Får ny topptjänst – skarp kritik

2022 10 13

Sverigedemokraternas Björn Söder har fått en ny topptjänst.

SD-profilen har valts till ny ordförande för den svenska delegationen i Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, OSSE, rapporterar nyhetsbyrån TT.

– Det är ett hedervärt uppdrag. Jag har lång erfarenhet av att ha suttit i delegationen i åtta år. Jag har god erfarenhet av hur arbetet går till, säger Söder till Expressen.

Skarp kritik

Flera politiska motståndare har kritiserat utnämningen.

Annie Lööf (C) och Märta Stenevi (MP) reagerade kraftigt när ryktena om Björn Söders nya toppjobb började figurera under gårdagen.

– Den röda linjen mot SD i utrikesfrågor är ju helt utraderad av M, L och KD. Förutom att de låter SD vara ordförande i utrikesutskottet så kan Björn Söder bli ordförande i OSSE-delegationen. Det är häpnadsväckande och skadar Sveriges anseende i omvärlden, skrev Annie Lööf (C) på Twitter.

På samma plattform skrev Märta Stenevi:

– Men detta kan väl ändå inte stämma?! Inte ens Kristersson är väl SÅ desperat?

Kritiserats

Björn Söder har tidigare hamnat i fokus efter flera uppmärksammade uttalanden.

Efter ett en debatt i SVT:s Aktuellt mellan  Willy Silberstein, ordförande för den  Svenska kommittén mot antisemitisms (SKMA) och  Dagens Industris skribent PM Nilsson, framhöll SD-toppen att ”public service banne mig ska reformeras i grunden”.

I debatten utryckte Silberstein  sin oro för SD:s valframgång och betonade att partiets grundare har kopplingar till nazism.

– Willy Silberstein tillåts i SVT stå och helt oemotsagd framföra rena lögner. Helt otroligt! skrev Björn Söder på Twitter.

Uttalande om samer

Under 2014 blev Björn Söder hårt ansatt för uttalande som han gjorde i en intervju med Dagens Nyheter. SD-toppen antydde att samer, kurder och judar inte är svenskar.

– Det är ju så att Sverige i dag inrymmer andra nationer. Vi har ju till exempel den samiska nationen. De är svenska medborgare, men tillhör den samiska nationen. Vi har också tornedalsfinnar och så vidare. Vi accepterar dem. Men om det blir för många nationer i nationalstaten – då kan det bli problem, sa han till tidningen.

Björn Söder fick sedermera uppbackning av den samiska folkrättsjuristen Mattias Åhrén som menade att SD-ledamoten i sak har rätt.

Man får gärna ta debatten – om sådana här uttryck, men det får inte bli så att det slår över till det andra hållet. Det är väldigt viktigt för den samiska utvecklingen och samiska rättigheter att vi faktiskt blir sedda som annorlunda än svenskarna, sa Mattias Åhrén till SVT Nyheter.

Foto: Sveriges Riksdag, Centerpartiet resp Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen


Oväntad uppmaning till alla med trädgård inför sommaren

2024 05 19

En expert vill att de med trädgård slutar upp med att rycka ogräs.

Sommaren närmar sig och många med trädgård börjar tillbringa allt mer tid utomhus.

Då är det vanligt att gå och leta efter ogräs som man rycker upp och kastar bort för att se till att trädgården är grön och fin.

Nu går en expert ut med en uppmaning till alla som gör så, och rekommenderar motsatsen.

Det rapporterar TV4.

Flera anledningar

Det är av flera anledningar som man bör undvika att ta bort ogräset, menar herbalisten Lisen Sundgren.

Dels menar hon att mycket av ogräset faktiskt är ätbart, och att man kan skapa en hörna på tomten tillägnad åt just ogräs.

– If you can't beat them, eat them, säger Lisen Sundgren till TV4.

Bland det ätbara ogräset nämner hon bland annat tistel, maskrosblommor som kan strös över soppa och brännässlor som man kan göra soppa eller pesto på.

Drar till sig insekter

En annan anledning till att ha kvar ogräset är att det drar till sig pollinerande insekter och skapar liv i trädgården.

– Då kan man gå och plocka sin mat och så är det surr, man vill ju att det ska låta i trädgården. Det blir ju väldigt sterilt med bara gräsmatta och odlade blommor som inte drar till sig pollinerande insekter.

Flera tips

För den som försöker etablera en trevlig trädgård finns flera tips att följa.

– En trädgård blir både spännande och mer intressant om kontraster mellan olika växters växtsätt får samverka och på så vis framhäva varandra, säger Blomsterlandets trädgårdsmästare Linda Schilen.

– Ett sätt att göra detta på är att låta formklippta ligusterklot eller idegranshäckar möta livfullt prydnadsgräs eller skira perenner. 

Insekter lockas

Schilen pekar ut just att insekter dras till den typen av trädgårdar.

– En bonus är att även insekter trivs i den här stilen av trädgårdar, vildvuxna perenner som blommar lockar insekter som pollinatörer och vintergröna växter blir fina övervintringsboplatser åt många nyttodjur.

En levande trädgård bedöms därmed vara bra av flera anledningar.

Foto: M. le Breton

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Trisslotter stoppas i butiker

2024 05 17

Det kan bli betydligt krångligare för den som vill köpa en Trisslott i framtiden.

Den populära skraplotten kan förbjudas i fysiska butiker.

– En nyligen presenterad utredningen vill i praktiken sätta stopp för trissförsäljningen i dagligvaruhandeln.

Det säger Pär Bygdeson, vd för Livsmedelshandlarna, i ett uttalande på branschorganisationens Youtubekanal.

Stopp för betalkort

Bygdeson hänvisar till regeringens utredning ”Ett nytt förbud mot spel på kredit”.

I utredningen föreslås det att ett förbud ska införas mot att licenshavare och spelombud tillåter eller medverkar till att spel om pengar betalas med krediter.

– Det man vill göra är att förbjuda spel på kredit, vilket kan tyckas vara lovvärt, men som förslaget är formulerat innebär det att det blir stopp för allt att spel på kredit, inklusive alla former av betalkort, säger Pär Bygdeson och tillägger:

– Om det här förslaget går igenom riksdagen kommer den som säljer Trisslotter, eller andra spel i butik enbart kunna ta emot betalning via kontanter eller swish.

Livsmedelshandlarna ska kommentera utredningens förslag i ett remissvar som ska skickas till regeringen senast torsdagen den 23 maj. 

Pär Bygdeson konstaterar att organisationen kommer uppmana regeringen att ändra förslaget.  

– Från Livsmedelshandlarnas sida kommer vi att påpeka problemen med detta och begära att alla betalsätt ska vara godkända vid köp av spel i fysisk butik.

Fakta: Trisslotten

- Sveriges mest sålda skraplott

- Lanserades 1986

- Det säljs omkring 300 000 Trisslotter varje dag

- Under 2022 blev antalet miljonvinster på Triss 88 stycken. Det totala vinstvärdet för samtliga Trisslotter uppgick till 182 300 000 kronor

- Rent statistiskt behöver du köpa 32 876 Trisslotter innan du får en vinst på 10 000 kronor eller mer, vilket skulle kosta 986 280 kronor

Källor: Svenska Spel, Compricer resp CasinoWings

Foto: Svenska Spel

Text: Redaktionen