Fallande bostadspriser i juli men bostadsrätter går upp i augusti

2021 08 26

Bostadsmarknaden har kylts ned under sommaren men de två första veckorna i augusti indikeras en tydlig uppgång.

Valueguards så kallade HOX-index som bygger på data från Svensk Mäklarstatistik visar att bostadspriserna i Sverige föll med 0,8 % i juli månad vilket kan delas upp på -0,8% för bostadsrätter och – 0,9 % för villapriserna. De regionala skillnaderna är dock tydliga och i Stockholm har bostadsrättspriserna fallit med 1,2 %.

Bostadsrätter och villor

Prisförändringar i % juli jämfört med juni (inom parentes ses förändringen jämfört med juli 2020):

Bostadsrätter

▪Sverige:         –0,8 (+8,7)

▪Stockholm:  –1,2 (+8,4)

▪Göteborg:    –0,8 (+6,2)

▪Malmö:          –0,5 (+14,4)

Villor

▪Sverige:         –0,9 (+16,6)

▪Stockholm:  –1,2 (+16,0)

▪Göteborg:    –1,9 (+17,5)

▪Malmö:          –1,1 (+19,8)

Pandemitrenden borta

Under sommaren brukar priserna alltid gå ned men 2020 såg annorlunda ut med anledning av pandemin. Nu i sommar tycks dock det gamla mönstret med sjunkande priser vara tillbaka konstaterar DN. En justering för säsongseffekter visar att prisnedgången bara är 0,2 %. Men det inkluderar en nedgång för bostadsrätter med -1,1 % och uppgång för villapriser med +0,3 %.

Bostadsrätter upp i augusti

Men priserna för bostadsrätter i Stockholm och Göteborg tycks vara på väg upp igen enligt Valueguard som granskat utvecklingen för de två första veckorna i augusti och presenterar följande förändring:

Bostadsrätter inledningen augusti jämfört med juli:

▪Stockholm +0,7 %

▪Göteborg +0,6 %

Stabila priser väntas

– Efter alla uppgångar märker vi att det har börjat infinna sig en trötthet hos köparna, säger Fredrik Kullman, vd för Bjurfors i Stockholm, enligt DN.

Erik Olsson Fastighetsförmedlings bostadsindex över stämningen hos visningsbesökarna visar att hela 96 procent av visningsbesökarna tror att priserna kommer att förändras med mindre än tio procent de kommande tolv månaderna uppger DN.

Amorteringskraven tillbaka

31 augusti återinförs amorteringskraven igen efter pandemin. Det innebär att om man lånar till mer än 50 % av bostadens värde skall man amortera 1 % av det totala lånebeloppet per år och är lånet på mer än 70 % av bostadsvärdet skall amorteringen vara 2 % av lånebeloppet.

– Att amorteringskravet snart återinförs får liten betydelse för bostadspriserna, bedömer Marcus Svanberg vd för Länsförsäkringar fastighetsförmedling till DN.

[yop_poll id="506"]