Farlig bakterie har hittats i lax

2023 08 05

Lax återkallas nu efter att en farlig bakterie har hittats.

Det rör sig om Axfood som återkallar “Falkenberg Seafood” kallrökt lax på grund av att den farliga bakterien Listeria har hittats i laxen.

Återkallelsen gäller alla Falkenberg Seafood kallrökt lax i bit om 200 gram, och en uppmaning riktas nu till kunder som köpt varan om att lämna tillbaka den för ersättning.

Det framhåller Axfood i ett pressmeddelande.

“Mycket allvarligt”

Produkten har funnits i flera av Axfoods butikskedjor men än så länge har inga sjukdomsfall rapporterats.

– Vi ser mycket allvarligt på den här händelsen och utreder nu med leverantören hur detta har kunnat ske, säger Axfoods kvalitetschef Susanna Wadegård.

Det ska inte röra sig om några högre halter.

Egen kontroll

Det var under en av Axfoods egna kontroller som Listerian hittades.

Axfood beklagar händelsen och kommer nu att utreda saken.

– Axfood beklagar det inträffade och uppmanar alla konsumenter som köpt den aktuella varan att i första hand återlämna den till butiken där den är köpt för ersättning, framhåller företaget.

Farlig bakterie

Listeria monocytogenes kan orsaka allvarlig sjukdom, i synnerhet när det gäller människor med nedsatt immunförsvar eller andra riskgrupper.

– I produkter med lång hållbarhet i kylskåp kan listeria därför hinna föröka sig till nivåer som är skadliga för riskgrupper innan hållbarhetstiden gått ut, förklarar Livsmedelsverket.

– Det gäller framförallt livsmedel som förvarats några veckor i kylskåp och ska ätas utan att hettas upp, till exempel vakuumförpackad rökt och gravad fisk, skivat köttpålägg, patéer, mögel- och kittostar och vissa kalla ätfärdiga maträtter.

Allvarliga symptom

Det är ovanligt att människor smittas av Listeria, men om de i riskgrupp infekteras kan det leda till bland annat blodförgiftning och hjärnhinneinflammation.

Symptomen kan bland annat röra sig om tarmbesvär och kräkningar.

Listeria är allmänt spridd i naturen och kan därför finnas på många livsmedelsråvaror.

Foto: CA Creative

Text: Redaktionen