Falskt rykte sprids om Sveriges statsminister

2023 11 23

Det var under tisdagen som statsminister Ulf Kristersson (M) och finansminister Elisabeth Svantesson (M) tvingades avbryta en frågestund i Göteborg.

Flera pro-palestinska demonstranter överröstade Kristersson och Svantesson.

Stämningen blev bitvis hätsk.

Några av demonstranterna skanderade att Sveriges regering ”stödjer ett folkmord”.

Andra valde att bua när statsministern fördömde terrorgruppens Hamas attack mot Israel.

–  Det var förfärligt liv. Människor skrek på varandra, störde mötet, gjorde allt för att det inte skulle kunna genomföras. Det är inte så demokratin ska fungera i Sverige och jag tänker inte anpassa mig till det, sa Ulf Kristersson till SVT efter händelsen. 

Sprider falskt rykte

När Kristersson talade på scenen råkade han försäga sig vid ett tillfälle.

– Israel har rätt till folk, sa statsministern innan hann snabbt rättade sig och sa:

– Israel har rätt till försvar.

Nu sprids det falska rykten om att Sveriges statsminister ska ha sagt att ”Israel har rätt till folkmord”.

Det rapporterar DN.

Tidningen hänvisar till flera arabiskspråkiga medier.

Det handlar om följande mediekanaler:  

- Den qatariska tv-kanalen Al Araby 

- Den turkiska tv-kanalen TRT World

- Den statsägda jordanska tidningen al-Rai

Kritiserar Kristersson

Efter den avbrutna frågestunden har Ulf Kristersson kritiserats av Annika Strandhäll (S).

– Nu är tydligen också Göteborgarna i allmänhet Hamasanhängare enligt Moderaterna för att de använder sin grundlagsskyddade rättighet att protestera mot dåliga politiker och miserabel politik, skrev hon på X efter att filmklipp från Kristerssons anförande börjat få spridning på sociala medie-plattformen.

Carl-Oskar Bohlin (M), minister för civilt försvar, anser att demonstranterna agerande var både uppseendeväckande och felaktigt.

– Man hade kunnat tro att företrädare för samtliga åtta partier i Sveriges riksdag instinktivt hade stått upp för institutionen och idén om att ha öppna möten där frågor kan ställas och svar kan lämnas utan ordningsstörande moment och burop oaktat meningsskiljaktigheter. Detta får ändå sägas ha varit normen i Sverige historiskt, framhåller ministern.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen


Swedbank: Stor grupp blivande pensionärer riskerar kalldusch

2024 02 26

En större del av svenskarna riskerar att få en obehaglig överraskning när pensionsåldern börjar närma sig.

Det larmet kommer från Swedbank på måndagen.

Storbanken har uppmärksammat att kunskapen om hur pensionssystemet fungerar är oroväckande låg bland svenska folket – vilket innebär att en stor grupp omedvetet kan begå misstag som blir direkt avgörande för den blivande pensionen.

Hela 60 procent av befolkningen har liten eller ingen kunskap om pensionssystemets innebörd, visar bankens undersökning som beställts från Kantar Medias Sifopanel.

– De som saknar kunskap om pensionssystemet tror i mindre utsträckning än andra att de kommer få en rimlig pension. Utan koll är det svårt att göra medvetna val om sådant som påverkar pensionen, säger Madelén Falkenhäll, Swedbanks hållbarhetsekonom. 

Upptäcker för sent

De flesta får behålla minst 70 procent av sin lön när man går i pension. Men faktorer som många år i deltid eller sent inträde i arbetslivet kan kapa ersättningen rejält – samtidigt som ett par extra år i arbetet kan höja den kraftigt.

Enligt Swedbank är det dock faktorer som många upptäcker för sent.

Istället kommer det som en kalldusch när man väl kommer till insikt om vilka val som hade kunnat göras för att påverka pensionen till det bättre.

– Ju tidigare du vet vad som påverkar pensionen, desto större möjlighet har du att påverka den. Var femte över 55 år önskar att de hade haft koll på sin pension tidigare, säger Madelén Falkenhäll. 

Högre tjänstepension

En väg till högre pension är enligt Swedbank att avsätta mer till tjänstepensionen.

Banken har tidigare uppskattat att bara ett par procent högre tjänstepensionen skulle kunna motsvara drygt 2 000 kronor mer i pension varje månad för vanliga kvinnoyrken – som ofta har lägre lön än mansdominerade yrken.

– En höjd avsättning till tjänstepension skulle innebära en högre pension för många. Det har redan gjorts inom några kollektivavtal, men det skulle kunna tas ytterligare steg och kan vara värt att titta vidare på för arbetsmarknadens parter, säger Madelén Falkenhäll. 

LÄS MER: Swedbank slår larm: blivande pensionärer illa ute

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Det här dödade Aleksej Navalnyj

2024 02 25

Ukrainas underrättelsechef Kyrylo Budanov säger att det är mer eller mindre bekräftat vad Aleksej Navalnyj dog av.

Dödsorsaken rapporteras även av ryska statskontrollerade medier.

– Jag kanske gör er besvikna, men vad vi vet är att han verkligen dog av en blodpropp, säger Budanov.

Det uppger Sky News.

Mer eller mindre bekräftat

Budanov anser att uppgifterna om vad som dödade Aleksej Navalnyj bör anses vara så gott som bekräftade.

– Det är mer eller mindre bekräftat, säger han.

Många har anklagat, och anklagar fortfarande, Rysslands diktator Vladimir Putin för Navalnyjs död.

Många är av uppfattningen att Putin verkställde hans död, i en arktisk straffkoloni, med anledning växande krav på en oberoende utredning.

– Under en presskonferens tidigare i dag fortsatte Volodymyr Zelenskyy att uttrycka samma övertygelse och sa att Navalnyj har mördats.

Aktivist och bloggare

Aleksej Navalnyj beskrivs av många som Vladimir Putins ”främsta kritiker” och var Rysslands informella oppositionsledare - även om han satt fängslad.

Hans kamp har i synnerhet riktats mot att offentliggöra den enorma korruption som finns i toppskiktet av Ryssland och inom regeringspartiet Enade Ryssland.

Navalnyj har använt internet som en plattform för att nå ut till sina följare, ställt upp i borgmästarvalet i Moskva och försökt att kandidera till president.

Stor följarskara

Han har även anordnat flera demonstrationer mot korruptionen i Ryssland. Våren 2017 deltog tiotusentals ryssar i en antikorruptionsdemonstration anordnad av Navalnyj.

Protesterna fick ett abrupt slut, då han själv greps av polisen.

Överlevt flera attacker

Han har blivit förgiftad och drabbats av en rad olika attacker genom åren men överlevde alltid regimens klappjakt - fram till nu.

Han satt fängslad efter att ha dömts på vad omvärlden betonar är felaktiga grunder.

Foto: M. Aleshkovsky

Text: Redaktionen