JUST NU: Farligt att säga att Ukraina vinner
2022 05 25
Den ryska offensiven i östra Ukraina fortsätter.
De ryska styrkorna beräknas ha gjort framsteg i öst, men ”vinsterna” är inte tillräckliga för att Ryssland ska nå sitt mål och ta kontroll över Donbas-regionen, rapporterar New York Times.
– Ryska styrkor har sannolikt övergett ansträngningarna för att omringa de ukrainska styrkorna i östra Ukraina. De försöker istället säkra mindre områden – vilket gör det möjligt för dem att stegvis uppmäta små vinster, skriver tankesmedjan Institute for the Study of War i sin senaste underrättelserapport.
Har övertaget
Militäranalytikern Sean Bell säger i en intervju med Sky News att Ryssland just nu har övertaget i striderna. Enligt honom är ett möjligt scenario att de ryska trupperna lyckas erövra Donbas, men han tror att de kommer få svårt att behålla regionen, när Ukraina inleder sina motattacker.
– De saknar resurserna och förmågan att försvara regionen, säger Bell.
Stora förluster
Misslyckade flodkorsningar, ett sprängt rysk pansartåg och lika stora förluster som under tio år i Afghanistan.
Vladimir Putins anfallskrig i Ukraina har varit förödande för den ryska armén. Ukrainas Väpnade Styrkor har stått pall och enligt diverse rapporter och militärexperter kan Ukraina snart skaffa sig ett övertag på slagfältet.
Men trots positiva tongångar är det för tidigt att ”ropa hej”, enligt flera experter.
Farligt att säga att de börjar vinna
– Det är farligt att säga att Ukraina börjar vinna kriget, det är för tidigt. Man ska verkligen vara noggrann med det. I slutändan kommer kriget bli väldigt långvarigt och då är det många andra faktorer som spelar in, säger Ilmari Käihkö, krigsvetare på Förvarshögskolan, till DN och tillägger:
– Även om Ukraina skulle lyckas stoppa ryska offensiver, har man kvar någon kraft att själv gå till offensiv? Om man tittar på Donbassområdet i stort så har Ukraina inte lyckats med några större motoffensiver här. Man har ju inte lyckats stoppa ryssarna än.
Långvarigt krig
Oscar Jonsson, Rysslandsexpert och forskare vid Försvarsskolan tror att kriget kommer att pågå under en lång tid.
– Ryssland har en lång historia av att sluta eldupphörsavtal och sedan återstarta stridigheterna när man samlat manskap och ammunition och upplever att man har ett bättre läge. Det är därför Minsk 2-avtalet var styrande i östra Ukraina för att man slöt Minsk 1 först, fyllde på och sedan fortsatte offensiven, säger han till DN och varnar för att den ryska armén fortfarande har kapacitet att avancera:
– Det verkar vara många som hoppat till slutsatsen att kriget har vänt och att det bara är en tidsfråga innan det är klart. Men striderna kan fortfarande gå åt alla håll och nu avancerar Ryssland.
Foto: General Staff of the Armed Forces of Ukraine
Text: Redaktionen