Fallande bostadspriser i juli men bostadsrätter går upp i augusti

2021 08 26

Bostadsmarknaden har kylts ned under sommaren men de två första veckorna i augusti indikeras en tydlig uppgång.

Valueguards så kallade HOX-index som bygger på data från Svensk Mäklarstatistik visar att bostadspriserna i Sverige föll med 0,8 % i juli månad vilket kan delas upp på -0,8% för bostadsrätter och – 0,9 % för villapriserna. De regionala skillnaderna är dock tydliga och i Stockholm har bostadsrättspriserna fallit med 1,2 %.

Bostadsrätter och villor

Prisförändringar i % juli jämfört med juni (inom parentes ses förändringen jämfört med juli 2020):

Bostadsrätter

▪Sverige:         –0,8 (+8,7)

▪Stockholm:  –1,2 (+8,4)

▪Göteborg:    –0,8 (+6,2)

▪Malmö:          –0,5 (+14,4)

Villor

▪Sverige:         –0,9 (+16,6)

▪Stockholm:  –1,2 (+16,0)

▪Göteborg:    –1,9 (+17,5)

▪Malmö:          –1,1 (+19,8)

Pandemitrenden borta

Under sommaren brukar priserna alltid gå ned men 2020 såg annorlunda ut med anledning av pandemin. Nu i sommar tycks dock det gamla mönstret med sjunkande priser vara tillbaka konstaterar DN. En justering för säsongseffekter visar att prisnedgången bara är 0,2 %. Men det inkluderar en nedgång för bostadsrätter med -1,1 % och uppgång för villapriser med +0,3 %.

Bostadsrätter upp i augusti

Men priserna för bostadsrätter i Stockholm och Göteborg tycks vara på väg upp igen enligt Valueguard som granskat utvecklingen för de två första veckorna i augusti och presenterar följande förändring:

Bostadsrätter inledningen augusti jämfört med juli:

▪Stockholm +0,7 %

▪Göteborg +0,6 %

Stabila priser väntas

– Efter alla uppgångar märker vi att det har börjat infinna sig en trötthet hos köparna, säger Fredrik Kullman, vd för Bjurfors i Stockholm, enligt DN.

Erik Olsson Fastighetsförmedlings bostadsindex över stämningen hos visningsbesökarna visar att hela 96 procent av visningsbesökarna tror att priserna kommer att förändras med mindre än tio procent de kommande tolv månaderna uppger DN.

Amorteringskraven tillbaka

31 augusti återinförs amorteringskraven igen efter pandemin. Det innebär att om man lånar till mer än 50 % av bostadens värde skall man amortera 1 % av det totala lånebeloppet per år och är lånet på mer än 70 % av bostadsvärdet skall amorteringen vara 2 % av lånebeloppet.

– Att amorteringskravet snart återinförs får liten betydelse för bostadspriserna, bedömer Marcus Svanberg vd för Länsförsäkringar fastighetsförmedling till DN.

[yop_poll id="506"]

“På väg mot tredje världskrig” – varnar hela världen

2024 04 15

Sent på söndagskvällen samlades FN:s säkerhetsråd i ett krismöte.

Natten till söndagen gick Iran till attack.

Hundratals drönare och robotar avfyrades mot Israel som ett svar på landets attack mot det iranska konsulatet i Damaskus.

Nu varnar Israel för tredje världskriget.

– Iran måste stoppas innan de driver världen till en punkt utan återvändo, till ett regionalt krig som kan eskalera till ett världskrig, säger den israeliska FN-ambassadören Gillad Erdan till säkerhetsrådet enligt CNN.

"Precis som Adolf Hitler"

FN-ambassadören fortsatte med att varna för att den iranska regimen söker ett världsherravälde genom att “exportera sin radikala revolution över hela världen”.

– Åtgärder måste vidtas nu, inte för Israels skull, inte för regionen skull utan för världens skull. Stoppa Iran idag.

– Igår kväll bevittnade världen en aldrig tidigare skådad eskalering som fungerar som det tydligaste beviset för vad som händer när det inte lyssnas på varningar, säger Gilad Erdan enligt Al Jazeera och tillägger:

– Den islamiska regimen idag skiljer sig inte från Tredje riket, och [Ayatollah] Khamenei skiljer sig inte från Adolf Hitler.

Hävdar självförsvar

Iran själva menar att drönarattacken mot Israel var i linje med den rätt till självförsvar som beskrivs i artikel 51 i FN:s stadgar och som erkänns av internationell lag.

– Slutsatsen drogs att åtgärden var nödvändig och proportionerlig, säger Irans FN:s ambassadör Amir Saeid Iravani och menar att operationen enbart riktade in sig på “militära mål”.

– Iran försöker aldrig bidra till spridning av konflikten i regionen, och inte heller till att eskalera eller sprida spänningen till hela regionen, säger Iravani.

FN: På väg mot "fullskaligt krig"

Redan i fredags varnade USA för att Iran skulle slå till mot Israel i helgen som svar på attacken i Damaskus.

Under anfallet fick Israel hjälp av den amerikanska militären för att skjuta ned de iranska drönarna.

Hur eller om Israel kommer svara är fortfarande oklart.

Iran påstår själva att man “inte har någon avsikt att inleda en konflikt med USA i regionen” men varnar samtidigt för att använda “sin rätt att svara proportionerligt” om USA inleder en militär operation mot “Iran, dess medborgare eller dess säkerhet”.

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres sade under samma möte att Mellanöstern är på väg mot ett “fullskaligt krig”.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Råttkaos väntas i svensk stad på torsdag – “Kommer vara påtagligt”

2024 04 14

En kommande strejk kan vara på väg att ställa till det rejält i Skåne.

Det handlar om fackförbundet Kommunals krav på SKR om förbättringar gällande bland annat lönevillkor och regler för dygnsvila.

På torsdag nästa vecka lär medlemmarna gå ut i strejk.

Det handlar om över 5 000 medlemmar på 750 arbetsplatser runt om i landet.

Fruktar kaos

Strejken berör flera olika områden.

Bland annat renhållningsarbetare, där nästan alla renhållningsarbetare i Lund ingår i varslet.

Därför fruktar nu staden råttkaos och överfulla soptunnor i och med strejken.

Det rapporterar TV4.

“Kommer bli påtagligt”

Andra yrkesgrupper som berörs är bland annat lokalvårdare och måltidspersonal.

Just renhållningsarbetarnas deltagande i strejken väntas leda till obehagliga utmaningar.

– Det kommer ju att bli överfulla tunnor. Vi ser råttor varje dag, så det är något som kommer att bli påtagligt om det blir strejk, säger Nicklas Kryger som arbetar med saken i staden, till TV4.

Har krävt ordning

Fackförbundet kommunal framhåller att strejken kommer att utbryta om parterna inte kommer överens.

– Kommunal har i årets avtalsförhandlingar bland annat krävt ordning och reda i löneprocesserna, där Kommunal menar att ett skriftlighetskrav vid lönesättning och utbetalning av ny lön i tid, borde vara rena hygienfaktorer i Sveriges största kollektivavtal. Vilket motparten inte velat tillmötesgå, förklarar fackförbundet.

– Kommunal har även krävt att ett helhetsgrepp tas för att skapa hållbara arbetstider, samt förbättringar i dygnsviloregleringarna för bland annat räddningstjänst och LSS-verksamhet. Villkor som motparten i stället vill försämra.  

“Rimliga krav”

Vidare menar man att det inte rör sig om någonting taget ur luften.

– Medlemmarna i Kommunal kräver inga fantasier. Vi har haft rimliga krav. I en svår ekonomisk tid tar vi ansvar för att få ner inflationen och inte bära in yrkanden som är kostnadsdrivande. SKR och Sobona har ändå inte kunnat gå oss till mötes, säger Malin Ragnegård, ordförande Kommunal.

Foto: J. Cotten

Text: Redaktionen