JUST NU: Falska krigs-sms sprider panik i Ukrainas grannland

2022 05 06

Medborgare i en prorysk seperatistregion i Moldavien har fått obehagliga sms om att de ska “elimineras”.

Det är i regionen Transnistrien i Moldavien som invånare ska ha fått ta emot skrämmande budskap i sina telefoner, rapporterar the Telegraph. 

I sms som skickats till medborgare i området står bland annat att de ska “elimineras utan förvarning”. Det uppges att det är Ukraina som ska stå för attackerna, men avsändaren är okänd.

“Sabotagegrupper”

– Den ukrainska säkerhetstjänsten rekommenderar starkt evakuering av civila till säkra regioner. Vi vill försäkra dig om att de ukrainska väpnade styrkorna inte önskar någon skada mot fredliga invånare, men de som stannar i staden kommer att ses som medlemmar i sabotagegrupper och kommer att elimineras utan förvarning, lyder ett av sms:en enligt the Telegraph.

Ryktas om rysk förevändning

Det spekuleras nu i att varningarna skickats från Ryssland som en del av en desinformationskampanj som ska sprida panik längs den sydvästra gränsen i Ukraina.

Ryssland har tidigare uppgett att man vill förlänga sin “specialoperation” i Ukraina genom att ta hjälp av proryska separatister i Transnistrien. En ukrainsk “attack” skulle således fungera som en förevändning för landet.

Drönare har synts över gränsen

Enligt Transnistriens inrikesminister har det synts flera stridsdrönare som flugit in från den ukrainska gränsen till byn Cobasna. 

I samma uttalande uppges att det skjutits från okända styrkor vid byn som ligger precis vid gränsen. Ingen ska ha skadats eller dödats.

Attacker på moldavisk mark

Det var natten till igår som det rapporterades om explosioner i Moldavien, i just området Transnistrien.

Både Ryssland och Ukraina har skyllt på varandra för att ligga bakom attackerna.

“Provokativ åtgärd”

– Uppenbarligen är det här en av flera provokativa åtgärder som organiserats av FSB (den ryska säkerhetstjänsten, red. anm.) för att ingjuta panik och anti-ukrainska känslor, sade Ukrainas försvarsministerium i ett uttalande efter explosionerna i Moldavien.

Rysktalande utbrytarregion

Transnistrien är en liten rysktalande utbrytarregion som gränsar till västra Ukraina. Efter Sovjetunionens fall hävdade området självständighet men har inte erkänts internationellt och är därför än idag en del av Moldavien.

Styrs av separatister

Ryssland har haft militära styrkor i Transnistrien sedan början av 1990-talet.

Regionen, som består av nära en halv miljon människor, har sedan dess styrts av separatister som stöds av Moskva.

Foto: J. Leupe

Text: Redaktionen