Får ny topptjänst – skarp kritik

2022 10 13

Sverigedemokraternas Björn Söder har fått en ny topptjänst.

SD-profilen har valts till ny ordförande för den svenska delegationen i Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, OSSE, rapporterar nyhetsbyrån TT.

– Det är ett hedervärt uppdrag. Jag har lång erfarenhet av att ha suttit i delegationen i åtta år. Jag har god erfarenhet av hur arbetet går till, säger Söder till Expressen.

Skarp kritik

Flera politiska motståndare har kritiserat utnämningen.

Annie Lööf (C) och Märta Stenevi (MP) reagerade kraftigt när ryktena om Björn Söders nya toppjobb började figurera under gårdagen.

– Den röda linjen mot SD i utrikesfrågor är ju helt utraderad av M, L och KD. Förutom att de låter SD vara ordförande i utrikesutskottet så kan Björn Söder bli ordförande i OSSE-delegationen. Det är häpnadsväckande och skadar Sveriges anseende i omvärlden, skrev Annie Lööf (C) på Twitter.

På samma plattform skrev Märta Stenevi:

– Men detta kan väl ändå inte stämma?! Inte ens Kristersson är väl SÅ desperat?

Kritiserats

Björn Söder har tidigare hamnat i fokus efter flera uppmärksammade uttalanden.

Efter ett en debatt i SVT:s Aktuellt mellan  Willy Silberstein, ordförande för den  Svenska kommittén mot antisemitisms (SKMA) och  Dagens Industris skribent PM Nilsson, framhöll SD-toppen att ”public service banne mig ska reformeras i grunden”.

I debatten utryckte Silberstein  sin oro för SD:s valframgång och betonade att partiets grundare har kopplingar till nazism.

– Willy Silberstein tillåts i SVT stå och helt oemotsagd framföra rena lögner. Helt otroligt! skrev Björn Söder på Twitter.

Uttalande om samer

Under 2014 blev Björn Söder hårt ansatt för uttalande som han gjorde i en intervju med Dagens Nyheter. SD-toppen antydde att samer, kurder och judar inte är svenskar.

– Det är ju så att Sverige i dag inrymmer andra nationer. Vi har ju till exempel den samiska nationen. De är svenska medborgare, men tillhör den samiska nationen. Vi har också tornedalsfinnar och så vidare. Vi accepterar dem. Men om det blir för många nationer i nationalstaten – då kan det bli problem, sa han till tidningen.

Björn Söder fick sedermera uppbackning av den samiska folkrättsjuristen Mattias Åhrén som menade att SD-ledamoten i sak har rätt.

Man får gärna ta debatten – om sådana här uttryck, men det får inte bli så att det slår över till det andra hållet. Det är väldigt viktigt för den samiska utvecklingen och samiska rättigheter att vi faktiskt blir sedda som annorlunda än svenskarna, sa Mattias Åhrén till SVT Nyheter.

Foto: Sveriges Riksdag, Centerpartiet resp Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen