på vindruvor får inte kallas något annat än vin, säger Livsmedelsverkets enhetschef Karin Cerenius till tv-kanalen och påpekar att “fruktvin” ska göras på andra frukter.

"Unikt och viktigt"

När Sharam Soltani började sin vinproduktion beskrevs projektet som “unikt och viktigt” av en vinexpert, enligt Sveriges Radio.

Detta med tanke på att det är totalförbjudet att göra vin och annan alkohol i Iran – men inte att odla druvor.

– Det är inte den islamiska regeringen som ger mig problem, det är den svenska byråkratin, sade dock Shahram Soltani till matbloggen Godare tidigare i år.

Alkoholförbudet infördes efter den islamiska revolutionen 1979, men den persiska vinkulturen är egentligen minst 7 500 år gammal.

– Jag vågar nog påstå att detta är ytterst unikt, det är kulturhistoria vi pratar om också, sade vinexperten Michael Jamais till radiokanalen i somras.

Foto: Systembolaget

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Betydande förändring för användare av Swish

2023 12 08

Den som vill använda betalningsappen Swish för större betalningar kan behöva tänka om.

Mycket tyder på att det kommer att bli betydligt svårare att höja sin Swishgräns.

Detta eftersom antalet bedrägeriförsök via Swish har ökat markant.

Nu kan Sverige storbanker tvingas att agera och ändra sina rutiner för betalningsappen.

Det framhåller Hans Lindberg, som är vd på Svenska bankföreningen.

– Jag skulle gissa att vi får se mer åtstramning, att det blir svårare för bankkunderna att höja sina Swishbelopp. Det måste finnas mer trögheter än det finns i dag, säger han till SR Ekot.

Stämningsansökan mot Nordea

Hans Lindbergs nya bedömning presenteras endast en dag efter att Konsumentombudsmannen, KO, lämnat in en stämningsansökan mot Nordea med anledning av att en kund lurats att swisha över 100 000 kronor till en bedragare.

Nordeakunden John-Erik blev uppringd av en bedragare som påstod att han utsatts för id-kapning och att 100 000 kronor hade försvunnit från hans bankkonto.

Bedragaren hävdade att det enda sättet att få tillbaka pengarna var att göra en ”makuleringstransaktion” via Swish. Numret som angavs för Swish-överföringen visade sig dock kontrolleras av bedragaren. Pengarna gick därmed förlorade.  

Nu ska KO pröva om mannen kan ha rätt till ersättning från Nordea.

– För att få John-Eriks sak prövad av domstol har KO beslutat att bevilja så kallat KO-biträde och där talan nu har väckts vid Stockholms tingsrätt, framhåller man i ett uttalande.

Ändrade villkor kunde stoppat bedragaren

Svenska bankföreningens Hans Lindberg anser att nya Swishrutiner för storbankerna skulle kunna förhindra bedrägerier som det som John-Erik utsattes för.

– Vid en transaktion på över 5 000 spänn borde bankerna reagera och kräva att kunden måste ta kontakt för att kunna genomföra betalningen, säger han till radion.

Fakta KO-biträde

- KO-biträde innebär att myndigheten går in som konsumentens ombud i en tvist mot ett företag och att staten står för rättegångskostnaderna om konsumenten skulle förlora målet.

- KO-biträde är en ovanlig åtgärd och något som myndigheten bara beviljar när ett fall är av stor principiell betydelse.

Källa: Konsumentverket

Foto: Swish 

Text: Redaktionen